Η ΑΕΚ πρέπει να βρει επιτέλους έναν προπονητή για πολλά χρόνια

Η ΑΕΚ πρέπει να βρει επιτέλους έναν προπονητή για πολλά χρόνια
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τον προπονητή που ψάχνει η ΑΕΚ αλλά και το πλάνο που θα πρέπει να είναι για πολλά χρόνια

Είναι κάπως περίεργο οι περισσότερες ομάδες να παίζουν μπάσκετ αυτήν την εποχή, να έχει Φάιναλ-4 Ευρωλίγκας, τους ημιτελικούς της Basket League και η ΑΕΚ, με όλους εμάς που την παρακολουθούμε, να κάνουμε διακοπές εδώ και 20 μέρες. Όπως και να το δει κάποιος του κακοφαίνεται να βλέπει το Περιστέρι και τον ΠΑΟΚ στην τηλεόραση και εμείς να ψάχνουμε στο ρεπορτάζ τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα των τελευταίων δύο χρόνων, που η ΑΕΚ μπήκε σε μνημόνιο και να δούμε για πόσο ακόμα.

Σημαντική η επιλογή προπονητή

Όπως είναι λογικό, το πρώτο και κύριο πριν γίνει οτιδήποτε, είναι η επιλογή του προπονητή. Εκεί θα πρέπει η ΑΕΚ να κάνει την σωστή επιλογή, γιατί έχουμε δει πόσο κρίσιμο είναι αυτό, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει αποφασίσει να στραφεί προς την Ισπανική σχολή, θεωρώντας ότι αυτό το μπάσκετ είναι πιο θελκτικό στο μάτι και μπορεί να προσελκύσει τον κόσμο, να τον φέρει στο γήπεδο.

Δεν έχει άδικο, βλέπουμε ότι οι Ισπανικές ομάδες λίγο ή πολύ, παίζουν ένα θεαματικό μπάσκετ, γρήγορο, με ένταση και κυρίως ακολουθούν την εξέλιξη του αθλήματος. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, δεν υπάρχει καλό και κακό μπάσκετ, υπάρχει μπάσκετ που κερδίζει ή όχι. Το πώς φτάνει μια ομάδα στο αποτέλεσμα και αν αυτό είναι ωραίο στο μάτι ή όχι, είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα και εξαρτάται από τα γούστα του καθενός. Για παράδειγμα, αν ο Γιασικεβίτσιους πάρει την Ευρωλίγκα φέτος, κανείς δεν θα του πει «ναι, αλλά έπαιζες πολύ άσχημο μπάσκετ», όλοι θα πανηγυρίζουν το τρόπαιο.

Σίγουρα στην Ισπανία, οι προπονητές έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού τους, που από μόνα τους παράγουν ωραίο μπάσκετ. Το θέμα είναι όμως να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για αυτό. Οι Ισπανοί βασίζονται πολύ στο transition και στο σουτ, οπότε καταλαβαίνετε ότι σε Έλληνες παίκτες δεν ταιριάζει αυτό το μπάσκετ απόλυτα, αφού δεν έχουμε σουτέρ. Για αυτό, εφόσον όντως η βούληση είναι για Ισπανό προπονητή, η στελέχωση θα πρέπει να είναι βασισμένη στα στάνταρ που θα ζητήσει ο ίδιος, ώστε να έχει ένα λειτουργικό ρόστερ.

Κομβική η χρονική διάρκεια

Το δεύτερο ζήτημα είναι η χρονική διάρκεια του συμβολαίου. Προφανώς τα αποτελέσματα είναι αυτά που κρατάνε έναν προπονητή, αλλά σημασία έχει και το πλάνο. Είναι άλλο πράγμα να φέρεις έναν προπονητή για έναν χρόνο και άλλο να συμφωνήσεις για μια τριετία και να του δώσεις το χώρο να χτίσει μια ομάδα. Έβλεπα αυτές τις μέρες τους προπονητές που έχει αλλάξει η ΑΕΚ από την ημέρα που μπήκε στην ομάδα ο Μάκης Αγγελόπουλος. Αν βγάλουμε τον Βαγγέλη Ζιάγκο, που ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν 2014-15, πριν έρθει ο Αγγελόπουλος, η ΑΕΚ έχει αλλάξει ούτε λίγο ούτε πολύ 10 προπονητές, χωρίς να υπολογίζουμε τους υπηρεσιακούς που κάθισαν στον πάγκο για 1-2 αγώνες. Αυτό μας κάνει 10 προπονητές σε 8 χρόνια. Οι μόνοι τρεις που ξεκίνησαν και τελείωσαν σεζόν ήταν ο Μπάνκι, ο Παπαθεοδώρου και ο Καντζούρης, με τον Παπαθεοδώρου να είναι ο μόνος που συνέχισε και δεύτερη χρονιά.

Καταλαβαίνει κανείς ότι έτσι, δεν πρόκειται ποτέ μια ομάδα να αποκτήσει μια ισχυρή βάση, έναν κορμό που θα αποτελεί τα θεμέλια, ώστε κάθε χρόνο να προστίθενται πράγματα και να βελτιώνεται η ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, η έλλειψη καλών Ελλήνων παικτών που θα μείνουν χρόνια στην ομάδα. Η ΑΕΚ το έκανε αυτό με τον Φλιώνη, πιστεύω το ίδιο θα γίνει με τον Καράμπελα, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον 4 τέτοιους, ώστε μαζί με τους έξι ξένους να δημιουργείται μια καλή 10δα παικτών που να μπορεί να σηκώσει το βάρος.

Η ΑΕΚ λοιπόν θα πρέπει να κάνει μια καλή επιλογή προπονητή, να επενδύσει πάνω του και να τον αφήσει να χτίσει μια ομάδα. Και τον καλύτερο προπονητή να φέρει, αν είναι για μια μόνο χρονιά, του χρόνου θα έχουμε πάλι τα ίδια. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για κάτι τέτοιο, για παράδειγμα αυτό πήγε να κάνει με τον Στέφανο Δέδα και του έδωσε διετές συμβόλαιο, αλλά εκεί βρέθηκε η ΤΣΣΚΑ. Το σημαντικό είναι να λειτουργήσει σωστά η ομάδα και αν στην πορεία προκύψει κάτι άλλο, θα μπορεί να πει ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε.

Ξέρω ότι πολλοί βλέπετε τα ονόματα που ακούγονται και αναρωτιέστε τι συμβαίνει. Μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί τα ονόματα του Μαρτίνεθ, του Κασιμίρο και του Πλάθα. Όλοι τους καλοί προπονητές και πάνω στα στάνταρ που θέλει η ΑΕΚ, αλλά πιστεύω ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει και κάτι άλλο στο μυαλό του που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα. Όπως γράφτηκε και παραπάνω, περισσότερο από το πρόσωπο, θα είναι η χρονική διάρκεια του συμβολαίου που θα δείξει αν μιλάμε για μακρόπνοο πλάνο ή για μία μόνο χρονιά. Ας ελπίσουμε να γίνει επιτέλους το σωστό για να μπορεί η ομάδα να έχει μια συνέχεια από τον ένα χρόνο στον άλλο.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)http://ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X