Ο Αλμέιδα πήγε την ΑΕΚ από την ποδοσφαιρική κόλαση στον παράδεισο σε 10 μήνες

Ο Αλμέιδα πήγε την ΑΕΚ από την ποδοσφαιρική κόλαση στον παράδεισο σε 10 μήνες
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος κάνει την έκπληξη και γράφει για την ποδοσφαιρική ΑΕΚ και το θαύμα του Ματίας Αλμέιδα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Να με συγχωρέσουν σήμερα, ο Σταύρος και οι άλλοι ποδοσφαιρικοί του σάιτ που θα μπω στα «χωράφια» τους, αλλά ήθελα πολύ να γράψω δύο κουβέντες για το θαύμα της φετινής ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα.

Από το 0 στο 100 σε 10 μήνες

Ο Αλμέιδα ήρθε το καλοκαίρι σε μια ομάδα που τερμάτισε 27 βαθμούς μακριά από την κορυφή πέρσι και εκτός Ευρώπης. Με παίκτες «κακοποιημένους» από τις κακές πορείες των προηγούμενων χρόνων, που δεχόντουσαν έντονη αμφισβήτηση από όλους, είτε ήταν καλοί είτε μέτριοι, είτε κακοί. Σε ένα κλαμπ που είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στο νέο γήπεδο για την αναγέννηση της ΑΕΚ.

Ο Αργεντίνος τεχνικός έκανε το απίστευτο, γιατί για τέτοιου μεγέθους θαύμα μιλάμε, να φτιάξει μια ομάδα από το μηδέν, που από τους πρώτους μήνες να έχει αποκτήσει την μορφή και την προσωπικότητα που θέλει ο ίδιος. Που να την βλέπεις και να ξέρεις ότι αυτή η ομάδα είναι του Αλμέιδα. Αυτό που γίνεται συνήθως και που μας έχει δείξει και το παρελθόν, είναι ότι χρειάζεται μια σεζόν ώστε να μπουν τα πράγματα σε σωστή σειρά και από την επόμενη να διεκδικήσει τίτλους που θα έχει αποκτήσει χημεία και συνοχή.

Ο Πελάδο το έκανε αυτό σε χρόνο ρεκόρ και σε συνδυασμό με τις μεταγραφές που βγήκαν σχεδόν όλες, έφτιαξε μια ομάδα που υπερείχε σε ποιότητα των αντιπάλων της. Η ΑΕΚ έφτασε να έχει ένα ρόστερ σχεδόν 20 παικτών που μπορούσαν να παίξουν βασικοί και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στα επίπεδα απόδοσης της ομάδας. Ο Αργεντίνος έχοντας κατασταλάξει στο μυαλό του, τι θέλει από τον καθένα, έδωσε συγκεκριμένους ρόλους και έβαλε παίκτες μέσα σε ένα σύστημα που λειτουργούσε σωστά. Αυτόματα, όλοι οι παίκτες άρχισαν να παίζουν στα στάνταρ τους και ακόμα παραπάνω.

Συνηθίζω να το γράφω για τους παίκτες στο μπάσκετ αλλά ισχύει σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Είναι άδικο να κρίνονται παίκτες αυστηρά, όταν η ομάδα δεν λειτουργεί σωστά. Παίκτες όπως ο Σιμάνσκι, ο Ρότα, ο Μάνταλος, ο Γκαρσία, ο Χατζισαφί, ο Μήτογλου, σε μια κακή ΑΕΚ των προηγούμενων ετών φαινόντουσαν και αυτοί μέτριοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι πρέπει να απαλλαγεί η ΑΕΚ από αυτούς. Τελικά φέτος σε μια ομάδα που δούλευε στην εντέλεια, αποδείχτηκαν πρωταγωνιστές παίζοντας αυτό που πραγματικά μπορούν.

Ποιος είναι ο MVP

Ένα χαρακτηριστικό της χρονιάς της ΑΕΚ είναι ότι αν ρωτήσεις 10 οπαδούς της ΑΕΚ, ποιος είναι ο MVP της χρονιάς μπορεί να σου πουν 4-5 ονόματα και να έχουν όλοι δίκιο. Να είναι ο Λιβάι που έσπασε τα κοντέρ φέτος, να είναι ο Γκάτσι, που το μειονέκτημα του ήταν ότι δεν βάζει γκολ και έβαλε 9 τελικά, ο Τσούμπερ που από το Μουντιάλ και μετά την εγχείρηση, έχει βάλει μόνο σημαντικά γκολ, ο Πινέδαρος που μόνο.. τερματοφύλακας δεν έπαιξε και η λίστα πάει λέγοντας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας υγιούς ομάδας. Άρα τελικά ποιος είναι ο MVP της ΑΕΚ; Πέρα από την λατρεία που έχω για τον Πινέδα, χρόνια έχουμε να δούμε στην Ελλάδα τέτοιο παικταρά σε όλα του, θεωρώ ότι ο MVP είναι ο Ματίας Αλμέιδα. Ο άνθρωπος που μαζί με τις σωστές κινήσεις της διοίκησης, ανέστησε μια ομάδα σε επίπεδα που κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα. Και επειδή ακούω πολλές φορές για το γήπεδο και την ώθηση που δίνει, πράγματι ισχύει αυτό, αλλά η ώθηση αυτή πολλαπλασιάζεται επειδή υπάρχει μια κανονική ομάδα στο χόρτο. Βάλτε στην Αγιά Σοφιά την ομάδα του Γιαννίκη, να δούμε πόσο καλύτερα αποτελέσματα θα είχε και αν οι παίκτες θα είχαν την απόδοση την φετινή. Όταν γίνεται ένα ποδοσφαιρικό θαύμα όπως το φετινό, όλες οι συνιστώσες συμβάλουν, άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο.

Ο χασογκόλης Λιβάι

Ακούγοντας τις Δευτέρες τον Βασίλη Μπορμπόκη στο AEK After, που μας μάθαινε μπάλα στην κυριολεξία, τον είχε ρωτήσει πολλές φορές ο Σταύρος για τις ευκαιρίες που χάνει ο Γκαρσία και στο αν η ΑΕΚ θα έπρεπε να έχει κάποιον πιο killer στην θέση του. Ο Μπορμπόκης πάντα έλεγε ότι για το στυλ που παίζει ο Αλμέιδα, ο Γκαρσία είναι αυτός που χρειάζεται, γιατί τραβάει παίκτες επάνω του, για να σκοράρουν αυτοί που έρχονται από τις πίσω γραμμές. Ο Λιβάι ολοκλήρωσε την σεζόν με 18 γκολ και 7 ασίστ, σε πρωτάθλημα και κύπελλο, καθόλου άσχημα. Το πιο τρομερό όμως είναι οι παίκτες που έπαιξαν στις θέσεις πίσω από τον επιθετικό.

Έχουμε και λέμε, Τσούμπερ (8 γκολ, 4 ασίστ), Άμραμπατ (8 γκολ, 4 ασίστ), Γκατσίνοβιτς (9 γκολ, 5 ασίστ), Αραούχο (7 γκολ, 9 ασίστ), Πινέδα (10 γκολ, 4 ασίστ), Μάνταλος (6 γκολ, 8 ασίστ). Βρείτε άλλη ομάδα που οι μεσοεπιθετικοί της, να έχουν αυτά τα νούμερα και το ξανασυζητάμε για το αν είναι πολύτιμος ο Γκαρσία ή όχι.

Η ΑΕΚ ακόμα δεν έχει τελειώσει την δουλειά, έχει και ένα κύπελλο να πάρει. Όμως το μέλλον της μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει. Όλα έχουν μπει σε μια σειρά και τα λάθη του 18, δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Για αυτό, ό,τι κατάφερε φέτος ο Αλμέιδα θα μείνει στην ιστορία, ο άνθρωπος που έκανε το κόλαση-παράδεισος σε 10 μήνες.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X