Τελικά η σεζόν της ΑΕΚ ήταν αποτυχημένη ή επιτυχημένη;

Τελικά η σεζόν της ΑΕΚ ήταν αποτυχημένη ή επιτυχημένη;
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος συνοψίζει την σεζόν που τελείωσε άδοξα για την ΑΕΚ και κάνει ταμείο για τα θετικά και τα αρνητικά που είδαμε.

Πέρασαν κάποιες μέρες από την ήττα της ΑΕΚ από το Περιστέρι και τον αποκλεισμό της από την συνέχεια των playoff. Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να έχει τελειώσει τόσο νωρίς τις υποχρεώσεις της η ομάδα, αλλά πλέον και με τις 12 ομάδες που έχει η Basket League, οι αγώνες είναι λίγοι και τελειώνουν γρήγορα.

Δύο εικόνες σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η Ένωση λοιπόν ολοκλήρωσε την σεζόν με ρεκόρ 23 νίκες και 20 ήττες. Αυτό αν το αναλύσουμε περισσότερο, χωρίζεται ως 12-12 στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και των playoff, 10-7 στο Basketball Champions League και 1-1 στο Κύπελλο.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πώς μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή σεζόν για την ΑΕΚ. Είναι επιτυχημένη, είναι αποτυχημένη, τι μπορούμε να πούμε τέλος πάντων. Καταρχάς πριν απαντήσουμε, θα πρέπει να δούμε ποιοι ήταν οι στόχοι το καλοκαίρι όταν φτιάχτηκε η ομάδα και τι επικοινώνησαν από την ΚΑΕ προς τα έξω. Αυτό λοιπόν που λέχθηκε τότε, ήταν ότι «θέλουμε να πάμε καλύτερα από την περσινή σεζόν», δηλαδή για να το συγκεκριμενοποιήσουμε, να περάσει τον Όμιλο των 32 στο Τσάμπιονς Λιγκ και να τερματίσει σε θέση καλύτερη από την 6η , που κατέλαβε πέρσι στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Το μπάτζετ παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα, με βασικό στόχο όμως να μην δημιουργηθούν άλλα χρέη και ταυτόχρονα να αποπληρώνονται τα ρυθμισμένα ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα υπέροχα μπαν, που έχουν γίνει ο εφιάλτης μας τα τελευταία χρόνια.

Η ομάδα δεν μπόρεσε να κρατήσει κανέναν ξένο από πέρσι και έτσι δημιουργήθηκε μια εντελώς καινούργια ομάδα και πάλι, αυτήν την φορά υπό τις οδηγίες του Ηλία Καντζούρη, ενός προπονητή που ήξερε από ΑΕΚ, αλλά για πρώτη φορά θα ήταν πρώτος προπονητής σε τόσο μεγάλη ομάδα.

Ξεκινώντας από την Ευρωπαϊκή της πορεία, σίγουρα κανένας δεν περίμενε να φτάσει εκεί που έφτασε, δηλαδή 40 λεπτά από το Φάιναλ-4. Έκανε διαδοχικές υπερβάσεις σε όλες τις φάσεις των ομίλων, απέκλεισε ομάδες με πολλαπλάσια μπάτζετ και τρύπησε το ταβάνι της πάρα πολλές φορές. Ο τρόπος που ολοκλήρωσε την χρονιά της, σίγουρα μπορεί να αφήνει μια πικρή γεύση, αλλά η πορεία ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένη.

Μπορούσε καλύτερα στην Basket League

Πάμε και στην Ελλάδα. Αν το πάρουμε με βάση τα αποτελέσματα, η ΑΕΚ έμεινε στάσιμη σε σχέση με πέρσι. Πήρε την 6η θέση και δεν μπόρεσε να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Έκανε πολλές και σημαντικές νίκες, αλλά και αρκετές γκέλες που εν τέλει της στοίχισαν το πλεονέκτημα έδρας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν στην 3η θέση του πρωταθλήματος, όμως οι κακές ήττες από Άρη, ΠΑΟΚ και Λαύριο στην έδρα της, της ψαλίδισαν τις ελπίδες για ένα καλό πλασάρισμα. Αν σκεφτεί κανείς ότι με δύο απλές νίκες σε αυτά τα 3 παιχνίδια, η ΑΕΚ θα ήταν πανεύκολα τρίτη, έχοντας κερδίσει και τον Παναθηναϊκό, αλλά με τα αν έχουμε πει ότι δεν γράφεται ιστορία. Η έκτη θέση την έριξε πάνω στο Περιστέρι, ίσως την καλύτερη ομάδα μετά τους αιώνιους και ο αποκλεισμός με 2-0 ήρθε ως επακόλουθο.

Επηρεασμένος από την απάντηση που έδωσε ο Γιάννης μετά τον αποκλεισμό των Μπακς, ρώτησα τον Ηλία Καντζούρη στην συνέντευξη τύπου, ποια είναι η γνώμη του και πώς θα χαρακτήριζε εκείνος την χρονιά της Ένωσης. Προφανώς στάθηκε στην επιτυχημένη Ευρωπαϊκή πορεία αλλά είπε κάτι που έχει βάση και δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στον τραυματισμό του Στρέλνιεκς και αναρωτήθηκε όλες αυτές οι ομάδες που θα τερματίσουν πάνω από την ΑΕΚ, τι θα έκαναν αν έχαναν τον καλύτερο τους παίκτη στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν, όπως συνέβη στην Ένωση με τον Λετονό. Για παράδειγμα αν το Περιστέρι έχανε τον Ντένμον, ο Προμηθέας τον Καουάν και ο ΠΑΟΚ τον Χαντς. Είναι υποθετικό το ερώτημα αλλά είναι βέβαιο ότι θα τους στοίχιζε, το πόσο θα επηρέαζε τα αποτελέσματα τους δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Σίγουρα και οι τραυματισμοί είναι μέρος του αθλητισμού, όμως με βάση το ρόστερ της ΑΕΚ και την έλλειψη ταλέντου που είχε, η απώλεια του Στρέλνιεκς ήταν δυσαναπλήρωτη. Για αυτόν τον λόγο, η προσωπική μου γνώμη είναι αν υπήρχε μια πιθανότητα για το κάτι παραπάνω, αυτή τελείωσε την στιγμή που ο Λετονός έπεσε στο παρκέ των Λιοσίων.

Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι ότι είδαμε μια αξιοπρεπή ομάδα, που πάλευε όλα τα παιχνίδια, έκανε τρομερές ανατροπές και σε κάποιους αγώνες έπαιξε ωραίο μπάσκετ. Η ίδια η ομάδα δημιούργησε με τις εμφανίσεις της παραπάνω προσδοκίες, που τελικά όμως δεν κατάφερε να της εκπληρώσει.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί που θα πουν ότι η ΑΕΚ είναι για παίρνει τίτλους και όχι για να ευχαριστιέται με καλές πορείες. Δεκτό, αλλά θα πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Και εγώ θα ήθελα η ΑΕΚ να έχει τον Μίσιτς, τριάρι τον Κλάιμπερν και σέντερ τον Ταβάρες αλλά δυστυχώς είναι μη ρεαλιστικό. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, αυτή είναι η κατάσταση και μόνο αν αλλάξει κάτι δραματικά, θα δούμε μεγάλες διαφορές.

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X