Η ΑΕΚ δεν άντεξε την απώλεια του Στρέλνιεκς στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν

Η ΑΕΚ δεν άντεξε την απώλεια του Στρέλνιεκς στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από το Περιστέρι και την απώλεια του Στρέλνιεκς που αποδείχτηκε κομβική για την πορεία της ομάδας.

Η χρονιά της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε μετά από ένα φανταστικό παιχνίδι απέναντι στο Περιστέρι, όπου κρίθηκε στην δεύτερη παράταση. Εκεί το Περιστέρι έδειξε να έχει πιο πολλές δυνάμεις, ήταν πιο ψύχραιμο, πήρε τις σωστές αποφάσεις και κέρδισε το παιχνίδι. Έτσι από τις 28 Απριλίου, πιο νωρίς από ποτέ, η ΑΕΚ πάει διακοπές και ετοιμάζει την επόμενη χρονιά.

Το πάλεψε όσο μπορούσε

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να δω με ποιον τρόπο να προσέγγιζαν οι παίκτες της ΑΕΚ, ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι το τελευταίο της χρονιάς αν έχαναν. Η νοοτροπία τους ήταν πολύ σωστή, καθώς δεν παράτησαν το παιχνίδι σε κανένα σημείο και έκαναν άλλη μια επική επιστροφή στο 4ο δεκάλεπτο. Απέναντι τους είχαν μια ομάδα, που στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν, έφτασε να είναι απόλυτα υγιής, με γεμάτο και πιο ποιοτικό ρόστερ και στο πικ της απόδοσης της.

Εξ ορισμού λοιπόν ήταν πολύ δύσκολο για την Ένωση να μπορέσει να έχει διάρκεια στην απόδοση της, καθώς έδειξε ότι μπορεί να τον κοντράρει, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα διαστήματα. Η διαφορά στην δεύτερη παράταση, ήταν ότι η μια ομάδα είχε καθαρό μυαλό και μπορούσε να ακολουθήσει το τακτικό της πλάνο, είχε τον Ντένμον που είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ελλάδα που δεν παίζει σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ενώ η άλλη είχε θολώσει από την κούραση και τα περίμενε όλα από τον Γουίλιαμς και τον Λεμάρ.

Ακόμα και έτσι όμως, θα μπορούσε η ΑΕΚ να κερδίσει, αν ο Μίτσελ έβαζε τις δύο βολές ή τέλος πάντων κάρφωνε την μπάλα και δεν πήγαινε χαλαρά να τελειώσει την φάση που δέχτηκε το φάουλ. Δίκαια λοιπόν πέρασε το Περιστέρι, που για να μην ξεχνάμε έχει παίξει 8 λιγότερα παιχνίδια στην Ευρώπη και όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμαζόταν για την ΑΕΚ, βλέποντας την να παίζει με την Χαποέλ.

Δεν ξεπέρασε την απώλεια του Στρέλνιεκς

Πριν μερικά χρόνια, την σεζόν που ήταν ο Λούκα Μπάνκι προπονητής της ΑΕΚ, με τον Ηλία Καντζούρη τότε βοηθό του, είχε τραυματιστεί στα playoff με την Μπάμπεργκ ο Ματσιούλις και όλο το οικοδόμημα της ΑΕΚ γκρεμίστηκε. Δεν μπόρεσε ποτέ να ξαναπαίξει στο ίδιο επίπεδο με αποτέλεσμα να αποκλειστεί και στην Ελλάδα από τον τελικό παρόλο που είχε το πλεονέκτημα έδρας με τον Προμηθέα. Η κατάσταση μοιάζει πολύ με την φετινή και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του Στρέλνιεκς.

Από αυτό εδώ το μπλογκ το είχαμε τονίσει από την επόμενη μέρα του τραυματισμού του, ότι αυτά που κάνει ο Λετονός και η παρουσία του στο παρκέ, είναι η πιο κομβική από κάθε άλλο παίκτη του ρόστερ. Ειδικά σε εκείνο το χρονικό σημείο που τραυματίστηκε δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ΑΕΚ βρισκόταν στο καλύτερο σημείο από πλευράς απόδοσης, αφού οι προσθήκες είχαν κουμπώσει καλά με την ομάδα και έμοιαζαν όλα να έχουν μπει σε μια σειρά.

Η ΑΕΚ εδώ και καιρό τρέχει ένα αρνητικό σερί στους αγώνες της, αφού σε δέκα αναμετρήσεις σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, μετράει μόλις δύο νίκες. Το εξαιρετικά περίεργο είναι ότι αυτές οι μόλις δύο αγώνες που πήρε το ροζ φύλλο αγώνα, ήταν απέναντι στον Παναθηναϊκό και την Χαποέλ Ιερουσαλήμ, δηλαδή πιθανώς στα πιο δύσκολα παιχνίδια που έδωσε. Παρόλα αυτά, αν κάνουμε μια βαθύτερη ανάλυση σε αυτά τα δέκα παιχνίδια, θα δούμε ότι είναι τα παιχνίδια που απουσίαζε ο Στρέλνιεκς.

Ο Λετονός, εκτός από ένας εξαιρετικά ποιοτικός παίκτης, ήταν και ο άνθρωπος που τα τελευταία δεκάλεπτα ακουμπούσε πάνω του η ΑΕΚ και του έδινε την μπάλα. Εκείνος με την εμπειρία του και την υψηλή κλάση που διέθετε αποφάσιζε το τι θα κάνει, διαβάζοντας κάθε φορά την αντίδραση της άμυνας, είτε για να σκοράρει ο ίδιος, είτε για να δημιουργήσει για ένα συμπαίκτη του.

Το τρομερό με τον Στρέλνιεκς ήταν ότι κατά 90% έπαιρνε πάντα την σωστή απόφαση και απλοποιούσε τα πράγματα για την Ένωση. Όλα αυτά άλλαξαν ριζικά από την άτυχη στιγμή του τραυματισμού του Λετονού, καθώς αυτά που έκανε ο ίδιος, έπρεπε να μοιραστούν σε παίκτες που είτε δεν είχαν την εμπειρία να τα διαχειριστούν, είτε την απαράμιλλη κλάση του Στρέλνιεκς.

Βλέποντας λοιπόν τα τελευταία δέκα παιχνίδια που υπάρχει αυτή η απουσία, η ΑΕΚ δυσκολεύεται αφάνταστα στην τελευταία περίοδο των αγώνων. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ρεκόρ 2-8 σε αυτό το διάστημα και έχει χάσει τα επτά από τα τελευταία 10 δεκάλεπτα, ενώ σε ένα πέτυχε τους ίδιους πόντους με τον αντίπαλο της.

Με λίγα λόγια έχασε τον go-to-guy που είχε στα κρίσιμα και πελάγωσε. Σε τέτοια ρόστερ που δεν υπάρχουν πολλές ποιοτικές εναλλακτικές, μια τέτοια απουσία που δεν έχει η ομάδα την δυνατότητα να την αντικαταστήσει με άλλο παίκτη, δυστυχώς μπορεί να αποβεί μοιραία όπως και έγινε. Είχαμε ένα déjà vu του 2019 δυστυχώς.

Από σήμερα ξεκινάει η επόμενη μέρα για την ΑΕΚ, με πολλά ζητήματα ανοικτά και στα οποία θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις για το μέλλον της ομάδας. Αλλά αυτά θα έχουμε χρόνο να τα πούμε τις επόμενες μέρες.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X