Οι αριθμοί του ντέρμπι και ο... τρίτος νόμος του Νεύτωνα!

Οι αριθμοί του ντέρμπι και ο... τρίτος νόμος του Νεύτωνα!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης με τη βοήθεια του wyscout αναλύσει κάποια δεδομένα ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό και έχει ένα υστερόγραφο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το πρωτάθλημα μπαίνει στην τελική του ευθεία και η 5η αγωνιστική των play off της Super League ολοκληρώνεται με το ντέρμπι στο Φάληρο. Η ΑΕΚ θα πάει να παίξει για τη νίκη, διότι έτσι κάνει όλη τη χρονιά και γιατί αυτό το αποτέλεσμα είναι ικανό να την εκτοξεύσει στην κούρσα του τίτλου.

Ο Ματίας Αλμέιδα τόνισε στη μίνι συνέντευξη που παραχώρησε στα κανάλια της Cosmote ότι δεν πρόκειται να καταναλώσει ενέργεια για το Πάοκ – Παναθηναϊκός και πολύ καλά κάνει. Άλλωστε την ώρα που θα ξεκινάει το ματς στην Τούμπα θα δίνει τις τελευταίες οδηγίες στους παίκτες του πριν πατήσουν τον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης».

H AEK έχει παίξει φέτος τέσσερις φορές με τον Ολυμπιακό. Τι έχουμε δει σε αυτά τα παιχνίδια; Ο Δικέφαλος ήταν μία κλάση ανώτερος στο Φάληρο στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, αλλά κόλλησε στο 0-0. Σε αυτό το παιχνίδι διαιτητής και VAR «κατάπιαν» την κόκκινη στον Εμβιλά και το πέναλτι στον Μάνταλο στην τελευταία φάση του αγώνα.

Στο ματς του Κυπέλλου ήρθε το 3-0. Η ΑΕΚ ήταν και πάλι ανώτερη παρότι έπαιξε με την 11άδα του Κυπέλλου. Αν είχε σκοράρει ο Γκάρι Ροντρίγκες αντί να στείλει τη μπάλα στο δοκάρι ίσως να βλέπαμε άλλο ματς. Με τα αν όμως δεν κάνεις τίποτα.

Γιατί στο παιχνίδι του β’ γύρου του πρωταθλήματος στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ ήταν ξανά καλύτερη από τον Ολυμπιακό για ένα ημίχρονο, δεν βρήκε όμως γκολ και όταν ήρθε το αυτογκόλ του Μουκουντί είδαμε για 15′ μία τρικυμία που η ομάδα του Πελάδο την «πλήρωσε» ακριβά.

Στην τελευταία κόντρα των δύο ομάδων η ΑΕΚ ηττήθηκε ξανά, αλλά ειλικρινά δε θυμάμαι άλλο ματς που η ΑΕΚ μέσα στο Φάληρο να παίζει τόσο «σβηστά» και να εξασφαλίζει με 7′ καλής μπάλας μία τόσο άνετη πρόκριση. Υπήρχε βεβαίως η «προίκα» του 3-0, αλλά και πάλι η ΑΕΚ έπαιξε με εννιά αλλαγές σε σχέση με την 11άδα που έπαιξε με τον Άρη.

Την Κυριακή η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός που θα είναι «φρέσκος» θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την ώθηση της έδρας και την ατομική ποιότητα κάποιων παικτών του. Το πόσο θα αντέξει θα φανεί μόνο στο γήπεδο. Από την άλλη η ΑΕΚ θα έχει επίσης «φρεσκάδα», αλλά και την πιο σημαντική απώλεια. Αυτή του Σέρχιο Αραούχο. Τι μπορεί να αντιπαρατάξει; Μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι της από όση μπορεί να βάλει ο Ολυμπιακός, πίεση πολύ πιο ψηλά απέναντι σε δύο στόπερ που δεν το έχουν με τη μπάλα στα πόδια και πολλά κιλά περισσότερης ομαδικότητας.

Οι αριθμοί του wyscout

Στο Φάληρο θα αναμετρηθούν οι δύο καλύτερες επιθέσεις του πρωταθλήματος (Ολυμπιακός 61 – ΑΕΚ 56) με τη δεύτερη και τρίτη καλύτερη άμυνα της Λίγκας Ολυμπιακός 19 – ΑΕΚ 15 γκολ παθητικό). Ωστόσο στα play off η ΑΕΚ είναι αήττητη, έχει συγκεντρώσει 10 βαθμούς και έχει συντελεστή τερμάτων 5-1 την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 7 βαθμούς, έχουν ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό και ο συντελεστής τερμάτων τους είναι 8-5.

Η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος σε κατοχής μπάλας. Έχει μέσο όρο 62,5% και ο Ολυμπιακός την τέταρτη με 57,2%. Η ΑΕΚ σουτάρει πολύ περισσότερο 500-427, σεντράρει περισσότερο 682-527, ακουμπάει τη μπάλα πιο πολύ στην αντίπαλη περιοχή 819-642, πάει περισσότερες φορές στο 1vs1 989-790, κερδίζει πολλά περισσότερα κόρνερ 198-146.

Αμυντικά έχει πολύ μεγαλύτερο challenge intensity 8,1-5,9, καλύτερο PPDA 5,6-8,24, κάνει πολλά περισσότερα φάουλ 511-437, δέχεται πολύ λιγότερα σουτ 181-227, κερδίζει με τεράστια διαφορά τις προσωπικές μονομαχίες 2.142-1.918.

Ο Ολυμπιακός υπερτερεί στις συνολικές μεταβιβάσεις 15.552-14.816, αλλά η ΑΕΚ είναι πολύ καλύτερη τόσο στις κάθετες πάσες 263-237 στις πάσες «κλειδιά» 142-126 και στις πάσες στο τελικό τρίτο έστω και με μικρή διαφορά 1941-1904. Επίσης είναι πολύ καλύτερη τόσο στις «έξυπνες» μεταβιβάσεις 177-132 όσο και στις προωθητικές 2.575-2.097.

Η… σημασία των αριθμών

Όλοι αυτοί οι αριθμοί αποτυπώνουν τον τρόπο παιχνιδιού των δύο ομάδων. Όμως κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Αρκεί μία στραβοκλωτσιά για να σου διαλύσει κάθε πλάνο. Μία προβολή του Μουκουντί διέλυσε την ΑΕΚ στο εντός έδρας ματς του πρωταθλήματος, μία ανάλογη του Μπα έβαλε σεμνό τέλος στην τελετή της ρεβάνς.

Στα ντέρμπι μετράνε πολλά. Πνευματική και ψυχολογική προετοιμασία, πάθος, αγωνιστικότητα, πίστη στο πλάνο και κυρίως αποτελεσματικότητα. Ειδικά το τελευταίο στοιχείο η ΑΕΚ οφείλει να το προσέξει πολύ. Ο Γκαρσία για παράδειγμα είναι ο παίκτης με τις πιο κλασικές και δη χαμένες ευκαιρίες στο Φάληρο. Τόσο στο ματς του πρωταθλήματος όσο και σε αυτό του Κυπέλλου. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να λαθέψει. Είτε αυτός, είτε όποιος άλλος βρεθεί σε θέση βολής. Η ΑΕΚ πρέπει να έχει κυνισμό και να «σκοτώσει» το ματς όσο γίνεται πιο γρήγορα.

ΥΓ: Στην Ελλάδα πολλοί προχωράνε με τη λογική: «Ό,τι δηλώσεις είσαι». Κάποιοι μάλιστα ξεχνάνε πανεύκολα, ή προσπαθούν να διαγράψουν όσα έχουν κάνει, την ώρα μάλιστα που μπορεί ο οποιοσδήποτε να βρει αποδείξεις μέσω του διαδικτύου. Δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να σχολιάσω την απόφαση της ΑΕΚ. Ούτε φυσικά αυτούς που έσπευσαν να κάνουν χαρακτηρισμούς γιατί βρήκαν την ευκαιρία να «ξεπληρώσουν» χάρες και… γραμμάτια.

Αυτό όμως που δεν χωράει καμία αμφιβολία, είναι ότι στον επικοινωνιακό πόλεμο λάσπης που δέχεται η ΑΕΚ εδώ και μήνες (από την ιστορία με τη διαιτησία στον πρώτο γύρο, την υπόθεση με τα δοκάρια, το σκάνδαλο στην Τούμπα, την ιστορία με τους μεθύστακες Πολωνούς και το ηχητικό ντοκουμέντο) ισχύει ξεκάθαρα ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα: «Για κάθε δράση υπάρχει και μια ίση αντίδραση». Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X