ΑΕΚ: Τα 99 χρόνια λαμπρής ιστορίας μέσα από 21 σταθμούς και μυθικές ατάκες

ΑΕΚ: Τα 99 χρόνια λαμπρής ιστορίας μέσα από 21 σταθμούς και μυθικές ατάκες
Photo Credits: INTIME

Η ΑΕΚ είναι ένα βήμα πριν από τα 100 της λαμπρά χρόνια και το enwsi.gr για πάρτι γενεθλίων, ζωντανεύει 21 ιστορικούς σταθμούς, μέσα από κουβέντες πρωταγωνιστών

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ γιορτάζει. Έφτασε τα 99 χρόνια λαμπρής ιστορίας.

Ένα βήμα από τα 100. Μια μεγάλη, φωτεινή, ένδοξη, περήφανη διαδρομή μέσα στον χρόνο. Και σ’ αυτό το πάρτι γενεθλίων, το enwsi.gr επέλεξε να επιχειρήσει κάτι διαφορετικό. Ένα μικρό ταξίδι σ’ αυτή την λαμπρή διαδρομή των 99χρόνων, μέσα από σπουδαίες κουβέντες. Ξεχώρισε 21 στιγμές της ιστορίας, μέσα από τα μάτια και το στόμα των πρωταγωνιστών.

1924- Αιμίλιος Ιωνάς

Γεννήθηκε η ΑΕΚ. Στην Στοά Λουξ. Στο κατάστημα αθλητικών ειδών των Αδελφών Ιωνά. «Η ΑΕΚ αποτέλεσε μια ανάγκη. Να ιδρύσουμε ένα σωματείο, το οποίο θα ονομαζόταν Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως και θα εξέφραζε όλα τα ιδεώδη μας» είχε πει ο Ιωνάς, ίσως στην μοναδική συνέντευξη που έχει δώσει, στην ασπρόμαυρη ΥΕΝΝΕΔ.

1955- Κώστας Νεστορίδης

Με την ΑΕΚ έκανε πράγματα και θαύματα, κατέκτησε τίτλους, έγινε ακόμα και τραγούδι. Και σαν τον Νεστορίδη, κανένας δεν θα βγει. Όμως για να παίξει στην ΑΕΚ, περίμενε σχεδόν δυο χρόνια. Από τον Ιούλιο του 1955, μέχρι και το 1957. Ωστόσο ήταν ξεκάθαρος ως προς τι ήταν αυτό που ήθελε «Εμένα η καρδιά μου είναι στην προσφυγιά. Στην ΑΕΚ θα έρθω»

1968 – Γιώργος Αμερικάνος

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα σε ομαδικό άθλημα, έμοιαζε όνειρο απατηλό και μακρινό. Η ΑΕΚ το έκανε πραγματικότητα, μπροστά σε σχεδόν 100χιλιάδες κόσμο. «Είχαμε ορκιστεί πριν το ματς να κερδίσουμε. Και κερδίσαμε. Για την ΑΕΚ. Για τον κόσμο της» ήταν η κουβέντα του Γιώργου Αμερικάνου.

1971 – Κώστας Νικολαϊδης

Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1971, με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς στον πάγκο, να επιβάλλει αυστηρά, σχεδόν στρατιωτική πειθαρχία. Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε  ο Κώστας Νικολαϊδης. «Η Ελλάδα τότε είχε χούντα. Και η ΑΕΚ είχε την δική της χούντα. Την χούντα του Στάνκοβιτς. Χούντα βέβαια, που έφερε πρωτάθλημα».

1977 – Μίμης Παπαϊωάννου

Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές προκρίσεις ελληνικής ομάδας, ήρθε μέσα από μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές. Στην οκτάδα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η ΑΕΚ ανάτρεψε την ήττα με 3-0 από το πρώτο ματς με την ΚΠΡ και προκρίθηκε στα πέναλτι. Η ατάκα του Μίμη Παπαϊωαννου, χαρακτηριστική για όσα έγιναν σ’ εκείνη τη ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Το ξέραμε ότι μπορούσαμε να προκριθούμε. Και το πιο σημαντικό ήταν πως το βλέπαμε στα μάτια των Άγγλων ότι το ήξεραν και αυτοί».

1978 – Τάσος Κωνσταντίνου

Την σεζόν 1977-78, η ΑΕΚ έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και κατέκτησε τα πάντα στο διάβα της. Το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Στον ημιτελικό νίκησε με 6-1 τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, με χαρακτηριστικότερη φάση εκείνη που ο Τάσος απέφυγε και τον Κελεσίδη και έφτασε μπροστά στο τέρμα. «Ο κόσμος φώναζε και μου ζητούσε να σκύψω και να σπρώξω την μπάλα στα δίχτυα με το κεφάλι. Όμως φοβήθηκα να μην με τιμωρήσει ο διαιτητής γι αυτό δεν το έκανα» η ατάκα του Κύπριου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ για μια ιστορική φάση.

1981 – Λουκάς Μπάρλος

Ο Λουκάς Μπάρλος ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε στη δεκαετία του ’70 ολόκληρη την ιστορία της ΑΕΚ. Αποχώρησε όταν το ποδόσφαιρο, έγινε επαγγελματικό, με μια χαρακτηριστική κουβέντα: «Δεν ήθελα να πάρω από την ΑΕΚ, μόνο να δώσω. Δεν είμαι επενδυτής εγώ και μάλλον δεν έχω θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αυτή η ομάδα, είναι ότι σημαντικότερο είχα στη ζωή μου».

1981- Κερτ Ράμπις

Το 1981, η Βασίλισσα της Ευρώπης, σήκωνε το πρώτο της κύπελλο εντός των συνόρων. Και το έκανε έχοντας στην μηχανή της τον Κυριακό Ραμπίδη, ο οποίος αργότερα έγινε σούπερ σταρ του ΝΒΑ, ως Κερτ Ράμπις. «Ήταν μια υπέροχη αίσθηση» λέει πάντα ο Ράμπις για εκείνον τον τελικό και εκείνο το τρόπαιο.

1984- Θωμάς Μαύρος

Πήρε πρωταθλήματα, πήρε και κύπελλα με την φανέλα της ΑΕΚ. Πήρε όμως και τον… αέρα του Ολυμπιακού. Ο Θωμάς Μαύρος από το 1977 εως και το 1984, πέτυχε 19 γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό.

«Θα σας πω μία χαρακτηριστική ατάκα ενός μεγάλου παίκτη του Ολυμπιακού, ύστερα από ένα γκολ που είχα σημειώσει απέναντί τους. Μου λέει: “Θωμά, εσύ και να μην θέλεις να βάλεις γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό, θα βάλεις”. Ήταν τόσο απογοητευμένοι. Είχαν πιστέψει κι οι ίδιοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην βάλω γκολ. Δεν το έκανα επίτηδες απέναντι στον Ολυμπιακό. Εγώ ακόμα και στην προπόνηση ήθελα σαν τρελός να σκοράρω. Ήθελα να κερδίζω κι έπαιζα όπως στον αγώνα. Δεν υπήρχαν καλαμπούρια και αδιαφορία. Σεβόμουν τον Ολυμπιακό, αλλά ήθελα να κάνω υπερήφανους και χαρούμενους τους ΑΕΚτζήδες».

1989 – Στέλιος Μανωλάς

Μετά από δέκα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, η ΑΕΚ το 1989 κατέκτησε τον πρώτο της επαγγελματικό τίτλο. Τον «σφράγισε» με νίκη 1-0 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, με τον Στέλιο Μανωλά να δηλώνει μετά τον θρίαμβο: «Ήταν το παιχνίδι της ζωής μου. Δέκα χρόνια σε 90 λεπτά. Για μένα ο τίτλος αυτός ήταν όνειρο ζωής. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ»

1992 – Γιώργος Σαββίδης

Στο φινάλε της σεζόν 1991-92, η ΑΕΚ τερμάτιζε πρώτη και έκανε την αρχή για την κατάκτηση τριών σερί πρωταθλημάτων. Ο Γιώργος Σαββίδης, επέλεξε τότε να φύγει, ως πρωταθλητής: «Φεύγω σαν πρωταθλητής για να μείνει σε όλους αυτή η ανάμνηση. Η ΑΕΚ θα είναι πάντα η οικογένεια μου, το σπίτι μου».

1997 – Ηλίας Ατματσίδης

Η ΑΕΚ την σεζόν 1997 – 98 ξεκίνησε το πρωτάθλημα με νίκες στα ντέρμπι. Είχε κερδίσει εκτός έδρας τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με 1-0, με γκολ του Νικολαϊδη, αλλά και εντυπωσιακή εμφάνιση του Ηλία Ατματσίδη. Μετά την λήξη του ματς, την ώρα των δηλώσεων, δημοσιογράφος χαρακτήρισε τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ ήρωα και πήρε απάντησε που έγραψε ιστορία: «Ήρωες ήταν ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης, όχι οι ποδοσφαιριστές»

1999 – Μανώλης Γλέζος

Τον Απρίλη του 1999 η ΑΕΚ δεν κέρδισε ούτε πρωτάθλημα, ούτε κύπελλο, αλλά έβαλε ένα ιστορικό παράσημο στην ιστορία της. Ταξίδεψε στο εμπόλεμο Βελιγράδι για φιλικό ειρήνης με την Παρτιζάν. Πιο χαρακτηριστική του εγχειρήματος της ΑΕΚ, η δήλωση του Μανώλη Γλέζου που είχε ακολουθήσει την αποστολή: “Μετά το 40′-41′, πρώτη φορά οι Έλληνες ομόθυμα στο πλευρό ενός λαού. Έχω γίνει πλέον φανατικός οπαδός της ΑΕΚ”.

2000 – Ντέμης Νικολαϊδης

Στον τελικό του κυπέλλου του 2000 απέναντι στον Ιωνικό, ο Ντέμης Νικολαϊδης άνοιξε το σκορ χρησιμοποιώντας το χέρι του.  Ο διαιτητής Δούρος δεν είδε την παράβαση και έτρεξε προς την σέντρα. Ο Νικολαϊδης τον ακολούθησε τρέχοντας δείχνοντας το χέρι του και ζητώντας να ακυρώσει το γκολ. Όπως και έγινε. «Δηλαδή θα ήμουν αυτή τη στιγμή και θα είχα κερδίσει ένα Κύπελλο “κλέβοντας” τους παίκτες και την ομάδα του Ιωνικού;  Θα κοιμόμουν ήσυχος; Δεν γίνεται, δεν το συζητάω. Δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση» είχε δηλώσει μετά το ματς ο Νικολαϊδης.

2000 – Άκης Χατζηαντωνίου

Το 2000 στο κατάμεστο κλειστό των Άνω Λιοσίων, η ομάδα βόλει της ΑΕΚ έγραφε ιστορία. Συμμετείχε στο φάιναλ φορ του κυπέλλου κυπελλούχων. Αποκλείστηκε μεν από την πανίσχυρη Κούνεο, αλλά έδωσε το στίγμα της. Μάλιστα τότε ο Άκης Χατζηαντωνίου, είχε μιλήσει για τα όνειρα κορυφής που έκανε τότε η ομάδα βόλει της Ένωσης. «Η ΑΕΚ αξίζει να είναι στην κορυφή. Πρώτα πρώτα για τον απίστευτο κόσμο της αλλά και για να δικαιωθούν οι προσπάθειες που όλα αυτά τα χρόνια κάνει».

2000 – Νίκος Χατζής

Το δεύτερο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, η μπασκετική ΑΕΚ το κατέκτησε το 2000 στην Λωζάννη. Αμέσως μετά την λήξη του τελικού με την Μπολόνια, ο Νίκος Χατζής σήκωσε το τρόπαιο και το πήγε αμέσως στην κερκίδα, για να το δώσει στον Γιώργο Αμερικάνο. «Ένιωσα την ανάγκη μετά τον Τελικό να ανέβω στην κερκίδα και να του παραδώσω το τρόπαιο, το δεύτερο μετά το τιμημένο στο Καλλιμάρμαρο, που σήκωσε στον ουρανό της Αθήνας ο ίδιος το 1968. Ήταν μια εσωτερική παρόρμηση αυτό, που συνέβη και ομολογώ με έχει σημαδέψει. Ο Παγκόσμιος ήταν συγκινημένος από τη μεγάλη επιτυχία και ήταν λογικό. Το μόνο, που μου είπε ήταν “μπράβο, Νικόλα μου”».

2002 – Θοδωρής Ζαγοράκης

Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε την Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και η μοναδική ομάδα που έχει περάσει αήττητη από το Μπερναμπέου. Οι παίκτες της ΑΕΚ δεν μπορούσαν καν να πιστέψουν εκείνο το μυθικό 2-2 και μάλιστα με ανατροπή από 2-0. Χαρακτηριστική η ατάκα του Θοδωρή Ζαγοράκη μετά το ματς. «Θα μας πάρει δυο-τρεις μέρες να συνειδητοποιήσουμε τι έγινε εδώ, απόψε».

2011- Χριστόφορος Μπακαούκας

Η ομάδα χαντμπολ της ΑΕΚ έχει γράψει χρυσές σελίδες στο μεγάλο βιβλίο της κιτρινόμαυρης ιστορίας. Η πιο λαμπερή, ήταν εκείνο το πρωτάθλημα που κατέκτησε μέσα στην Θεσσαλονίκη, απέναντι στον ΠΑΟΚ. «Όταν πήρα την μπάλα στα χέρια μου στο τέλος ήμουν 500% σίγουρος ότι θα το βάλω. Το μόνο που σου μένει σε αυτό το σημείο είναι να βάλεις γκολ, δεν μετράνε ούτε συστήματα ούτε τίποτα. Το ήθελε ο Θεός να το πάρουμε. Τον χρειαζόταν και ο κόσμος της ΑΕΚ αυτό τον τίτλο» έλεγε ο αρχηγός και σκόρερ του γκολ που έδωσε το πρωτάθλημα, Χριστόφορος Μπακαούκας.

2018 – Τάσος Μπακασέτας

Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, μετά από μια απόλυτη καταστροφή το 2013, η ΑΕΚ ανεβαίνει ξανά το 2018 στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Και επειδή τότε ακούστηκαν (και ακόμα ακούγονται) πολλά, ο Τάσος Μπακασέτας τα είπε όλα σε μια φράση του. «Ήμασταν η καλύτερη ομάδα με διαφορά εκείνη την περίοδο. Ας λέει ο καθένας ότι θέλει. Η ΑΕΚ πήρε ένα πανάξια το πρωτάθλημα»

2018 – Ντούσαν Σάκοτα

Το μπασκετικό σύνθημα «ΑΕΚ γερά, θα γίνεις πάλι πρώτη, μοναδική βασίλισσα σ’ όλη την Ευρώπη», πήρε ξανά σάρκα και οστά το 2018 με την κατάκτηση του Champions League. Με τον Ντάγκαν Σάκοτα να καμαρώνει και για την ΑΕΚ του και για τον γιό του που ήταν αρχηγός. «Δεν περιγράφεται αυτή η χαρά του να βλέπεις τον γιο σου σε τέτοια στιγμή. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που το πίστευαν τόσο πολύ τότε, το καταφέραμε και είμαστε πολύ περήφανοι που το κάναμε».

2022 – Δημήτρης Μελισσανίδης

Πιθανόν να είναι και η μεγαλύτερη στιγμή, μετά την ίδρυση του συλλόγου. Η επιστροφή στο σπίτι. Στο σπίτι μας, στην έδρα μας, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Οι κουβέντες του Δημήτρη Μελισσανίδη εκείνο το βράδυ του περασμένου Σεπτέμβρη, ιστορικές. Όπως και οι στιγμές.

«Περιμέναμε πολύ. Υπομείναμε πολλά, ξεπεράσαμε εμπόδια που έδειχναν ανυπέρβλητα. Πονέσαμε, κλάψαμε, αγωνιστήκαμε, αλλά είμαστε πάλι εδώ. Ευχαριστώ τον Θεό γιατί ό,τι του ζήτησα το έκανε πράξη. Ήταν όνειρο ζωής για όλους μας το νέο γήπεδο να χτιστεί σε αυτό τον ιερό χώρο. Η Αγιά Σοφιά δεν είναι απλά ένα γήπεδο, είναι ένα Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στα Μουσεία της ΑΕΚ και του Προσφυγικού Ελληνισμού. Οι θύρες έχουν τα ονόματα των πατρίδων των παππούδων μας. Των αλησμόνητων πατρίδων. Μέσα από αυτές τις πύλες οι φίλαθλοί μας θα μπαίνουν στη δική τους πατρίδα. Το γήπεδο αυτό είναι φυλαχτό. Σας είχα πει δεν μπορούσαμε να κάνουμε σχέδια για την ομάδα μας πριν το γήπεδο. Πλέον η ΑΕΚ έχει τα πιο ισχυρά θεμέλια και ανάγκη έχει μόνο τον κόσμο της. Αυτό εδώ το γήπεδο ανήκει στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας».

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X