Ο Μίμης πέταξε στον ουρανό, η ΑΕΚ πήρε την πιο επική πρόκριση όλων των εποχών! (VIDEO)

Ο Μίμης πέταξε στον ουρανό, η ΑΕΚ πήρε την πιο επική πρόκριση όλων των εποχών! (VIDEO)

Η μυθική ανατροπή της ΑΕΚ επί της αγγλικής ΚΠΡ στα πέναλτι με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου και μια υπέροχη κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 46 χρόνια από τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ΑΕΚ, την πρόκριση επί της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στη ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77. Ήταν 16 Μαρτίου του 1977, όταν στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας η ΑΕΚ ισοφάρισε στον κανονικό αγώνα το 3-0 της ήττας της στο Λονδίνο και πήρε την πρόκριση στα πέναλτι με 7-6.

Για να φτάσει ως εκεί η ΑΕΚ, είχε αποκλείσει κορυφαίες ομάδες σε μεγάλα πρωταθλήματα της εποχής: Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι Ερυθρό Αστέρα. Η ΚΠΡ θα γινόταν το τέταρτο θύμα της ΑΕΚ σε εκείνη την πορεία, η οποία ολοκληρώθηκε στα ημιτελικά με τη Γιουβέντους που στη συνέχεια κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Το θρίλερ με τον Θωμά

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας, την Κυριακή 13 Μαρτίου, η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό, αλλά κινδύνευε εν όψει της μεγάλης ρεβάνς να χάσει τον Θωμά Μαύρο που έφυγε με διάστρεμμα από το γήπεδο. Μεσολάβησαν τρεις νύχτες αγωνίας, αφού το πρήξιμο στο πόδι του Θωμά δεν υποχωρούσε και θα έπρεπε να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας Νίκος Πανταζής ανέλαβε προσωπικά την περίπτωση του Θωμά και μάλιστα κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με αυτόν στο ξενοδοχείο της Πάρνηθας, ώστε να μπορεί να ελέγχει την πορεία του τραύματος ακόμα και τη νύχτα!

Ήταν ένα πραγματικό θρίλερ που απασχολούσε τον κόσμο της ΑΕΚ ο οποίος βεβαίως είχε εξαντλήσει από μέρες τα εισιτήρια της ρεβάνς. Εκείνη η πορεία της ΑΕΚ είχε γίνει εθνικό θέμα και όλοι πίστευαν στην πρόκριση, ειδικά έχοντας δει πόσο άδικα έχασε η ΑΕΚ στο Λονδίνο, πληρώνοντας τα δικά της παιδαριώδη λάθη αλλά και την αυστηρότητα του Δανού διαιτητή Αρμούντσεν που είχε καταλογίσει δύο πέναλτι στις αρχές του αγώνα του Λόφτους Ρόουντ.

Ο Μίμης έμεινε στον αέρα!

Μπροστά σε μια πύρινη λαοθάλασσα από 40 χιλιάδες φιλάθλους, η ΑΕΚ μπήκε από την αρχή πολύ επιθετικά και ευτύχησε να φτάσει στο πρώτο γκολ μετά από μόλις σε 11 λεπτά. Σκόρερ ήταν ο Θωμάς Μαύρος που έσφιξε τα δόντια και μπήκε στο γήπεδο για να πετύχει ένα πολύ κρίσιμο γκολ. Η ΑΕΚ συνέχισε να ελέγχει την κατάσταση και να πιέζει, όμως τα χρονικά περιθώρια στένευαν και γι’ αυτό το δεύτερο γκολ του Θωμά με σουτ στο 65’ ήταν πολύ κρίσιμο τη στιγμή εκείνη.

Η πίεση της ΑΕΚ δικαιώθηκε στο 82ο λεπτό, όταν ο Κύπριος Τάσος Κωνσταντίνου εκτέλεσε φάουλ και ο 35χρονος Μίμης Παπαϊωάννου κυριολεκτικά… περπάτησε στον αέρα για να στείλει την μπάλα με κεφαλιά στα δίχτυα του Άγγλου τερματοφύλακα Τόνι Παρκς. Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας κυριολεκτικά εξερράγη και πλέον το 3-0 του Λονδίνου είχε «σβηστεί». Μεσολάβησε μία παράταση κατά την οποία θα μπορούσε να έχει δοθεί από τον Δυτικογερμανό διαιτητή Μπίβερσι ένα πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, όμως όλα κρίθηκαν στα πέναλτι.

Η αλλαγή σταθμός του Φάντροκ

Λίγο πριν τελειώσει η παράταση ο Ολλανδοτσέχος τεχνικός της ΑΕΚ Φράντισεκ Φάντρονκ είχε μία έμπνευση που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Το σχέδιο ήταν να μπει στον αγώνα αντί του βασικού τερματοφύλακα Λάκη Στεργιούδα ο πολύ πιο έμπειρος Νίκος Χρηστίδης που είχε έρθει στην ομάδα πριν από μερικούς μήνες, στα 32 του χρόνια, και επεδείκνυε μία ικανότητα στις αποκρούσεις των πέναλτι.

Πράγματι, ο Χρηστίδης μπήκε στο 117’ και έμελλε να γίνει ο ήρωας της βραδιάς. Το πρώτο πέναλτι που χάθηκε ήταν αυτό του Τάκη Νικολούδη και ο Χρηστίδης θα έπρεπε να σώσει την κατάσταση. Οι Τάσος, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Ιντζόγλου και Ζαρζόπουλος ευστόχησαν και στο τέλος πήγε για να εκτελέσει -και να ευστοχήσει- ο πάντα απρόθυμος να εκτελεί πέναλτι Μίμης Παπαϊωάννου.

Ο Χρηστίδης είχε ήδη αποκρούσει ένα πέναλτι του Πϊτερ Ίστοου και το όγδοο πέναλτι που έμελλε να αποδειχθεί καθοριστικό, «έπεσε» στα πόδια του Ντέιβιντ Γουέμπ. Ο Ελληνας τερματοφύλακας έπεσε δεξιά και απέκρουσε και η ΑΕΚ ήταν στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA μέσα σε ένα τρελό πανηγύρι που στήθηκε όχι μόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια, όχι μόνο σε όλη την Αθήνα, αλλά και εγώ που χτυπούσε ελληνική καρδιά.

Η σύνθεση της ΑΕΚ εκείνη την ιστορική νύχτα: ΑΕΚ: Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης) Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος) Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X