
Ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου πέρασε στην αιωνιότητα, αλλά οι ιδέες και οι θρύλοι πεθαίνουν μόνο αν ξεχαστούν
Η 15η Μαρτίου του 2023 είναι ημέρα θλίψης όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά για ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό. Ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου πέρασε στην αιωνιότητα. Έφυγε από τη ζωή, αλλά το legacy είναι εδώ… Άλλωστε, η ιστορία έχει αποδείξει πως οι ιδέες και οι θρύλοι πεθαίνουν μόνο αν ξεχαστούν.
Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959. Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήρθε στην ΑΕΚ από την ομάδα του χωριού του, τη «Νέα Γενεά» Νέας Νικομήδειας Ημαθίας, το καλοκαίρι του 1962, κατόπιν υπόδειξης του Τρύφωνα Τζανετή και απόφασης του προέδρου Νίκου Γκούμα. Με το ποσό ρεκόρ, για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον αποκτήσει το 1962. Έμελλε να είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.
Τη χρονιά εκείνη μετέβη στις ΗΠΑ, όπου αγωνίστηκε για μια περίοδο στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης ως παίκτης – προπονητής και κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ στο τοπικό πρωτάθλημα και κύπελλο. Αν και πλησίαζε τα 40 προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κορυφαίας επαγγελματικής λίγκας των ΗΠΑ, της NASL, αλλά πλέον είχε αποφασίσει να σταματήσει.
Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη και τους άλλους μεγάλους άσους της εποχής οδήγησαν την «Ένωση» στην κατάκτηση του τίτλου το 1963. Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στην συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977. Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.
Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966.
Για πάντα στις καρδιές των φίλων της ΑΕΚ αλλά και στην Opap Arena
Η ΑΕΚ φρόντισε να τιμήσει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της ιστορίας της, Μίμη Παπαΐωάννου, “ντύνοντας” έναν από τους πυλώνες του νέου της γηπέδου με την μορφή και το όνομα του.
Ο ίδιος δεν μπόρεσε να δώσει το “παρών” στα λαμπερά εγκαίνια της Opap Arena πριν λίγους μήνες, καθώς η υγεία του είχε επιδεινωθεί αρκετά.
Ήταν 1.70, αλλά γίγαντας…
Αν και ξεκίνησε ως παρτενέρ του Κώστα Νεστορίδη στην επίθεση και συνέχισε την καριέρα του ως επιθετικός, ο αριστεροπόδαρος Μίμη Παπαϊωάννου είχε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που του επέτρεπαν να ξεχωρίζει και στο δημιουργικό παιχνίδι, πέρα από το να είναι εκτελεστής.
Παρά το ότι ήταν μόλις 1,70, ο Παπαϊωάννου έγραψε ιστορία με τα εντυπωσιακά γκολ από κεφαλιές, «προϊόν» του εντυπωσιακού επιτόπιου άλματος που διέθετε. Από τα γκολ του στην Α΄ Εθνική, τα 49 προήλθαν από κεφαλιές, ενώ με τον ίδιο τρόπο πέτυχε και το ιστορικό γκολ με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στη ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1977, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.
Τα κατορθώματά του με την ΑΕΚ στην Ευρώπη
Για πολλά χρόνια ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο κορυφαίος σε συμμετοχές και γκολ για την ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Αγωνίστηκε συνολικά σε 35 ματς και πέτυχε 11 τέρματα και τα επιτεύγματά του ξεπεράστηκαν μόνο προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν πια οι αγώνες στην Ευρώπη ήταν πολύ περισσότεροι. Στα γκολ τον ξεπέρασε ο Ντέμης Νικολαϊδης στο 2-2 με τη Μονακό το 1999, όμως ο Μίμης παραμένει δεύτερος σκόρερ της ΑΕΚ στην Ευρώπη με αυτά τα 11 γκολ, πίσω από τα 26 του Ντέμη!
Είχε και άλλα ταλέντα
Ο Μίμης Παπαϊωάννου δεν ήταν μόνο ποδοσφαιριστής. Είχε και άλλα ταλέντα που αναδείχθηκαν.
Όταν γνωρίστηκε με τον υπερμέγιστο, τον τεράστιο Στέλιο Καζαντζίδη, βγήκε στον αφρό η αγάπη του για το τραγούδι και η ικανότητά του σ’ αυτό. Και το 1971 ήρθε το αποκορύφωμα. Το αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής υπήρξε ο Ύμνος της ΑΕΚ το 1971, σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη και σε ερμηνεία του Μίμη.
Φόρεσε για 10 χρόνια το περιβραχιόνιο της
- LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η ΑΕΚ θα είναι πρώτη την 4η αγωνιστική, αρκεί να…
- Η ΑΕΚ που θα αλλάξει και θα τους… αλλάξει!
- Τα πάντα για το στοίχημα ΕΔΩ - Οι καλύτερες προτάσεις
- Τάσος Καπετανάκος: «Να βάλουμε όλοι στην ΑΕΚ ξανά το μυαλό στο κεφάλι μας» (VIDEO)
- Γιόνσον: «Φανταστική εμπειρία η ΑΕΚ, είχα μεγάλες ανησυχίες πριν έρθω»



Σοβαρά επεισόδια στις εξέδρες στο ντέρμπι τίτλου στην Α’ ΕΠΣΑ ανάμεσα σε Χολαργό-Ηλυσιακό (VIDEO)

Ραγδαίες εξελίξεις με Πασχαλάκη στον Ολυμπιακό: Βελτιώνει τις αποδοχές του για την επόμενη σεζόν!

Κλίνσμαν: «Χαίρομαι πολύ όταν σκοράρει ο Σον»

Πανικός με την Αθηνά Οικονομάκου – Ποζάρει με δαντελένια εσώρουχα, απίθανοι κοιλιακοί (ΦΩΤΟ)

ΑΕΚ: Μεγάλη νίκη (20-24) πρόκρισης για τους Εφήβους κόντρα στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας