Αναστενάζει όλη η ΑΕΚ, έφυγε ο Μίμης μας

Αναστενάζει όλη η ΑΕΚ, έφυγε ο Μίμης μας
Photo Credits: INTIME

Ο Μίμης Παπαϊωάννου υπήρξε μύθος και η ΑΕΚ του χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη - Γράφει ο Σταύρος Καζαντζόγλου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ανήκω στη γενιά εκείνων που δεν πρόλαβαν παρά σε ξεθωριασμένες μνήμες, τον Μίμη Παπαϊωάννου να μεγαλουργεί με τη φανέλα της ΑΕΚ. Μεγάλωσα διαβάζοντας, μαθαίνοντας, σεβόμενος τα κατορθώματα του. Και όταν μου δόθηκε η ανυπέρβλητη τιμή να γνωρίσω αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο από κοντά, όταν είχα τη χαρά να συζητήσω μαζί του και να μιλήσω για την ΑΕΚ, κατανόησα πως οι μύθοι δεν σβήνουν ποτέ.

Ετσι και τώρα. Είναι μαύρες και θλιβερές οι ώρες από το άκουσμα της απώλειας του. Αλλά όπως προετοίμαζε αθόρυβα και μεθοδικά τα πάντα στη ζωή του, θαρρείς και μας προετοίμασε γι’ αυτό με τον τρόπο του. Τα προβλήματα υγείας τον είχαν κάνει να απομακρυνθεί από τα κοινά της ΑΕΚ, οι παρουσίες του είχαν ελαχιστοποιηθεί, οι επαφές του ήταν μετρημένες. Αλλά νομίζεις πως ήταν πάντα εκεί. Με το αυστηρό του ύφος, με τα καλοσυνάτα μάτια του, με την στεντόρεια φωνή του.

Η ΑΕΚ φρόντισε να τιμήσει με κάθε τρόπο, εκείνον που συνέβαλε για να γίνει ξακουστή στα πέρατα της οικουμένης. Εκείνος ο «βλάχος» όπως τον αποκαλούσαν όταν πρωτόρθε από τη Νικομήδεια στα Νέα Φιλαδέλφεια και έγινε ο Μίμης. Δεν χρειαζόταν να πει κανείς κάτι άλλο. Αρκούσες να πεις Μίμη για να καταλάβεις για ποιον αναφέρεσαι. Πόσοι έχουν αυτό το προνόμιο; Να είναι τόσο αγαπητοί, που ο κόσμος τους αποκαλεί σαν δικούς του ανθρώπους, με τα μικρά τους ονόματα. Ο Νέστορας, ο Θωμάς, ο Στέλιος, ο Ντούσκο, ο Ντέμης.

Εγινε ένα με την ΑΕΚ

Κάθε επαφή με τον Μίμη, κάθε ιστορία που έλεγε από το παρελθόν, ήταν σαν να ανοίγεις μια πόρτα στη ζωή της ΑΕΚ. Σε άλλες εποχές, που πολλά έμοιαζαν ρομαντικά και εντελώς διαφορετικά. Η ΑΕΚ δαπάνησε για να τον αποκτήσει μέσα από τα χέρια του ΠΑΟΚ το ποσό ρεκόρ των 175.000 δραχμών στο μακρινό 1962. Αλλά δεν μετάνιωσε για τίποτα, για όσα της έδωσε ο Μίμης. Από τον πρώτο χρόνο της παρουσίας του, πήρε το νούμερο 10 στην πλάτη και έδεσε ιδανικά με τον Κώστα Νεστορίδη και οδήγησαν στο πρωτάθλημα.

Θυμάμαι ακόμα μια περιγραφή του για όσα έζησε τότε: «Τελειώνει το ματς και τους βλέπω όλους να πέφτουν κάτω και να κλαίνε. Δεν καταλάβαινα τι σήμαινε για αυτούς τους ανθρώπους να πάρει το πρωτάθλημα η ΑΕΚ. Αλλά τους έβλεπα πως συγκινούνταν και έτσι συγκινήθηκα και άρχισα να κλαίω και εγώ». Τόσο ανεπιτήδευτα, τόσο καθαρά. Σε εποχές που δεν χρειαζόταν να φιλήσεις το σήμα ή να κάνεις κάποιο κούρεμα ή τατουάζ. Δενόσουν με μια ομάδα ανεξίτηλα.

Ο μύθος της Ρεάλ Μαδρίτης

Τόσο πολύ, που αρκούσε αυτό το δέσιμο για να πει «όχι» η ΑΕΚ σε ολόκληρη Ρεάλ Μαδρίτης. Την ιστορία την ξέρετε όλοι. Αλλά αντιλαμβάνεστε το κατόρθωμα του ανδρός; Την εποχή που η Ρεάλ ήταν μικτή κόσμου με Πούσκας και Ντι Στεφάνο, που έπαιρνε διαδοχικά κύπελλα πρωταθλητριών, θαμπώθηκε από έναν ερασιτέχνη Ελλάδα. Σε εποχές που οι ξένοι έκαναν τη διαφορά, η Ρεάλ επέλεξε τον Μίμη και μάλιστα προσέφερε μυθικό ποσό. Λογικό να τρελαθεί και να το γυρίσει στο τραγούδι.

Αλλά μήπως εκεί δεν έκανε θραύση; Μπορείτε να φανταστείτε πιο ιδανική φωνή να τραγουδήσει και να ερμηνεύσει το τραγούδι που έμελλε να αποτελέσει τον ύμνο της ΑΕΚ και να γαλουχήσει γενιές Ενωσιτών από τον επικό Μίμη; «Αναστενάζουν τα γκολπόστ και τα δοκάρια σπάζουν, της Ενωσης οι αετοί τα δίχτυα κομματιάζουν. Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια, σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια, τα δίχτυα σκίστε, τη δόξα κατακτήστε, νικήστε, νικήστε, νικήστε».

Ο πρώτος των πρώτων

Ο Μίμης ήταν μπροστά από την εποχή του. Είχε επαγγελματική συνείδηση, πρόσεχε τη ζωή και τη διατροφή του, σε χρόνια που ο μέσος Ελληνας ποδοσφαιριστής σταρ γινόταν πρωτοσέλιδο για τις νυχτερινές εξορμήσεις σε μπουζούκια και τις σχέσεις του, ο Μίμης ήταν επαγγελματίας. Προσεκτικός, μετρημένος, με απίστευτα φτωχικά χρόνια, που τον έκαναν να μετρά πολύ την αξία του χρήματος. Σεβάστηκε την ΑΕΚ, έγινε αρχηγός και σημείο αναφοράς της.

Φόρεσε μόνο τη φανέλα με το δικέφαλο στο στήθος μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα! Είναι ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000. Εφτασε στους «8» του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977, σφραγίζοντας μια μέρα σαν σήμερα του 1977, την επική πρόκριση στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.

Ο Μίμης έπαιζε ως μέσα αριστερά, σε μια θέση της εποχής. Σκόραρε κατά ριπάς: πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις, τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές με 20 γκολ. «Πολυβόλο». Και παράλληλα, ένας παίκτης που έπαιξε τερματοφύλακας όταν χρειάστηκε να καλύψει κενό, σε κάθε θέση που θα μπορούσε να προσφέρει.

Διαβάστε τη συνέχεια

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X