Που θα είχε φτάσει ο Γκάτσι, εάν…

Που θα είχε φτάσει ο Γκάτσι, εάν…
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης εκφράζει μια απορία για τον πιο κομβικό παίκτη της ΑΕΚ και τον πιο ποδοσφαιρικά οξυδερκή του φετινού πρωταθλήματος

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κάθε φορά που βλέπω τον Γκατσίνοβιτς μέσα στο γήπεδο, σκέφτομαι εκείνη την διαρροή που είχε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν τον έκλεισε η ΑΕΚ, σύμφωνα με την οποία η εκτίμηση του Γιοβάνοβιτς ήταν πως με τα ίδια λεφτά θα μπορούσε να είχε βρει έναν πολύ καλύτερο. Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω πως υπάρχει περίπτωση κανονικός προπονητής, διότι τέτοιος είναι ο Γιοβάνοβιτς, να έκανε μια τέτοιου είδους σκέψη, για έναν τέτοιο παίκτη. Και όταν μιλάμε για το ελληνικό πρωτάθλημα και όχι για την Μπουντεσλίγκα.

Επίσης κάθε φορά που βλέπω τον Γκατσίνοβιτς μέσα στο γήπεδο, ξαναφέρνω στο μυαλό όλη εκείνη την κωμωδία που είχε παιχτεί εδώ σ’ εμάς πέρυσι τον Γενάρη. Από την μια σκέφτεται πως είναι αδιανόητο ένας προπονητής και ένας μεταγραφικός μηχανισμός, να απέρριψε την προοπτική να αποκτήσει έναν τέτοιο παίκτη. Από την άλλη αντιλαμβάνεσαι πως πίσω από μια σειρά τέτοιων αποφάσεων, κρύβονται οι αιτίες για το περυσινό ναυάγιο.

Και μην μπείτε καν στην διαδικασία να σκεφτείτε το εάν ένας μόνος παίκτης θα μπορούσε να αλλάξει την μοίρα της ομάδας πέρυσι. Διότι θα θυμίσω πως ο Παναθηναϊκός πέρυσι, είχε κάνει έναν πρώτο γύρο πολύ χειρότερο σε αποτελέσματα και εικόνα από την ΑΕΚ. Αλλά τον Γενάρη έναν μόνο παίκτη πήρε στις μεταγραφές. Τον Γκατσίνοβιτς. Και μεταμορφώθηκε αγωνιστικά, πέρασε την ΑΕΚ στην βαθμολογία και πήρε και το κύπελλο.

Θα μου πείτε τώρα, τι πας και θυμάσαι, τώρα που η ομάδα πηγαίνει τρένο. Δεν θα πρέπει, νομίζω, να ξεχνάμε ποτέ τι έχει συμβεί και τι κάνανε και τι κάναμε όλοι μας (ου μη εμού εξαιρουμένου) και η ΑΕΚ πέρυσι δυο αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου είχε 13 βαθμούς λιγότερους σε σχέση με φέτος και ήταν στην 3η θέση με σχεδόν 20 βαθμούς διαφορά από την πρώτη θέση. Και ακόμα η τραγωδία δεν είχε ολοκληρωθεί καθώς στα πλέι οφ η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη. Ας μην τα ξεχνάμε, για να μην τα ξαναδούμε.

Στους καλύτερους και σίγουρα ο πιο έξυπνος

Πάμε και στα τωρινά. Κάθε φορά που βλέπω τον Γκατσίνοβιτς μέσα στο γήπεδο, πραγματικά αναρωτιέμαι που θα είχε φτάσει και τι θα είχε κάνει, αν δεν είχε χάσει δυο ολόκληρους μήνες. Ήδη ο Μιγιάτ στο Ηράκλειο, έφτασε τα επτά γκολ στο πρωτάθλημα. Αυτό είναι βέβαια, επειδή δεν σκοράρει. Ανεκδοτάκι. Και εκτός από τα επτά γκολ, έχει δώσει και τέσσερις ασίστ. Και εκτός απ’ αυτά που φαίνονται και καταγράφονται στην στατιστική, κάνει και άλλα πολλά που φαίνονται μόνο στο γήπεδο αλλά δεν είναι μετρήσιμα σε αριθμούς. Όπως την ντρίμπλα πάνω στην γραμμή του πλαγίου την Κυριακή στην Κρήτη που έστειλε τον παίκτη του ΟΦΗ στις διαφημιστικές πινακίδες.

Δεν ξέρω αν ο Γκατσίνοβιτς είναι ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος. Σίγουρα είναι από τους καλύτερους. Και σίγουρα είναι ο πιο ποδοσφαιρικά οξυδερκής. Πριν φτάσει καν η μπάλα στα πόδια του, έχει μετρήσει και τις αποστάσεις και τον αντίπαλο και την φάση ολόκληρη και έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Είναι ελάχιστοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν αυτό το χάρισμα. Θυμηθείτε την φάση στο Ηράκλειο που έβγαλε μ’ ένα άγγιγμα σε τετ α τετ τον Φαν Βέερτ. Θυμηθείτε το γκολ του την προηγούμενη εβδομάδα με τον Αστέρα Τρίπολης, όταν όλοι στην αντίπαλη άμυνα χάζευαν την πορεία της μπάλας με την κόντρα στο σουτ του Τσούμπερ και ο Γκατσίνοβιτς είχε είδε φτάσει στο σημείο που θα την υποδεχόταν για να σκοράρει.

Είναι ξεκάθαρα ο Μιγιάτ ένας από τους κομβικούς παίκτες στο αγωνιστικό μοντέλο της φετινής ΑΕΚ. Και πλέον αρχίζω να πιστεύω πως αποκτήθηκε πρώτος απ’ όλους το περασμένο καλοκαίρι, όχι μόνο για να προλάβουμε να μην μπει κανείς άλλος στο παιχνίδι, αλλά επειδή και ο Αλμέιδα είχε καταλάβει πόσα πολλά θα δώσει στο παιχνίδι του. Αλήθεια αναρωτιέμαι, που θα είχαν φτάσει οι αριθμοί του, αν δεν είχε χάσει αυτούς τους δυο μήνες λόγω της επέμβασης που έκανε στους κοιλιακούς.

Έπαιξε ρόλο και ο… ρόλος

Όπως σίγουρα θα αναρωτιέται και ο ίδιος, πόσο διαφορετικά ενδεχομένως να ήταν τα πράγματα, αν δεν του είχε δώσει ο Αλμέιδα τον συγκεκριμένο ρόλο. Για όσους το έχουν λησμονήσει, ήταν μια μικρή έκπληξη η απόφαση του Πελάδο να στείλει τον Γκάτσι στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Δεν είναι ακραίος, είναι χαφ, είναι καλύτερος στον άξονα, γιατί να γίνονται πειραματισμοί με ποιοτικούς παίκτες και άλλα τέτοια, που για να είμαστε δίκαιοι εκείνη την εποχή ενδεχομένως είχαν μια λογική βάση. Υπό την έννοια πως ο οργανισμός της ΑΕΚ δεν είχε συνηθίσει καθόλου, να έχει στον πάγκο έναν άνθρωπο για τον οποίο να ισχύει στο 100%, το «ο προπονητής ξέρει πάντα καλύτερα».

Ίσως ακόμα και ο ίδιος ο Γκατσίνοβιτς να μην πίστευε, αυτό που ο ίδιος θα έλεγε μερικούς μήνες αργότερα. Πως ο Αλμέιδα τον απελευθέρωσε μέσα στο γήπεδο και του έδωσε τον ρόλο μέσα από τον οποίο μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Αυτό δηλαδή που ο Πελάδο έχει κάνει φέτος σχεδόν μ’ όλους τους ποδοσφαιριστές από το ρόστερ. Και το είπε άλλωστε προχθές και ο Άμραμπατ ξεκάθαρα στις δηλώσεις του μετά το ματς με τον Αστέρα.

Όμως για να επιστρέψω από εκεί που ξεκίνησα. Είναι τεράστιο προνόμιο που η ΑΕΚ έβαλε στο ρόστερ της έναν παίκτη σαν τον Μιγιάτ. Και ήταν τεράστιο πλήγμα που τον έχασε για δυο ολόκληρους μήνες. Έστω και αν πρακτικά, δεν το πλήρωσε. Παρόλο που αν έπαιζε ο Γκατσίνοβιτς στα Γιάννενα ή απολύτως καλά στην Τούμπα, μπορεί και αυτά τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά. Αλλά με τα «αν» προφανώς και δεν γράφεται η ιστορία στο ποδόσφαιρο. Αλλά βλέποντας αυτά που κάνει ο Γκάτσι τώρα που γύρισε, ακόμα και σε αριθμούς της στατιστικής, δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς που θα είχε φτάσει εάν…

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X