O αθέμιτος ανταγωνισμός της Ευρωλίγκας που φωνάζει εδώ και χρόνια η ΑΕΚ και ο Αγγελόπουλος

O αθέμιτος ανταγωνισμός της Ευρωλίγκας που φωνάζει εδώ και χρόνια η ΑΕΚ και ο Αγγελόπουλος
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος σχολιάζει την νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ευρωλίγκας και το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ των ομάδων.

Αυτές τις μέρες δεν έχει αγώνες η ΑΕΚ λόγω παραθύρων και είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα. Στο άρθρο για το παιδομάζωμα της Ένωσης, ανταλλάξαμε απόψεις μιας και συγκέντρωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σίγουρα κάποια πράγματα που αναφέρθηκαν ήταν σωστά. Σήμερα είχα σκοπό να γράψω για άλλο θέμα αλλά η είδηση για την ανανέωση της συνεργασίας της NOVA με την Ευρωλίγκα, μου τράβηξε τον ενδιαφέρον.

Τα έλεγε ο Αγγελόπουλος

Αν σας ξέφυγε, ανακοινώθηκε επίσημα ότι για τα επόμενα 5 χρόνια, η NOVA θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα της Ευρωλίγκας στην Ελλάδα. Μάλιστα το deal έκλεισε στα 15 εκατομμύρια τον χρόνο. Μέχρι εδώ καλά. Πάμε σε αυτά που προκαλούν σοκ και επιβεβαιώνουν τον Μάκη Αγγελόπουλο όταν από το 2015 μιλούσε για αθέμιτο ανταγωνισμό και κάποιοι σφυρούσαν κλέφτικα.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός από αυτήν την συμφωνία θα παίρνουν περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεστε για τι τεράστιο ποσό μιλάμε για τα δεδομένα του μπάσκετ. Σκεφτείτε μόνο ότι το συνολικό ποσό για όλο το πρωτάθλημα (12 ομάδες) από την φορολόγηση του στοιχήματος ήταν 5.1 εκατομμύρια.

Δηλαδή Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν ΣΤΑΝΤΑΡ έσοδα 25 ολόκληρα εκατομμύρια, ξεκινώντας κάθε χρονιά. Σε αυτά τα πέντε ανά χρόνο, προσθέστε άλλο ένα εκατομμύριο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ, άλλες 500 χιλιάδες από το στοίχημα, μίνιμουμ άλλο 1.5 εκατομμύριο από τα διαρκείας που θα πληρώσουν οι οπαδοί για να βλέπουν από κοντά την ομάδα τους στην Ευρωλίγκα, συν τις χορηγίες που έχουν, μαζεύεται ένα ποσό της τάξης των 9-10 εκατομμυρίων χωρίς οι πρόεδροι των δύο ομάδων να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Περίπου δηλαδή όσο το μπάτζετ τους κάθε χρονιά.

Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ότι όχι απλά υπάρχει διαφορά από την ΑΕΚ και τις άλλες ομάδες στα έσοδα, αλλά χάσμα. Ο Μάκης Αγγελόπουλος, είχε από νωρίς χτυπήσει καμπανάκι ότι το Ευρωπαϊκό μπάσκετ και τα εγχώρια πρωταθλήματα θα καταστραφούν αν συνεχιστεί αυτή η κλειστή λίγκα, που μόνη της μοιράζεται όλα τα έσοδα και 18 ομάδες καθορίζουν τις τύχες όλου του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Παίζουν σε μια κλειστή διοργάνωση που δεν επιτρέπει σε άλλους να μπουν, έχουν διαλύσει οποιοδήποτε συσχετισμό, κατάταξης πρωταθλήματος-εξόδου στην Ευρώπη και ζουν αυτοί μια χαρά και ας διαλυθούν οι υπόλοιπες 600 ομάδες που παίζουν μπάσκετ Πανευρωπαϊκά.

Μια επιχείρηση για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να έχει μια σταθερότητα και μια προβλεψιμότητα εσόδων. Εδώ ακόμα και φέτος που οι ομάδες είχαν συμφωνήσει το τηλεοπτικό συμβόλαιο, μέχρι να υπογράψει ο ένας υπουργός, να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, τελικά τα συμφωνημένα χρήματα που ήταν να πάρουν οι ομάδες τον Νοέμβριο τα πήραν τον Ιανουάριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υποχρεώσεις των ομάδων, τα deadline που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Αν στον Παναθηναϊκό θέλουν να κλείσουν ένα σημαντικό συμβόλαιο για τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν θα περιμένουν να δουν τι έσοδα θα έχουν, γιατί ξέρουν ότι 25 εκατομμύρια είναι δεδομένα για μια πενταετία. Μπορούν να κάνουν μακροχρόνιες συμφωνίες με τους χορηγούς τους, με τα μέλη της ομάδας τους, να δημιουργήσουν γερές βάσεις με αυτήν την άνεση.

Αντίθετα ομάδες όπως η ΑΕΚ, έχουν επενδυτικό ορίζοντα τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο. Όταν και χρήματα να ρίξεις, ξέρεις ότι αν γίνει το θαύμα και πάρεις το πρωτάθλημα πάλι δεν θα μπορείς να είσαι μέλος αυτής της διοργάνωσης και να έχεις μέρος αυτών των εσόδων, ποιος ο λόγος να επενδύσεις; Μιλάμε για τον ορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού και όσο FIBA και Ευρωλίγκα δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να βρουν μια λύση, αλλά κάνουν συζητήσεις φιλοσοφικές για το αν και πώς μπορούν να συνεργαστούν στο μέλλον με ρυθμούς πιο αργούς και από χελώνας, τότε το μόνο που θα γίνεται είναι να έχουμε αδιάφορα πρωταθλήματα που ο πρώτος θα το παίρνει αήττητος και οι ομάδες θα κοιτούν απλά να επιβιώνουν για να παλέψουν για την επόμενη μέρα. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και αν ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει κάνει πολλά λάθη στην πορεία του στην ΑΕΚ, σε αυτό το θέμα ήταν ο πρώτος που το είχε θίξει και βγαίνει αληθινός συνεχώς, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε ένα παλαιότερο άρθρο, στα καλά χρόνια της ΑΕΚ, είχα γράψει είναι διαφορετικά τα 2-3 εκατομμύρια που βάζει ο Αγγελόπουλος από τα 2-3 που βάζουν οι οικογένειες των δύο «αιωνίων». Αυτό γιατί τα έσοδα της Ένωσης ήταν μηδαμινά με αποτέλεσμα να φτιάχνονται ομάδες, αποκλειστικά από την τσέπη του ιδιοκτήτη σε αντίθεση με τους άλλους που στα 7-8 εκατομμύρια έσοδα, έβαζαν άλλα 2-3 και έφτιαχναν ανταγωνιστικές ομάδες για την Ευρωλίγκα. Έτσι ενώ έβαζαν σχεδόν τα ίδια, ο ένας είχε ομάδα 3 εκατομμυρίων και οι άλλοι των 10.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οποιαδήποτε προσπάθεια επένδυσης θα πηγαίνει σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, με ομάδες που προσπάθησαν να αυξήσουν τα μπάτζετ τους και τελικά κατέληξαν χρεωκοπημένες. Σε αυτό το περιβάλλον προσπαθεί να ανταπεξέλθει και η ΑΕΚ, που έχει κάνει αρκετά λάθη αυτά τα χρόνια στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της, αλλά παίζει σε ένα παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα.

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X