Πρώην προπονητής Λιβάι Γκαρσία: «Είναι ασταμάτητος, μπορεί να παίξει άνετα στην Premier League!»

Πρώην προπονητής Λιβάι Γκαρσία: «Είναι ασταμάτητος, μπορεί να παίξει άνετα στην Premier League!»
Photo Credits: INTIME

Ο τεχνικός που απογείωσε την καριέρα του Λιβάι Γκαρσία στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, Ρόνι Λέβι μιλάε για τον άσο της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Ρόνι Λέβι, εκ των κορυφαίων προπονητών στο Ισραήλ με προϋπηρεσία σε Μακάμπι Χάιφα, Ανόρθωση και Στεάουα Βουκουρεστίου, ήταν εκείνος ο οποίος από κοινού με τον Γιόσι Μπεναγιούν διέγνωσαν το ταλέντο του Λιβάι Γκαρσία, όταν ο νυν άσος της ΑΕΚ αγωνιζόταν στην Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα.

Ο διεθνής από το Τρινιντάντ αποκτήθηκε έπειτα από εισήγηση του 56χρονου τεχνικού με συνοπτικές διαδικασίες και σύντομα εξελίχθηκε σε παίκτη-κλειδί στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Από τον ισραηλινό σύλλογο άλλωστε μεταπήδησε στην ΑΕΚ, έχοντας προηγουμένως ανεβάσει τις ποδοσφαιρικές μετοχές του.

Ο Ρόνι Λέβι μιλώντας στο SDNA, θυμήθηκε το δύσκολο ξεκίνημα του Λιβάι Γκαρσία στην Μπεϊτάρ, αναφέρθηκε στα κύρια ατού του, τον χαρακτήρα του, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως μπορεί να ανταποκριθεί σε ακόμη υψηλότερο ποδοσφαιρικά επίπεδο.

– Κόουτς ποια ήταν τα στοιχεία που διέκρινες στον Λιβάι Γκαρσία προτού εισηγηθείς την απόκτηση του στην Μπεϊτάρ;

«Ήμουν προπονητής στην Μπεϊτάρ έχοντας τον Γιόσι Μπεναγιούν ως αθλητικό διευθυντή. Παρακολουθούσαμε τον Λιβάι Γκαρσία την εποχή που αγωνιζόταν στην Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα και διαπιστώσαμε πως διαθέτει ποιότητα και μεγάλες δυνατότητες.

Για παράδειγμα είδαμε πόσο ταχύς και δυνατός παίκτης είναι. Ένα άλλο στοιχείο που θα ήθελα να αναφέρω ήταν ο χαρακτήρας του. Όταν ήρθε στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ καταλάβαμε πόσο καλός χαρακτήρας είναι».

– Ήταν εύκολο για τον Λιβάι Γκαρσία να αφομοιώσει την προπονητική φιλοσοφία σου;

«Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο. Προσωπικά προτιμώ το οργανωμένο ποδόσφαιρο, όπου οι ρόλοι στον αγωνιστικό χώρο είναι ξεκάθαροι. Για τον Λιβάι ήταν κάπως δύσκολο στην αρχή. Ήταν εντυπωσιακός στο ένας εναντίον ενός, αλλά και στο πως κινούνταν επιθετικά, αλλά δεν ήταν τόσο καλός από τακτικής άποψης στα αμυντικά του καθήκοντα. Δεν είναι εύκολο ξέρεις να πάρεις έναν ποδοσφαιριστή που έχει μάθει να παίζει με συγκεκριμένο τρόπο και να του μάθεις να παίζει διαφορετικά. Σταδιακά όμως προσαρμόστηκε».

– Ποια είναι τα στοιχεία στο στιλ παιχνιδιού του Λιβάι Γκαρσία που ξεχωρίζεις;

«Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μου αρέσει πολύ. Είχα επίσης πολύ καλή σχέση με τον πρώην αθλητικό διευθυντή της ΑΕΚ, τον Γιάννη Παπαδημητρίου, στον οποίο είχα καταθέσει την άποψη μου για τον Λιβάι Γκαρσία. Είναι παίκτης που αν βρει ρυθμό και τρέξει, στο ένας εναντίον ενός κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει».

– Θεωρείς πως είναι ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε να διακριθεί σε Top-5 ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

«Μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο και ακόμα και στην Αγγλία μπορεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε στο ένας εναντίον ενός. Το έκανε στο Ισραήλ με επιτυχία και το κάνει και στην Ελλάδα που είναι πιο υψηλό το επίπεδο. Θεωρώ πως μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό σε κορυφαία πρωταθλήματα».

– Τον παρακολουθούν πολύ σκάουτ γερμανικών συλλόγων; Πιστεύεις όταν κλείσει τον κύκλο του στην ΑΕΚ, η Bundesliga θα του ταίριαζε;

«Πιστεύω ναι γιατί έχω παρακολουθήσει το γερμανικό ποδόσφαιρο. Βλέπεται στην Bundesliga το ποδόσφαιρο είναι επιθετικό. Υπάρχει πολλοί κενοί χώροι και τα σκορ είναι μεγάλα. Δεν εστιάζουν αποκλειστικά στην τακτική, αλλά δίνουν ελευθερία κινήσεων στους παίκτες.

Επαναλαμβάνω μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλό επίπεδο. Εάν μεταπηδήσει σε μια καλή ομάδα, από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ξεκινήσει κανονικά προετοιμασία μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Είναι έτοιμος να σπρώξει τον εαυτό του στα άκρα για να πετύχει. Διαθέτει το πνεύμα, την δύναμη και τη νοοτροπία νικητή».

– Τελικά μήπως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως εξτρέμ; Ποια θέση του ταιριάζει;

«Και εγώ στην Μπεϊτάρ χρησιμοποίησα τον Λιβάι Γκαρσία ως στράικερ. Δεν είναι κακή ιδέα να αγωνίζεται σε αυτή τη θέση. Νομίζω από τακτικής άποψης είναι πιο εύκολο για τον Λιβάι, από το να αγωνίζεται ως εξτρέμ και να αναγκάζεται να κινείται στις γραμμή.

Όταν είχα αντιμετωπίσει την Λίβερπουλ, συνομίλησα με τον Ράφα Μπενίτεθ. Λέγαμε πως ο εξτρέμ πρέπει να καλύπτει κατά μέσο όρο 11 χιλιόμετρα σε κάθε ματς. Ο Λιβάι για παράδειγμα καλύπτει περίπου 9 χιλιόμετρα. Εάν ο προπονητής ψάχνει για συγκεκριμένο στιλ εξτρέμ, ο Λιβάι ίσως δεν είναι αυτός που θα ταίριαζε. Θεωρώ όπως φαίνεται και από τα στατιστικά του πως μπορεί να επιτεθεί και να σκοράρει».

– Περίμενες πως θα εξελισσόταν σε τόσο πολύτιμο ποδοσφαιριστή για την ΑΕΚ;

«Το περίμενα, γιατί κατάφερε ερχόμενος από έναν πιο μικρό σύλλογο όπως είναι η Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα σε μια ομάδα με φανατικούς οπαδούς σαν την Μπεϊτάρ να συνεχίζει να εξελίσσεται και να προοδεύει. Αντιστοίχως η ΑΕΚ ήταν ένα βήμα προς τα μπρος όπου πάλι κατάφερε να ξεχωρίσει. Στο Ισραήλ ήρθε σε μικρή ηλικία. Ως εκ τούτου κάνει τα σωστά βήματα στην καριέρα του».

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X