Οι κορυφές είναι όλες δικές της!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τις πρωτιές της ΑΕΚ που επιβεβαιώνουν την απόλυτη αγωνιστική δικαιοσύνη και έχει υστερόγραφα…

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα η ΑΕΚ φιγουράρει μόνη πρώτη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Οι «κιτρινόμαυροι» οι οποίοι την 4η αγωνιστική μετά τις ήττες από τον Βόλο στη Ριζούπολη και τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο βρέθηκαν στο -6 και στο τέλος του πρώτου γύρου μετά την ισοπαλία με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» βρέθηκαν στο -8, κατάφεραν μόλις σε εφτά αγωνιστικές όχι μόνο να μαζέψουν τη διαφορά (η οποία άνοιξε ξανά μετά την ήττα σοκ στα Γιάννινα), αλλά να συγκεντρώσουν 18 από τους 21 διαθέσιμους βαθμούς και να εκμεταλλευτούν την τραγική συγκομιδή των «πρασίνων» που με μόλις οκτώ κερδισμένους βαθμούς, είδαν την πλάτη του Δικεφάλου.

Η ΑΕΚ έπαιζε το πιο εντυπωσιακό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Λίγο οι τραυματισμοί και οι απουσίες, λίγο η ανάγκη να γίνει πιο κυνική, μετέτρεψαν το πιο εντυπωσιακό στο απόλυτα ουσιαστικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έχοντας πλέον σχεδόν όλα τα όπλα της διαθέσιμα μπορεί ακόμα και στην κακή της μέρα (όπως συνέβη στη Νίκαια), να φέρει τούμπα ένα ματς. Μπορεί ακόμα και σε μία βραδιά που δεν πετάει… φωτιές, όπως στο ματς με τον Αρη να επικρατεί με… 3-0. Ολα αυτά όμως έχουν εξήγηση. Και σε αυτή την περίπτωση, για τα κατορθώματα του Αργεντινού προπονητή και των παικτών του, οι αριθμοί δε λένε ψέματα.

Η ΑΕΚ εκτός από πρώτη στη βαθμολογία είναι πρώτη και σε σχεδόν όλες τις στατιστικές κατηγορίες όπως προκύπτει από τη βαθμολογία και από το wyscout. Εχει τις περισσότερες νίκες (15) και τις λιγότερες απώλειες βαθμών (2 ισοπαλίες και 3 ήττες). Οι «πράσινοι»έχουν 14-3-3, οι «ασπρόμαυροι» και οι «κόκκινοι» που ακολουθούν 12-6-2.

Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν την καλύτερη επίθεση με 41 γκολ (δηλαδή περισσότερα από δύο ανά ματς) την ώρα που ο «ερυθρόλευκοι» έχουν 35 και την καλύτερη άμυνα με μόλις εννιά γκολ παθητικό (δηλαδή ούτε 0,5 ανά αγώνα) την ώρα που οι «πράσινοι» έχουν 11.

Ο Δικέφαλος είναι πρώτος στα Xgoals με 43,24 με δεύτερο τον Ολυμπιακό με 38,84, τρίτο τον ΠΑΟΚ με 32,78 και τέταρτο τον Παναθηναϊκό με 32,37. Εχει επίσης συνολικά το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής της μπάλας με 62% έναντι 59,5 του ΠΑΟΚ, 59,2 του Παναθηναϊκού και 58,6 του Ολυμπιακού. Είναι επίσης πρώτη σε τελικές με 342, πολύ μπροστά από τις 278 της ομάδας του Πειραιά και των 250 αυτής της Τούμπας.

Η ΑΕΚ έχει επίσης την πρωτιά στις επαφές στην αντίπαλη περιοχή με 547 έναντι 460 του Ολυμπιακού και 456 του ΠΑΟΚ. Είναι πρώτη στο 1vs1 με 688 προσπάθειες (καμία άλλη ομάδα του top4 δεν είναι στο top5 της κατηγορίας, πρώτη σε κερδισμένα κόρνερ με 133 έναντι 121 του ΠΑΟΚ, 105 του Αρη, 103 του Παναθηναϊκού και 101 του Ολυμπιακού και πρώτη στα γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή με 465, έναντι 369 της ομάδας του Λουτσέσκου, 367 αυτής του Μίτσελ και 298 αυτής του Γιοβάνοβιτς.

Σε όσα προαναφέραμε προσθέστε ότι η ΑΕΚ είναι πρώτη και στις κάθετες πάσες όπου έχει 178, έναντι 171 του Ολυμπιακού, πρώτη στις πάσες «κλειδιά» με 104 έναντι 91 του ΠΑΟΚ και πρώτη στα προωθητικά τρεξίματα με 370 έναντι 335 του Παναθηναϊκού.

Τρομάζει ανασταλτικά

Και αν οι επιδόσεις στο επιθετικό ποδόσφαιρο μπορούν να φέρουν κόσμο στο… γήπεδο,τους τίτλους τους κερδίζει η άμυνα. Η ΑΕΚ λοιπόν είναι η ομάδα που έχει δεχθεί τα λιγότερα σουτ στο πρωτάθλημα. Μόλις 127. Αυτό έχει συνεισφέρει ώστε να έχει και την καλύτερη άμυνα. Έπεται ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός με 147 και ο ΠΑΟΚ με 155.

Εχει επίσης την πρωτοκαθεδρία στο challenge intensity (δηλαδή τάκλιν, μονομαχίες καικλεψίματα ανά λεπτό) με 8,2 έναντι 6,6 του ΠΑΟΚ και 6,3 του Παναθηναϊκού και έχει τομικρότερο δείκτη PPDA με 5,61, έναντι 7,2 του ΠΑΟΚ και 7,94 του Αρη.

Πρώτος σκόρερ ο Γκαρσία, πρώτος σε ασίστ ο Αραούχο

Ακόμα όμως και στις ατομικές κατηγορίες η ΑΕΚ έχει την πρωτοκαθεδρία. Πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος δεν είναι άλλος από τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος επί της ουσίας ξεκίνησε να παίζει σέντερ φορ από το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Εχει βάλει δηλαδή 10 γκολ σε 15 ματς και από αυτά μόλις τα δύο με πέναλτι. Σε ό,τι αφορά στον Αραούχο είναι πρώτος στις ασίστ με 7 συν ένα κερδισμένο πέναλτι.

Μαζί είναι οι δύο πρώτοι στην κατηγορία γκολ και ασίστ (δηλαδή σε συμμετοχή δημιουργίας και εκτέλεσης). Εχουν αμφότεροι από 12! Τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν και στην κατηγορία xGoals με τον Γκαρσία να έχει 11,78 και τον Αραούχο 10,83. Οσο για την κατηγορία xAssists πρώτος είναι ο Νόρντιν Αμραμπατ με 5,16

ΥΓ: Οι ατάκες του εκπροσώπου του Ολυμπιακού δεν πρέπει να ξάφνιασαν κανένα. Είναι γνωστές οι τακτικές και οι πρακτικές που ακολουθούν όταν δεν τους περνάει αυτό που θέλουν. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία για το πως πρέπει να έρθει η ομάδα -που συνεχώς πυροδοτεί εντάσεις- στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πρέπει να έρθουν ανεμπόδιστα.Πρέπει να μπούνε στο γήπεδο χωρίς να τους ενοχλήσει κανένας. Να θαυμάσουν από κοντά το ωραιότερο γήπεδο της χώρας. Αλλωστε αυτοί είναι αναγκασμένοι να έχουν για έδρα ένα γήπεδο καταχρεωμένο στις τράπεζες, που δεν είναι καν δικό τους.

Πρέπει να έρθουν, να παίξουν και να μην έχουν καμία απολύτως δικαιολογία να επικαλεστούν μετά το ματς. Για το ματς, θα φροντίσουν ο Ματίας Αλμέιδα και οι παίκτες του. Ο κόσμος της ΑΕΚ θα πρέπει να τους βοηθήσει να φτάσουν στη νίκη, με φωνή,συνθήματα και κασκόλ, με τρελό χορό στις εξέδρες και μετά με… πάρτι. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα. Για να έρθουν ξανά άλλες δύο φορές μετά. Τώρα αν φοβηθούν τις χαρτοπετσέτες, όπως είπαν χαρακτηριστικά στη σύσκεψη, ας τις… χρησιμοποιήσουν για να μη λερωθούν.

ΥΓ2: Καλή η πλάκα και όλα τα συναφή, αλλά αυτό που προέχει πραγματικά είναι το παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Αν η ΑΕΚ καταφέρει και κάνει το «διπλό» στη Νίκαια, τότε δεδομένα θα βγει κερδισμένη, διότι μετά στο Πάοκ – Ολυμπιακός θα υπάρχει απώλεια βαθμών, είτε από τους μεν είτε από τους δε. Για αυτό και το παιχνίδι του Κυπέλλου, πρέπει να μπει στο περιθώριο. Τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

Η Ανάλυση του ΑΕΚ - Άρη 2-0 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 15/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X