Καθαρά ποδοσφαιρικά, Αραούχο δεν έχει κανείς άλλος

Καθαρά ποδοσφαιρικά, Αραούχο δεν έχει κανείς άλλος
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον αρχηγό της ΑΕΚ που κάνει την διαφορά όχι σ' ένα ματς, αλλά ανάμεσα στις ομάδες

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι προφανώς πολύ ωραία η αίσθηση να σε κυνηγάνε και όχι να κυνηγάς. Κυρίως συνιστά ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Υπό την έννοια πως αυτό που έδειχνε η ΑΕΚ στο γήπεδο, το οποίο σταθερά από το Αγρίνιο και μετά ήταν πολύ ξεκάθαρα καλύτερο απ’ αυτό που έβγαζαν όλοι οι υπόλοιποι και που είχε τους καλύτερους αριθμούς, δεν θα ήταν ποδοσφαιρικά ορθολογικό να μην οδηγήσει στην κορυφή.

Εννοείται πως υπάρχει πολύς και δύσβατος και ανηφορικός δρόμος ακόμα μέχρι να γίνει η δουλειά. Τίποτα δεν θα κριθεί ούτε τώρα, ούτε την Κυριακή στο ματς με τον Ατρόμητο. Η συνέπεια και η σταθερότητα της ΑΕΚ κυρίως στα πλέι οφ θα τα κρίνουν όλα. Μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός πως πλέον το μέτρο που έχει βάλει η ΑΕΚ δεν είναι οι απέναντι, αλλά ο καθρέφτης της.

Λέμε δηλαδή πως η ΑΕΚ δεν ήταν καλή στο ματς με τον Άρη, αλλά πρακτικά αυτό που εννοούμε, είναι πως δεν είδαμε την καλή ΑΕΚ. Που είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Η καλή φετινή ΑΕΚ, με τον Γκατσίνοβιτς και τον Ελίασον στην ενδεκάδα της, έχει ήδη δείξει πως μπορεί να δείξει στο γήπεδο πολύ καλύτερα ποδοσφαιρικά πράγματα, απ’ αυτά που έβγαλε σε μια νίκη με 3-0 επί του Άρη, έχοντας δεχθεί μια φάση από τον αντίπαλο σ’ ολόκληρο 90άλεπτο.

Στοιχεία που δεν τα έχει κανείς…

Η φετινή ΑΕΚ έχει στοιχεία, καθαρά ποδοσφαιρικά, που δεν τα έχει κανείς από τους ανταγωνιστές της. Πολλά εξ αυτών, έχουν να κάνουν με την δουλειά που έχει γίνει από τον Αλμέιδα και τους συνεργάτες του. Ίσως τα περισσότερα και σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν όμως και τα πρόσωπα. Για να ξέρουμε και τι λέμε δηλαδή, καμία άλλη ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν έχει Αραούχο. Και δεν εννοώ καν την προσωπικότητά του, την λάμψη του και το δέσιμο με την ομάδα.

Εκεί είναι πολύ προφανές πως δεν υπάρχει ουδείς άλλος που να παίρνει τόσο ζεστό χειροκρότημα σ’ όλα τα γήπεδα, που να περιμένει στην φισούνα μαζί με τα παιδάκια για να μπει στο γήπεδο και να υπογράφει αυτόγραφα, που η μητέρα του δολοφονημένου Άλκη να τον αποκαλεί γιό της. Ούτε υπάρχει ουδείς άλλος που να είναι τόσο περήφανος ο κόσμος της ομάδας, για το γεγονός πως φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Εκεί δεδομένα δεν υπάρχει σύγκριση.

Όμως ούτε και καθαρά ποδοσφαιρικά, υπάρχει άλλη ομάδα στην Ελλάδα, που να έχει Αραούχο. Έχει να κάνει φυσικά και με το γεγονός πως είναι ένας ρόλος μέσα στο γήπεδο, που υφίσταται μόνο στο αγωνιστικό μοντέλο του Αλμέιδα. Στους άλλους το δεκάρι θα είναι δεκάρι, το οκτάρι, οκτάρι και ο κόφτης, κόφτης. Στην ΑΕΚ ο Σέρχιο θα ξεκινήσει από δεκάρι, θα γίνει κάποια στιγμή οκτάρι, θα λειτουργήσει και ως κόφτης και αν χρειαστεί θα κάνει και τάκλιν ως δεξί μπακ.

Θυμάστε πως ήταν έντονη η συζήτηση πριν από μερικούς μήνες για το αν αυτός ο ρόλος του Αραούχο βοηθά και τον ίδιο και την ίδια ομάδα. Για το αν αφαιρεί ή προσθέτει. Και φυσικά για τα γκολ του που δεν μπαίνουν. Ακόμα στο αν θα έπρεπε να μείνει στον πάγκο είχε πάει κάποια στιγμή η κουβέντα, όταν είχε χάσει μια – δυο μαζεμένες καλές ευκαιρίες για να σκοράρει.

Στην πραγματικότητα αυτό που ο Σέρχιο έκανε από την αρχή, ήταν να υπηρετεί έναν ρόλο που του έδωσε ο Αλμέιδα μέσα στο γήπεδο, τον οποίο καμία άλλη ομάδα δεν μπορεί να έχει. Ή για να είμαι πιο σαφής, δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει. Πολύ απλά διότι δεν έχει στο ρόστερ της τον Αραούχο. Αυτό ο Αλμέιδα το είχε «διαβάσει» από το καλοκαίρι ήξερε καλά πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είναι. Δείτε τι κάνει ποδοσφαιρικά ο Σέρχιο.

Και τι κάνει μέσα στο γήπεδο…

Είναι ο πρώτος σε ασίστ όχι στην ΑΕΚ, σ’ ολόκληρο το πρωτάθλημα. Οι φάσεις στο ματς της Κυριακής με τον Άρη, στις οποίες κατέληξαν στο να δώσει ο Αραούχο τις δυο τελικές πάσες, είχαν ξεκινήσει από δική του ανασταλτική προσπάθεια. Εκτός από πρώτος σε ασίστ, έχει βάλει και πέντε γκολ. Ο πολυδιαφημισμένος και ακριβοπληρωμένος Σπόραρ του ΠΑΟ, έχει βάλει έξι. Εκτελώντας όλα τα πέναλτι, παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης και μ’ όλη την ομάδα πίσω του να προσπαθεί να τον ταϊσει.

Ο Αραούχο που είναι πρώτος σε ασίστ, που έχει βάλει πέντε γκολ, θα είναι και ο παίκτης που θα επιλέξει ο Αλμέιδα για να τον κάνει σκιά σ’ έναν ποδοσφαιριστή κλειδί του αντιπάλου. Θυμηθείτε τι έγινε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε το κυνήγι του Σέρχιο στον Πέρεθ, για να ξεμείνει ο αντίπαλος μόνο με τον Μάγκνουσον να κάνει παιχνίδι.

Ο Αραούχο είναι και ποδοσφαιριστής που ο Αλμέιδα θα φωνάξει δίπλα του στον πάγκο κατά την διάρκεια του ματς για να δώσει οδηγίες. Στο παιχνίδι με τον Άρη την Κυριακή, ο προπονητής της ΑΕΚ το έκανε τέσσερις φορές σε διακοπή του ματς. Φώναξε δίπλα του τον Σέρχιο και μετά εκείνος μπήκε στο γήπεδο και μοίραζε οδηγίες. Την πρώτη φορά στον Άμραμπατ και τον Ρότα, την δεύτερη στον Γιόνσον.

Κάποιος θα σκεφτεί πως είναι πιο εύκολο όλο αυτό λειτουργικά λόγω γλώσσας. Ισχύει και αυτό, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η επίδραση του Αραούχο στου συμπαίκτες του. Μπορεί και περνάει σ’ όλους ο Σέρχιο και το πάθος και την ενέργεια του, αλλά ακόμα και τις οδηγίες που έχει πάρει από τον Αλμέιδα. Το ξέρει και το βλέπει ο προπονητής το πόσο επιδραστικός είναι ο Αραούχο και το αξιοποιεί σ’ όλα τα επίπεδα.

Όσο και αν ψάξετε, όλα αυτά αδύνατον να τα βρείτε σε καμία άλλη ομάδα. Και ο ΠΑΟ και ο ΟΣΦΠ και ο ΠΑΟΚ έχουν ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Καλούς ποδοσφαιριστές. Αλίμονο. Διαθέτουν ακόμα και ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν την διαφορά σ’ ένα ματς ή ακόμα και να πάρουν ένα παιχνίδι μόνοι τους. Ειδικά ο ΟΣΦΠ και ο ΠΑΟΚ. Όπως και αντίστοιχους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, διαθέτει και η ΑΕΚ. Όμως ο Αραούχο, κάνει διαφορά όχι σ’ ένα ματς, αλλά ανάμεσα στις ομάδες. Διότι Αραούχο, καθαρά ποδοσφαιρικά, δεν έχει κανείς άλλος.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X