Ο Βλάντο, ο «τρελός» Παπαδάκης και η νίκη επί του Περιστερίου που πρέπει να είναι οδηγός για την συνέχεια

Ο Βλάντο, ο «τρελός» Παπαδάκης και η νίκη επί του Περιστερίου που πρέπει να είναι οδηγός για την συνέχεια
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την μεγάλη νίκη απέναντι στον Περιστέρι, την πολύτιμη προσφορά των Ελλήνων του ρόστερ και το παράδειγμα για την συνέχεια.

Η ΑΕΚ σε ένα πολύ σκληρό αγώνα, κέρδισε το Περιστέρι και απέκτησε σοβαρό πλεονέκτημα για την τετράδα της κανονικής διάρκειας. Χθες, το κλειστό των Άνω Λιοσίων θύμισε παλιές εποχές, με τον τεράστιο Νίκο Ζήση να γνωρίζει την αποθέωση από τον κόσμο της ΑΕΚ και μετά ομάδα και κόσμος να γίνονται ένα και να παίρνουν την νίκη απέναντι σε ένα σύνολο, που μην ξεχνάμε, έχει διπλάσιο μπάτζετ και μεγάλες βλέψεις για την φετινή χρονιά.

Άμυνα που «κλείδωσε» το καλάθι

Είναι δεδομένο πλέον και το έχουμε δει σε πολλούς αγώνες, ότι η ΑΕΚ δεν έχει μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα. Είναι τέτοια η φύση της ομάδας που φτάνει με το ζόρι τους 70-75 πόντους, άρα για να κερδίσει τον αντίπαλο, θα πρέπει να παίξει άμυνα και να τον κρατήσει πιο κάτω από αυτά τα νούμερα. Με κάποιες ομάδες όπως η Μάλαγα, που παίζουν σε έναν άλλο εντελώς ρυθμό, αυτό είναι πολύ δύσκολο να το κάνει επί 40 λεπτά, αλλά στο Ελληνικό πρωτάθλημα, με λίγη συγκέντρωση και προσοχή όλα γίνονται.

Χθες, οι παίκτες της ΑΕΚ μπήκαν απόλυτα διαβασμένοι στην αναμέτρηση, ήξεραν πως να χτυπήσουν σε άμυνα και επίθεση και εκτέλεσαν το προπονητικό πλάνο στην εντέλεια. Το Περιστέρι έχει τρεις βασικούς άξονες στην επίθεση του, αφού βασίζεται πολύ στις ατομικές ενέργειες του Φρανσίσκο, στην κίνηση πίσω από τα σκριν του Ντένμον και στον Μπίλαν που είναι σημείο αναφοράς μέσα στην ρακέτα του.

Παρόλο που ο Γάλλος ξεκίνησε καλά, στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ τον πίεσε πάρα πολύ και τον ανάγκασε να πάρει δύσκολα σουτ ξεκόβοντας από την υπόλοιπη ομάδα. Ο Ντένμον δεν βρήκε ευκαιρίες για πολλά σουτ, καθώς οι αλληλοκαλύψεις των παικτών της Ένωσης μετά από σκριν ήταν σε υψηλά επίπεδα. Ο Μπίλαν, ένας παίκτης που αν δεν σκοράρει στην επίθεση, είναι μαύρη τρύπα στην άμυνα, όταν έπαιρνε την μπάλα, ερχόταν δεύτερος παίκτης επάνω του για να πασάρει ξανά, ενώ και ο Μίτσελ μπόρεσε να τον αντιμετωπίσει στο ένας εναντίον ενός.

Με το πάθος των Ελλήνων

Σε ένα παλαιότερο μπλογκ, είχα γράψει ότι ο κόσμος είναι λίγο δύσκολο να ταυτιστεί με αυτήν την ομάδα γιατί δεν βλέπει Έλληνες παίκτες πρωταγωνιστές. Χθες έγινε αυτό ακριβώς. Ο Γιάνκοβιτς με τον Παπαδάκη, μετέφεραν όλη την τρέλα και το πάθος τους από τον αγωνιστικό χώρο στην εξέδρα και το κλειστό των Λιοσίων πήρε φωτιά. Στην αρχή της σεζόν μετρούσαμε τους πόντους που βάζουν οι Έλληνες του ρόστερ και δεν περνούσαν τους 10. Πλέον με τις προσθήκες που έγιναν, η ΑΕΚ μπορεί να κερδίζει με τον Φρέιζιερ εκτός, τον Γουίλιαμς άποντο και τον ΜακΓκρίφ κακό, οπότε είναι μια τρομερή βελτίωση.

Μπασκετικά μιλώντας, αυτά που έκανε ο Βλάντο εχθές, ήταν πραγματικά απίστευτα και δεν μιλάω μόνο για τους 10 πόντους που πέτυχε. Ο τρόπος που παίζει από το ποστ, ήταν κάτι που έλειπε από την ομάδα, καθώς μόνο ο Μίτσελ έχει παιχνίδι με πλάτη. Ο Γιάνκοβιτς με το μέγεθος που έχει, πρέπει να έχει πλεονέκτημα απέναντι στο 80% των τριαριών που παίζουν στην Basket League. Ακόμα και να μην τελειώνει σωστά τις προσπάθειες του, όταν παίζεις με πλάτη, χαμηλώνεις τον ρυθμό, φθείρεις τον αντίπαλο, τον αναγκάζεις μετά από λίγο να δώσει βοήθεια γιατί του έχεις κάνει ζημιά.

Ο φόργουορντ της ΑΕΚ πλέον είναι πολύ έμπειρος, μπορεί να διαβάζει καταστάσεις και οι οκτώ ασίστ (έχει χάσει μία ακόμα η στατιστική) που έδωσε, δημιούργησε στους συμπαίκτες του, άλλους 18 πόντους. Όταν παίρνεις 28 πόντους από έναν παίκτη σε παιχνίδι που κρίνεται στους 68 πόντους καταλαβαίνει κανείς πόσο σπουδαία δουλειά έκανε.

Το ίδιο ισχύει και για τον Παπαδάκη. Ο αγαπημένος «τρελός» της ομάδας, για ένα ακόμα αγώνα, έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει παραπάνω, ειδικά επιθετικά που είναι από τους καλύτερους σουτέρ της ομάδας. Λίγη εμπιστοσύνη θέλει και χρόνο στο παρκέ. Ο τρόπος που ο κόσμος αντιδρούσε στις προσπάθειες του, δείχνει και πόσο θέλει να βλέπει παίκτες που παθιάζονται και τα δίνουν όλα στο γήπεδο.

Ο Φλιώνης πλέον έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και αποτελεί κολώνα της ΑΕΚ σε άμυνα και επίθεση. Είναι τρομερή η σοβαρότητα αυτού του παιδιού αλλά και η βελτίωση που έχει σε όλους τους τομείς. Για να βάλω και λίγο ίντριγκα στο τραπέζι, ποιον θα προτιμούσατε να έχει η ομάδα, τον Μωραΐτη ή τον Φλιώνη; Προσωπικά τον Φλιώνη δεν τον άλλαζα με τίποτα.

Όλοι παίκτες πάντως, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, βοήθησαν πάρα πολύ, και ομαδική προσπάθεια πήραν άλλη μια μεγάλη νίκη. Η ΑΕΚ έχει περάσει αρκετά φέτος, έκανε κάποιες ήττες που απογοήτευσαν τον κόσμο της, αλλά χθες ήταν η πρώτη φορά που ήρθε πολύς κόσμος στο γήπεδο και έφυγε χαρούμενος. Δυστυχώς οι ήττες από Άρη και ΠΑΟΚ θα την κυνηγούνε στην συνέχεια και για αυτό θα πρέπει να βρει ένα διπλό στην Θεσσαλονίκη, με έναν από τους δύο.

Με αυτά και με αυτά, η ΑΕΚ είναι πλέον 3η στο πρωτάθλημα, στους 16 του BCL και στο Φάιναλ-8 του Κυπέλλου, δηλαδή μέσα σε όλους τους στόχους της. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη, να υπάρχουν παραφωνίες, κάποιοι παίκτες να μην ανταποκρίνονται σε αυτά που περιμέναμε, αλλά αν κοιτάξουμε γύρω μας, ομάδες με μεγαλύτερα μπάτζετ τι κάνουν, μάλλον η ΑΕΚ βρίσκεται σε καλή θέση. Σίγουρα μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, αλλά το γενικότερο πλαίσιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Πλέον η Ένωση κοιτάζει τον αγώνα της Τρίτης με την Γαλατάσαραϊ, άλλο ένα δύσκολο ματς που θα είναι το αουτσάιντερ, απέναντι σε μια πολύ ποιοτική ομάδα και φαβορί για το τρόπαιο. Επειδή εκεί η πίστα είναι διαφορετική, να δούμε πώς θα αντιδράσει η ομάδα.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Βαγγέλης Αρναούτογλου: Η κουστωδία του Αρλεκίνου, η ομάδα και ο κόσμος
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X