Η ΑΕΚ του Αλμέιδα δημιούργησε ήδη υπεραξίες

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα δημιούργησε ήδη υπεραξίες
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τις (οικονομικές) αποδείξεις, της ποδοσφαιρικής προόδου της φετινής ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μας ήρθαν λοιπόν και ακόμα δυο ματς με τον ΟΣΦΠ μέσα στον Φλεβάρη. Με δεδομένο πως το πρώτο αίτημα επ’ αυτών των παιχνιδιών, παίζει να το κατέθεσαν κιόλας αλλά σίγουρα το σκαρφίστηκαν, πριν καν λήξει το ματς με τον Άρη στο Χαριλάου, έχουμε μπροστά μας να δούμε και να ακούσουμε πολλά. Ας οπλιστούμε με ψυχραιμία.

Επίσης η χειμερινή μεταγραφική περίοδος λήγει την Τρίτη. Και η ΑΕΚ έδειξε το περασμένο καλοκαίρι πως δίνει πολύ χρόνο για να βρει αυτό που πραγματικά θέλει να έχει ο Αλμέιδα. Μάλιστα αφού επί της ουσίας μιλάμε για στόπερ, θυμηθείτε τι έγινε το καλοκαίρι και με τον Βίντα και με τον Μουκουντί. Που βεβαίως το «αυτό που πραγματικά θέλει», να είναι πάντα η φράση κλειδί. Οπότε οψόμεθα για να δούμε πως θα πάμε μέχρι την Τρίτη.

Αυτό πάντως που σίγουρα προηγείται όλων αυτών, είναι το ματς με τον Άρη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ με νίκη ανεβαίνει κορυφή και βάζει το α….γχος στον ΠΑΟ, που παίζει την Δευτέρα στην Τρίπολη. Αυτή η εξέλιξη είναι η απόδειξη πως το ποδόσφαιρο δικαιώνει όσους τα κάνουν σωστά και ακολουθούν τους κανόνες του. Και αυτό που αρκεί για την ΑΕΚ του Αλμέιδα, είναι να συνεχίσει να το κάνει.

Τα ποσά που πολλαπλασιάστηκαν

Μέχρι όμως να φτάσουμε σ’ αυτό που θα γίνει την Κυριακή, ας δούμε τι έγινε αυτές τις μέρες. Έφτασαν στην ΑΕΚ δυο κρούσεις από ομάδες για την απόκτηση του Γκατσίνοβιτς. Αν ισχύει η πρόταση της Στουτγκάρδης που αποκάλυψαν οι Σέρβοι με δανεισμό και οψιόν αγοράς, ήταν κωμική. Παρότι δεν ξέρουμε σε τι ύψος ήταν αυτή η οψιόν. Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι πως, σύμφωνα πάντα μ’ αυτό που έγραψαν οι Σέρβοι, πως η ΑΕΚ απάντησε στους Γερμανούς πως δεν κάθεται καν να συζητήσει για τον Γκατσίνοβιτς, αν η πρόταση δεν ξεκινά από τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά όχι τώρα.

Όλοι μας διαβάσαμε αυτό το ποσό και μας φαίνεται απολύτως λογικό με βάση όσα κάνει ο Γκάτσι μέσα στο γήπεδο. Ίσως και να φάνηκε ακόμα και μικρό σε κάποιους. Λογικό και αυτό για έναν παίκτη με την ποιότητα του Μιγιάτ και την επίδραση που έχει στο παιχνίδι της ομάδας. Θα θυμίσω ωστόσο κάτι. Το ρεκόρ πώλησης παίκτη που έχει η ΑΕΚ, είναι τα έξι εκατομμύρια του Μπάρκα στην Σέλτικ. Τώρα μιλάμε για ποσό εκκίνησης, στα δυο εκατομμύρια παραπάνω. Από μόνο του αυτό, δεν είναι διόλου απλή υπόθεση.

Επίσης θα θυμίσω κάτι άλλο που είναι ακόμα πιο σημαντικό. Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Γκατσίνοβιτς ερχόταν από την Μπουντεσλίγκα στην Ελλάδα. Έναν χρόνο μετά και για την ακρίβεια έξι μήνες αφότου μπήκε στην… μηχανή της ΑΕΚ του Αλμέιδα, έρχονται κρούσης για να πάει από την Ελλάδα στην Μπουντεσλίγκα. Δεν χρειάζεται φαντάζομαι περαιτέρω ανάλυση αυτό. Και φυσικά, η ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι ξόδεψε λιγότερα από δυο εκατομμύρια για να αποκτήσει τον Γκάτσι. Τώρα για να καθίσει σε οποιαδήποτε συζήτηση πώλησης, το αρχικό ποσό που πρέπει να μπει στο τραπέζι, είναι τετραπλάσιο.

Και δεν είναι μόνο ο Γκατσίνοβιτς…

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως η ΑΕΚ του Αλμέιδα, μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών, έχει φτιάξει υπεραξία για τον Γκατσίνοβιτς. Και επειδή αν αυτή η περίπτωση ήταν η μόνη, θα μπορούσε να ήταν απλώς συμπτωματικό. Να βρέθηκε δηλαδή στην ΑΕΚ ένας πολύ καλός παίκτης. Δεν είναι ωστόσο η μόνη. Η ΑΕΚ με τον Αλμέιδα έχει καταφέρει μέσα σε μόλις μισή σεζόν, να δημιουργήσει μια σειρά από υπεραξίες σε ποδοσφαιριστές του ρόστερ της. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και από το μηδέν.

Δείτε τι έχει γίνει με τον Λιβάι. Η ΑΕΚ έδωσε κάτι παραπάνω από δυο εκατομμύρια ευρώ, για να πάρει το 60% των δικαιωμάτων του παίκτη. Αλλά το περασμένο καλοκαίρι, όταν εμφανίστηκε η Τραμπζονσπόρ και ψέλλισε κάτι για επτά εκατομμύρια ευρώ, ήταν πολλοί που είχαν σκεφτεί πως η ΑΕΚ θα έπρεπε να το πάρει αυτό το ποσό και να δώσει τον παίκτη. Παρόλο που έτσι οριακά θα έβγαζε ένας κέρδος στην επένδυση της. Αλλά ήταν τέτοια η εικόνα του Γκαρσία τα προηγούμενα δυο χρόνια, που οδηγούσε σ’ αυτές τις σκέψεις.

Τώρα όμως, ένα εξάμηνο από τότε που ο Αλμέιδα έκανε τον Γκαρσία σέντερ φορ χωρίς να διστάσει λεπτό, αν έρθει ομάδα με πρόταση επτά εκατομμυρίων, θα ξεκαρδιστούμε όλοι στα γέλια. Το μίνιμουμ είναι δέκα και για κάποιους ακόμα και 15 εκατομμύρια ευρώ. Και αν ο Λιβάι συνεχίσει έτσι και στο τέλος της σεζόν είναι και ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, αυτά τα εκατομμύρια πιθανότατα θα είναι πολλά περισσότερα. Επίσης όμως δεν είναι μόνο η περίπτωση του Γκαρσία.

Για τον Ρότα η ΑΕΚ δεν έδωσε ούτε χρήματα που χρειάστηκαν για τον Λιβάι, ούτε για τον Γκατσίνοβιτς. Σχεδόν τίποτα δεν της κόστισε. Με την σεζόν που κάνει ο Ρότα, πιστεύετε πως δεν θα εμφανιστούν το καλοκαίρι «μνηστήρες». Και αν εμφανιστούν, θεωρείτε πως θα κρατούν μια πρόταση που θα είναι μικρή; Θυμηθείτε πως το περασμένο καλοκαίρι η Λοκομοτίβ Μόσχας ήρθε με πρόταση στα τρία εκατομμύρια ευρώ για έναν μπακ που κυρίως έπαιζε στην ΑΕΚ Β. Και ούτε καν είναι μόνο ο Ρότα.

Υπάρχει κανείς που να θεωρεί, πως με την σεζόν που κάνει με την ΑΕΚ ο Μουκουντί, στα 25 του χρόνια, δεν έχει διπλασιαστεί, για να μην πω τριπλαστιαστεί, η χρηματιστηριακή του αξία, σε σχέση με το ποσό που δόθηκε για να αποκτηθεί από την Σεντ Ετιέν. Και το ίδιο ισχύει και με τον Ελίασον. Ίσως και πολύ περισσότερο αν τον Σουηδό δεν τον είχε πάει πίσω ο σοβαρός τραυματισμός του.

Δεν αρέσει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα

Θα μου πει κάποιος, καλά ρε Τσίλη, για καλό το γράφεις που η ΑΕΚ είναι πιθανό να μπει στην διαδικασία το καλοκαίρι να πουλήσει τα δυνατά χαρτιά της. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Το σύγχρονο, πλήρως εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, αυτό είναι. Δεν θα δεθεί ένας παίκτης πολλά χρόνια με την ομάδα, βρίσκεις σπάνια Αραούχους και τα πάντα γυρίζουν γύρω από το χρήμα. Ψωνίζεις, βελτιώνεις, κερδίζεις, πουλάς, ξαναψωνίζεις και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος κάνει ότι δεν την βλέπει, απλώς χώνει το κεφαλάκι του στην άμμο όσα στρουθοκάμηλος.

Δεν το γουστάρουμε (όσοι δεν το γουστάρουμε) το συστηματάκι, το αντιπαλεύουμε συνολικά όχι για βελτιωθεί, αλλά για να αλλάξει. Όσο όμως υπάρχει, αν νομίζουμε πως μπορούμε να παίξουμε μ’ άλλους όρους, κοιμόμαστε όρθιοι και πληρώνουμε και ξενοδοχείο. Σ’ αυτό το σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το να δημιουργήσει μια ομάδα υπεραξίες και μάλιστα πολλές, είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και φανερώνει και ποδοσφαιρική πρόοδο. Δεν είναι τυχαίο πως η ΑΕΚ αδυνατούσε να το κάνει στα προηγούμενα χρόνια, γιατί δεν υπήρχε ούτε το υλικό, ούτε το σωστό ποδοσφαιρικό πλαίσιο. Και το πέτυχε μέσα σε μόλις μισή σεζόν.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Γκέκο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X