Στις 17:47 της Κυριακής «κόπηκαν» πολλά… χαμόγελα και πόδια

Στις 17:47 της Κυριακής «κόπηκαν» πολλά… χαμόγελα και πόδια
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για αυτά που έχουν σημασία και έχει υστερόγραφα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ρολόι της αναμέτρησης στη Νίκαια έγραφε 92’ και ο Στίβεν Τσούμπερ έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα του Χουτετσιώτη. Η ΑΕΚ έφερνε τούμπα ένα ματς και ταυτόχρονα την ίδια στιγμή πολλά χαμόγελα σε άλλες περιοχές της Αττικής «πάγωναν». Σίγουρα στη Λεωφόρο που κάποιοι γελούσαν μέχρι και τα αυτιά και φυσικά στο… Περιστέρι.

Σε ένα μαραθώνιο πρωταθλήματος δεν γίνεται να είσαι πάντα καλός. Είναι πρακτικά αδύνατο. Δεδομένα θα έχεις και κακές βραδιές. Το ζητούμενο λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το πως αντιδράς και τι χαρακτήρα βγάζεις στο γήπεδο. Η ΑΕΚ λοιπόν στο παιχνίδι της 19ης αγωνιστικής στο πρώτο ημίχρονο ήταν κάκιστη! Δεν μπορείς να βρεις ούτε ένα παίκτη που να μπορεί να ξεπεράσει το… 6 με άριστα το 10. Δεν «διάβασε» καλά ούτε τα «σημάδια» του παιχνιδιού. Και το πλήρωσε.

Ωστόσο η φετινή ΑΕΚ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ΑΕΚ της προηγούμενης 4ετίας. Είναι μία ομάδα που έχει ένα εξαιρετικό ρόστερ -το οποίο δεδομένα πρέπει να ενισχυθεί και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο με τις κατάλληλες επιλογές- έχει έναν προπονητή που δουλεύει και πριν και μέσα στο ματς και έχει μπολιαστεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τη σωστή νοοτροπία.

Η ΑΕΚ στη Νίκαια κέρδισε όχι τόσο γιατί ήταν πολύ ανώτερη από τον Ιωνικό, όσο γιατί ο Αλμέιδα διαχειρίστηκε σωστά το παιχνίδι, είδε πως μπορούσε να «ανοίξει» την άμυνα του Ιωνικού και έφερε από τον πάγκο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Καλώς ή κακώς είναι πολυτέλεια να έχεις στον πάγκο τους: Τσούμπερ, Φερνάντες, Γκατσίνοβιτς και Μάνταλο. Να μπορείς να παίξεις σε ένα ματς χωρίς τους: Γκαρσία, Μοχαμάντι, Σιντιμπέ και Γαλανόπουλο και να μην… αγχώνεσαι για τις επιλογές σου.

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως στο «Γ. Καραϊσκάκης» η ΑΕΚ «πάτησε» τον Ολυμπιακό, αλλά σε εκείνο το ματς έμεινε στο -8 από την κορυφή εξαιτίας της ισοπαλίας. Και στην Τρίπολη είχε τέσσερις φάσεις για να κερδίσει αλλά γκέλαρε. Και στα Γιάννινα ο Αραούχο και ο Γκαρσία έχασαν τα άχαστα και η «ζημιά» έγινε εκεί που είχε μειωθεί η διαφορά. Διότι αν η ΑΕΚ σε εκείνο το ματς είχε πάρει το Χ τώρα θα ήταν πρώτη. Αλλά με τα αν δεν κάνεις δουλειά.

Για αυτό και η νίκη στη Νίκαια ήταν τεράστιας σημασίας. Και φυσικά θα πρέπει όλοι στον οργανισμό της ΑΕΚ να δουλέψουν για να μην έχουμε ξανά εικόνα σαν αυτή του πρώτου ημιχρόνου. Έρχονται δύσκολα παιχνίδια και υπάρχει μία εξαιρετική ευκαιρία πολύ σύντομα να πατήσουμε στην κορυφή.

Περί φόρμας και προπαγάνδας

Η ΑΕΚ πλέον βρίσκεται στο -1 από την κορυφή και στο +5 από τους άλλους δύο που βρίσκονται πίσω της. Επειδή όμως κάποιοι έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν, καλό είναι να δούμε κάποια ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

Οι «κιτρινόμαυροι» είναι με διαφορά η πιο ουσιαστική ομάδα στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος, έχουν την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή, παρότι μέσα σε αυτά τα ματς υπάρχει και το «στραπάτσο» στα Γιάννινα.

Η ΑΕΚ στα έξι ματς του β’ γύρου έχει πέντε νίκες και μία ήττα και έχει συγκεντρώσει 15 βαθμούς. Πρόκειται για την καλύτερη συγκομιδή από όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος από τη στιγμή που διακόπηκε το πρωτάθλημα λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι ενδεικτικό πως πίσω από την ΑΕΚ βρίσκονται και ο Ολυμπιακός και ο Πάοκ, οι οποίοι δεν έχουν μεν ήττα, αλλά έχουν απώλειες σε δύο παιχνίδια τους (οι «ερυθρόλευκοι» σε Γιάννινα και Περιστέρι και οι «ασπρόμαυροι» σε Περιστέρι και στην Τούμπα με τον ΟΦΗ).

Ακόμα και αν πάμε να δούμε τις διαφορές σε μεγαλύτερο αριθμό αγώνων και εκεί η ΑΕΚ υπερέχει. Για παράδειγμα στα τελευταία δέκα ματς ο Δικέφαλος έχει συγκεντρώσει 23 βαθμούς με εφτά νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Τον ίδιο απολογισμό έχει και ο Πάοκ, αλλά η ΑΕΚ έχει καλύτερο συντελεστή τερμάτων (21-5 έναντι 18-3).

Διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τη φόρμα των ομάδων στο φετινό πρωτάθλημα, μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως η ΑΕΚ κάλυψε σχεδόν απόλυτα τη διαφορά των 8 βαθμών που είχε από την κορυφή στο τέλος του πρώτου γύρου. Στα 15 τελευταία παιχνίδια η ΑΕΚ έχει συγκεντρώσει 38 βαθμούς με απολογισμό 12 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα και συντελεστή τερμάτων 32-6. Ο δεύτερος Παναθηναϊκός έχει πέντε λιγότερους, ο Ολυμπιακός οκτώ λιγότερους και ο ΠΑΟΚ εννιά λιγότερους.

Εκεί πάντως όπου η ΑΕΚ τα «σπάει» είναι στη βαθμολογία του… β’ ημιχρόνου. Στο σημείο δηλαδή όπου στο… 99% των περιπτώσεων κρίνονται τα ματς. Εκεί η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κάνει πραγματικά πάρτι. Είναι χαρακτηριστικό πως οι «κιτρινόμαυροι» στα δεύτερα σαρανταπεντάλεπτα λόγω της έντασης που βάζουν στα ματς και της αδυναμίας των αντιπάλων τους να ακολουθήσουν, όχι μόνο έχουν το αήττητο, αλλά έχουν καταφέρει να επικρατήσουν κατά κράτος των αντιπάλων τους. Υπήρξαν βεβαίως και κάποιες περιπτώσεις που το δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν αρκετό, όπως για παράδειγμα στα Γιάννινα, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει δημιουργήσει μία ομάδα που παλεύει μέχρι το τέλος κάθε παιχνίδι, ακόμα και αν τα πράγματα δεν της πάνε καλά ή ακόμα και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών είναι σε κακή βραδιά. Δεν παρατάει τα ματς, έχει διαφορετική εικόνα και νοοτροπία από ότι τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα και όταν κάτι «στραβώνει» δεν αναζητά δικαιολογίες.

Για παράδειγμα, το προηγούμενο διάστημα αναγκάστηκε να προχωρήσει με πολλές απουσίες. Υπήρξαν ματς που έπαιξε χωρίς τους: Μοχαμάντι, Βίντα, Ελίασον, Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς, αλλά και Άμραμπατ, ενώ μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος έχασε για μικρό διάστημα και τους Ρότα, Σιντιμπέ, Τζαβέλλα, Μάνταλο, Γαλανόπουλο και Γκαρσία. Παρόλα αυτά επέμεινε σε αυτό το πλάνο και εκ των αποτελεσμάτων δικαιώνεται.

Η φόρμα της ΑΕΚ σε σχέση με τους άλλους

Στο β’ γύρο (6 ματς)

1. ΑΕΚ 5-0-1 15 15-4

2. ΟΣΦΠ 4-2-0 14 15-3

3. ΠΑΟΚ 4-2-0 14 10-1

4. Άρης 3-1-2 10 8-3

5. ΠΑΟ 2-2-2 8 4-6

Στα 10 τελευταία ματς

1. ΑΕΚ 7-2-1 23 21-5

2. ΠΑΟΚ 7-2-1 23 18-3

3. ΟΣΦΠ 6-4-0 22 19-4

4. Άρης 5-3-2 18 18-4

5. ΠΑΟ 5-3-2 18 13-8

Στα 15 τελευταία ματς

1. ΑΕΚ 12-2-1 38 32-6

2. ΠΑΟ 10-3-2 33 22-9

3. ΟΣΦΠ 9-4-2 31 27-9

4. ΠΑΟΚ 8-5-2 29 25-10

5. Άρης 7-3-5 24 22-11

Στο β’ ημίχρονο

1. ΑΕΚ 15-4-0 49 24-2

2. Άρης 10-5-4 35 19-6

3. ΠΑΟ 9-7-3 34 16-7

3. ΟΣΦΠ 8-8-3 32 16-8

5. ΠΑΟΚ 7-8-4 29 11-8

ΥΓ: Για την ανακοίνωση του Ιωνικού που ήρθε με καθυστέρηση… τοκετού, μπορώ να ομολογήσω ότι όσα έγραψαν τα πληγωμένα από την ήττα παιδιά στη Νίκαια τα είχα διαβάσει πολύ νωρίτερα στο gavros.gr. Copy paste από τα κεντρικά έκαναν! Ούτε λέξη δεν άλλαξαν. Όσο για τον «γαμπρό» του Mega κατάφερε για ακόμα μία φορά να μας διασκεδάσει. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για τις άφθονες στιγμές γέλιου που μας χαρίζει με την «ανάλυση» των κανονισμών που βρίσκονται μόνο μέσα στο δικό του μυαλό. Σαν αυτούς που είχε ο μπαμπάς του για τον Ολυμπιακό, το Αιγάλεω και όλους τους υπόλοιπους.

ΥΓ 2: Ακούσαμε επίσης εκπληκτικά πράγματα από τις αναλύσεις των «ειδικών». Ο ένας βγήκε και είπε για τις πέντε αλλαγές που ήταν… τέσσερις. Να ζητήσει αμέσως συγγνώμη η ΑΕΚ που η FIFA καθιέρωσε τις πέντε αλλαγές. Διάβασα επίσης πως αν δεν έμπαινε ο Γκατσίνοβιτς δε θα κέρδιζε η ΑΕΚ. Επειγόντως να απολογηθεί δημοσίως η ΑΕΚ που απέκτησε τον ποδοσφαιριστή το καλοκαίρι για να τον έχει στο ρόστερ της και να τον χρησιμοποιεί… Έναν ποδοσφαιριστή που ο… πάνσοφος Γιοβάνοβιτς (γιατί μας ζαλίσατε τον έρωτα) έκρινε πως είναι πολλά τα λεφτά και πήρε στη θέση του τον… Τσέριν και τον Τσοκάι.

ΥΓ 3: Σε ό,τι αφορά τον Κλαψέσκου, δεν περίμενα τίποτα άλλο. Ο άνθρωπος πέτυχε τη νίκη της χρονιάς για την ομάδα του και στις δηλώσεις του ασχολήθηκε με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Στη συνέντευξη Τύπου δε, μίλησε και για το… σύστημα και το κλεμμένο του 2018. Μιλάμε για τον ορισμό του κουτοπόνηρου Γκούφυ. Παρεμπιπτόντως, επειδή στη Θεσσαλονίκη κάποιοι Ρανταπλάν έχουν απορίες, η ΑΕΚ ποτέ δεν ξεκινάει απρόκλητα επιθέσεις. Πλέον όμως «απαντάει» σε όλους και θα συνεχίσει να το κάνει. Ή λοιπόν θα μαζέψουν τον Ρουμάνο, ή θα δούνε απίστευτο ροντέο που όμοιό τους δεν έχουν ξαναζήσει!

ΥΓ 4: Μία χαρά έτρεξε ο Σπανούλης να βάλει τις φωνές στους οπαδούς του Περιστερίου όταν πήγαν να κάνουν μπάχαλο στο ματς με τον Ολυμπιακό. Στο ματς με την ΑΕΚ καθόταν απογοητευμένος -και καλά- στον πάγκο και χάζευε. Ραντεβού το Σάββατο στα Λιόσια!

ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)http://ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X