Πέραν της σπουδαίας ανατροπής της ΑΕΚ, ήταν ματς που σηκώνει πολλή μελέτη για τα κακώς κείμενα

Πέραν της σπουδαίας ανατροπής της ΑΕΚ, ήταν ματς που σηκώνει πολλή μελέτη για τα κακώς κείμενα
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου εστιάζει σε όσα θα προβληματίσουν τον Αλμέιδα και ποδοσφαιριστές για τη δύσκολη θέση που έβαλαν τους εαυτούς πριν το διπλό με Ιωνικό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Όλοι, μα όλοι όμως, ζούσαμε στη νιρβάνα της ανατροπής. Ήταν κάτι απαραίτητο, μια επιστροφή που η ομάδα την είχε απόλυτη ανάγκη καθώς όποτε είχε βρεθεί σε ανάλογη θέση, δεν είχε αντιδράσει σωστά. Το ζήσαμε με το Βόλο στη Ριζούπολη, το ζήσαμε στα Γιάννινα, θα πω ακόμα και στην Τρίπολη όταν η ΑΕΚ δέχθηκε την ισοφάριση. Οκτώ χαμένοι βαθμοί, δίχως το πλέον απαραίτητο για ένα σύνολο όταν επιχειρεί να πάρει το πρωτάθλημα: την ικανότητα να γυρίζει παιχνίδια.

Πέρασε λοιπόν και αυτή την πίστα η ομάδα, τώρα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει όταν της συμβεί ξανά, έχει το παράδειγμα που σαφώς και πρέπει να μελετήσει. Όταν συμβαίνει κάτι καλό, κάτι που δεν έχεις καταφέρει ξανά, δεν πρέπει να το αποδίδεις μόνο στην πληρότητα του πάγκου, τις επαρκείς εναλλακτικές λύσεις και ούτω καθεξής. Περισσότερο οφείλεις να εστιάσεις στο πως τα κατάφερες. Με ποιο ποδόσφαιρο, ποια λογική, ποια προσέγγιση και ασφαλώς με ποια νοοτροπία. Πατάς πάνω σε όλα αυτά και τα έχεις για οδηγό σου.


Ομοίως, πρέπει πολύ, μα πάρα πολύ, να αναρωτηθεί η ομάδα για όλα όσα της συνέβησαν ώστε να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, να κυνηγά στο σκορ απέναντι σε έναν αντίπαλο που ήταν εξαιρετικά στημένος και διαβασμένος. Και να δραπετεύει εν τέλει με το διπλό αν και στο 77′ θα μπορούσε να χάσει οριστικά και αμετάκλητα το ματς μετά το μεγάλο λάθος του Αθανασιάδη, το οποίο ενστικτωδώς διόρθωσε ο ίδιος.

Χρειάζεται και η τύχη, την είχε σε αυτή τη στιγμή, ίσως να μην την έχει κάποια επόμενη φορά και ο γάμος να σχολάσει νωρίς. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να εξηγήσει στον εαυτό της πως οδηγήθηκε στο σημείο αυτό και να αναλύσει όλα όσα πρέπει να κάνει για να μη της συμβεί ξανά, τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό πλήρους αποδιοργάνωσης.


Ο μπούσουλας για όλους τους άλλους που την περιμένουν

Ο Ιωνικός δίδαξε έναν τρόπο για το πως μπορείς να βάλεις τη φετινή ΑΕΚ σε πολύ δύσκολη θέση. Πιο πειστικό από εκείνον του ΠΑΣ, ο οποίος ναι μεν προηγήθηκε με 2-0, αλλά στο ίδιο διάστημα που εκείνος βρήκε τα γκολ, η Ένωση είχε σπαταλήσει μισή ντουζίνα κλασικές ευκαιρίες, τέσσερις θυμάμαι πρόχειρα να φεύγουν στα πουλιά από το ύψος της μικρής περιοχής. Στη Νίκαια, η ΑΕΚ δεν έκανε φάσεις, παρά μόνο όταν ο Αλμέιδα άλλαξε τις ισορροπίες με τις τέσσερις αλλαγές. Πήρε μια συντριπτική κατοχή της μπάλας, αλλά με τον τρόπο που βόλευε τον Ιωνικό. Της την παραχώρησε απλόχερα και με τον τρόπο αυτό, της στέρησε το δικαίωμα των κλεψιμάτων και της ανάκτησης.

Όταν ο προπονητής γέμισε την ενδεκάδα με μεσοεπιθετικούς και δίχως κλασικό φορ, βρέθηκε ο δρόμος. Άρα τώρα, ξέρουμε ότι υπάρχει. Ίσως αυτός να ήταν ένας δρόμος που θα έπρεπε να ακολουθήσει από την αρχή, όμως τώρα το συζητάμε εκ των υστέρων. Ο Αλμέιδα έκανε το λογικό. Έχασε τον Γκαρσία πριν το ματς και έβαλε τον Φαν Βέερτ. Έχασε τον βασικό φορ και έβαλε τον επόμενο στην ιεραρχία, άρα έκανε το φυσιολογικό, ασχέτως αν αυτή η επιλογή έκατσε λουκούμι στα έμπειρα ‘γερόντια’ του Ιωνικού στο κέντρο της άμυνας.


Με τον Ολλανδό ξέρεις τι να περιμένεις, ειδικά όταν παίζεις τόσο κλειστά και με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Δεν θα σου κάνει το απρόβλεπτο και δύσκολα θα τον πετύχεις σε θέση για γκολ σε τόσο μικρούς χώρους και τους στόπερ να ξέρουν πως ακριβώς θα τον ψάξουν οι συμπαίκτες του. Ο Γκαρσία έχει το απρόβλεπτο, την ντρίμπλα, τη δύναμη, το άλμα. Αποδείχθηκε ότι δίχως εκείνον στην κορυφή, οι κλειστές άμυνες έχουν πιο εύκολο έργο.

Επειδή αυτό θα ξαναγίνει…

…καθώς όπως προείπα, ο Ιωνικός εμφάνισε έναν τρόπο που θα γίνει μπούσουλας για άλλους μικρομεσαίους, ίσως πρέπει να αλλάξει το σκεπτικό του Αλμέιδα όσον αφορά τον άξονα της μεσαίας γραμμής. Το Γιόνσον – Σιμάνσκι λειτουργεί πολύ καλά όταν και ο αντίπαλος θέλει να παίξει, άρα θα τους χρειαστείς για να κλέψεις μπάλες και να πας σε γρήγορες μεταβάσεις. Όταν όμως ο αντίπαλος αρνείται να παίξει και σου παραχωρεί τη μπάλα για όσο περισσότερο γίνεται, τότε στη μεσαία γραμμή θέλεις παιχνίδι, θέλεις δημιουργία και μεταφορά μπάλας.

Οι λύσεις υπήρχαν για μια διαφορετική προσέγγιση, με τον Γιόνσον ή τον Σιμάνσκι στον πάγκο, τον Πινέδα στον άξονα και κάποιον εκ των Τσούμπερ ή Φερνάντες στο φτερό, αν υποθέσουμε ότι ο Γκατσίνοβιτς δεν ήταν έτοιμος για περισσότερα από 30 λεπτά. Ή αν ήθελε τόσο πολύ να διατηρήσει τον Πινέδα αριστερά, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Μάνταλο κεντρικά, κοντά στον αμυντικό χαφ. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν όταν η ΑΕΚ γέμισε την ενδεκάδα της με ποδοσφαιρική ποιότητα, με παίκτες που ξέρουν να δημιουργούν και να συνδυάζονται, αποδιοργανώνοντας πλήρως τον Ιωνικό. Μετά την ισοφάριση, κάθε επίσκεψη στην εστία του Χουτεσιώτη, μύριζε γκολ.

Πιστώνεται λοιπόν ο Αλμέιδα την ανατροπή, ότι διάβασε καλά τον αντίπαλο μετά από όσα είδε στο πρώτο ημίχρονο και έδρασε με το σωστό τρόπο. Πρέπει ωστόσο να προβληματιστεί πολύ από το γεγονός ότι η ΑΕΚ αδυνατούσε να καταλάβει τι της συνέβαινε για περίπου 60 λεπτά. Μαθήματα είναι αυτά για όλους, όπως έχει πει και εκείνος άλλωστε, κάθε παιχνίδι είναι ένα διαφορετικό σχολείο. Η εκπαίδευση και ο προβληματισμός δεν τελειώνουν ποτέ.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X