Παχυσαρκία: Άμεση παρέμβαση από νωρίς λένε οι νέες οδηγίες

Παχυσαρκία: Άμεση παρέμβαση από νωρίς λένε οι νέες οδηγίες

Πρόσφατα η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής εξέδωσε τις πρώτες οδηγίες κλινικής πρακτικής για την παχυσαρκία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τα παιδιά που παλεύουν με την παχυσαρκία θα πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και επιθετικά, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για παιδιά ηλικίας 12 ετών και χειρουργικής επέμβασης για παιδιά ηλικίας έως 13 ετών, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που κυκλοφόρησαν.

Η μακροχρόνια πρακτική της «προσεγμένης αναμονής» ή της καθυστέρησης της θεραπείας για να διαπιστωθεί εάν τα παιδιά και οι έφηβοι ξεπερνούν την παχυσαρκία μόνοι τους επιδεινώνει το πρόβλημα που επηρεάζει όλο και περισσότερους νέους λένε οι ερευνητές. Η διατροφή όσο σωστή και αν είναι πολλές φορές δείχνει να μην είναι αρκετή για ορισμένα άτομα ακόμα και σε συνδυασμό με την άθληση. Επιπρόσθετα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και κατάθλιψη.

Οι νέες οδηγίες

«Η αναμονή δεν λειτουργεί», είπε ο Δρ Ihuoma Eneli, ένας από τους συγγραφείς του οδηγού για την παιδική παχυσαρκία από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια συνέχιση της αύξησης βάρους και η πιθανότητα να έχουν παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή».
Για πρώτη φορά, οι οδηγίες ορίζουν ηλικίες κατά τις οποίες τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να λαμβάνουν ιατρικές θεραπείες, όπως φάρμακα και χειρουργική επέμβαση – εκτός από εντατική δίαιτα, άσκηση και άλλες παρεμβάσεις συμπεριφοράς και τρόπου ζωής. Γενικά, οι γιατροί θα πρέπει να προσφέρουν στους εφήβους 12 ετών και άνω που έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα φάρμακα και στους εφήβους 13 ετών και άνω με σοβαρή παχυσαρκία παραπομπές για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, αν και οι καταστάσεις μπορεί να διαφέρουν.

Το πρόβλημα των φαρμάκων

Ωστόσο, κάποια φάρμακα κατά της παχυσαρκίας είναι δύσκολο να ληφθούν λόγω των πρόσφατων ελλείψεων που προκλήθηκαν από τα κατασκευαστικά προβλήματα και την υψηλή ζήτηση, που υποκινήθηκαν εν μέρει από διασημότητες στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που καυχιούνται για ενισχυμένη απώλεια βάρους.

Ο ιατρικός κόσμος διχάζεται

Επιπλέον, πολλοί γιατροί προειδοποιούν ότι ενώ τα παιδιά με παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και εντατικά, ανησυχούν για το ενδεχόμενο του να στραφούμε πολύ γρήγορα σε φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. «Δεν είναι ότι είμαι κατά των φαρμάκων», είπε ο δρ Ρόμπερτ Λούστιγκ, μακροχρόνιος ειδικός στην παιδιατρική ενδοκρινολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Είμαι κατά της ηθελημένης χρήσης αυτών των φαρμάκων χωρίς να αντιμετωπίζεται η αιτία του προβλήματος». Παχυσαρκία: Άμεση παρέμβαση από νωρίς λένε οι νέες οδηγίες

Τα παιδιά θα πρέπει να αξιολογούνται ατομικά για να κατανοήσουν όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία όπως είναι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρη. Προτρέπουν να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή, ιδιαίτερα στα υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Θα πρέπει όλοι να αρχίσουμε να διαβάζουμε πιο προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να διαλέγουμε κυρίως φρέσκα τρόφιμα δηλαδή αυτά που βρίσκουμε στο μανάβικο ή σε σούπερ μάρκετ με ποικιλία στη μαναβική και τα βιολογικά προϊόντα όπως είναι οι προσφορές Σκλαβενίτης.

Τι λένε τα νούμερα

Η παχυσαρκία στην Ελλάδα επηρεάζει έξι στους δέκα ενήλικες ενώ είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Οι νέοι που έχουν δείκτη μάζας σώματος που πληροί ή υπερβαίνει το 95ο εκατοστημόριο για παιδιά ίδιας ηλικίας και φύλου θεωρούνται παχύσαρκοι. Τα παιδιά που φτάνουν ή υπερβαίνουν το 120ο εκατοστημόριο θεωρείται ότι έχουν σοβαρή παχυσαρκία. Οι οδηγίες λαμβάνουν υπόψη ότι η παχυσαρκία είναι ένα βιολογικό πρόβλημα και ότι η πάθηση είναι μια πολύπλοκη, χρόνια ασθένεια, δήλωσε ο Aaron Kelly, συνδιευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Η παχυσαρκία δεν είναι πρόβλημα τρόπου ζωής αλλά αναδύεται κυρίως από βιολογικούς παράγοντες.

Σίγουρα χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η δίαιτα και η άσκηση δεν πρόκειται να βοηθήσουν ουσιαστικά αρκετούς εφήβους που παλεύουν με αυτό.

Η Ανάλυση του ΑΕΚ - Άρη 2-0 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 15/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X