Η εξόντωση της ΑΕΚ, πως χάθηκε το πρωτάθλημα του 1976! (VIDEO)

Η εξόντωση της ΑΕΚ, πως χάθηκε το πρωτάθλημα του 1976! (VIDEO)

Ντέρμπι κορυφής στην Πάτρα με την ΑΕΚ τιμωρημένη και αποτέλεσμα που έπαιξε ρόλο στο να κρατήσει τη διαφορά ο έως τότε δεύτερος ΠΑΟΚ που κατέκτησε τον τίτλο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο χαμένος τίτλος του 1976 παραμένει ένα από τα… μυστήρια της ιστορίας της ΑΕΚ, αφού η ομάδα που είχε δημιουργήσει ο πρόεδρος Λουκάς Μπάρλος ήταν ήδη η καλύτερη της Ελλάδας. Στο τέλος του πρώτου γύρου είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια χειμώνα, με πέντε βαθμούς περισσότερους από τον ΠΑΟΚ, όμως στο τέλος δεν τα κατάφερε και οι Θεσσαλονικείς πανηγύρισαν το πρώτο από τα τρία πρωταθλήματά τους.

Βέβαια, δεν είναι όλα τα «μυστήρια» άλυτα. Η έκβαση εκείνης της κούρσας θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική, αν η ΑΕΚ είχε τη δυνατότητα να παίξει τον πολύ κρίσιμο αγώνα με τον ΠΑΟΚ, σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έπαιξε, όμως, στην Πάτρα και αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς γκολ με τον Δικέφαλο της Θεσσαλονίκης, εξ αιτίας της τιμωρίας της έδρας της για επεισόδια στο ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον Παναθηναϊκό ένα μήνα νωρίτερα.

Το κακό είχε ξεκινήσει από την απόφαση του διαιτητή Ελευθεριάδη να μετρήσει κανονικά γκολ των «πράσινων» με απευθείας φάουλ του Μούικιτς, ενώ ο ίδιος είχε αρχικά καταλογίσει έμμεσο φάουλ. Η ΑΕΚ ισοφάρισε στο τέλος σε 2-2, αλλά είχε χάσει την ευκαιρία για μια μεγάλη νίκη. Επιπλέον, τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οργισμένοι οπαδοί της, είχαν ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί η ομάδα από την ΕΠΟ με τρεις αγώνες σε ουδέτερες έδρες.

Σε έναν από αυτούς τους αγώνες, στις 11/1/1976, η ΑΕΚ έπρεπε να φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ στην Πάτρα. Το 0-0 δεν άλλαξε ποτέ, αφού οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό, να γλιτώσουν το γκολ σε κάποιες ευκαιρίες του Γιώργου Δέδε και στο τέλος να δηλώνουν ευτυχείς που έφευγαν με την ισοπαλία και με μόνο τρεις βαθμούς διαφορά (με το βαθμολογικό σύστημα 2-1-0) από την πρωτοπόρο ΑΕΚ.

Σε βάθος χρόνου, εκείνη η Κυριακή στη Λεωφόρο αποδείχθηκε καθοριστική. Δεν είναι μόνο ότι η ΑΕΚ στερήθηκε την ευκαιρία για τη νίκη, αλλά και ότι η τιμωρία που ακολούθησε, την ανάγκασε να περάσει ενάμιση μήνα ταξιδεύοντας για εκτός αλλά και για… εντός έδρας ματς. Τρεις ισοπαλίες με 0-0 (με ΠΑΟΚ, Πιερικό και Καστοριά) επέτρεψαν στους διώκτες της να μείνουν κοντά της και στο τέλος ο ΠΑΟΚ επωφελήθηκε.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στις 11/1/1976: Σιδηρόπουλος, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Αρδίζογλου, Τσανλάιτερ, Δέδες, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου.

 

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X