Το ποδόσφαιρο θα δικαιώσει την ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου γράφει για τον άμεσο και το μακροπρόθεσμο στόχο της ΑΕΚ σε σχέση με τον ανταγωνισμό και το ελληνικό πρωτάθλημα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος και πλέον έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για όσα συμβαίνουν στην κούρσα της κορυφής. Δεν άλλαξε κάτι δραματικά για κανέναν, έστω κι αν με τα αποτελέσματα που υπήρξαν η ΑΕΚ μείωσε την απόσταση από τον Παναθηναϊκό και αύξησε τη διαφορά της από τον Ολυμπιακό.

Σημαντικά και τα δύο σε βάθος χρόνου, αλλά δεν είναι εκείνα που μπορούν να αλλάξουν από τώρα τα δεδομένα. Στο τελευταίο άρθρο είχα επιλέξει να γράψω αμέσως μετά το παιχνίδι της ΑΕΚ και χωρίς να περιμένω τι θα συμβεί στα ματς των υπολοίπων. Ετσι κι αλλιώς, κατά τις προηγούμενες ημέρες σας είχα αναφέρει, ότι εκτιμούσα πως μόνο εύκολα δεν θα ήταν τα παιχνίδια που υπήρχαν, τόσο για τον Παναθηναϊκό, όσο και για τον Ολυμπιακό.

Η αλήθεια είναι ότι για τον Ολυμπιακό ειδικά δεν περίμενα πως εν τέλει δεν θα μπορούσε να μην νικήσει σε ένα παιχνίδι που είχε τη μορφή αυτή κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά ο Ολυμπιακός φέτος είναι όλο εκπλήξεις. Δυσάρεστες, κυρίως για εκείνον, αλλά και απόλυτα φυσιολογικές.

Ο ρόλος του Πινέδα

Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω πριν τα παιχνίδια των υπολοίπων είναι γιατί πιστεύω, ότι το βασικό ζητούμενο είναι η ΑΕΚ και το πώς εκείνη θα εμφανίζεται. Σε ποια αγωνιστική κατάσταση θα είναι οι παίκτες του Αλμέιδα, πώς θα βρίσκει εκείνη λύσεις για να ξεπερνά τα προβλήματα που της προκύπτουν στη διάρκεια της σεζόν. Το πρόσημο στην πρεμιέρα ήταν θετικό, έστω και αν ανέλυσα πώς θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο εύκολα, αν είχαν γίνει κάποια πράγματα διαφορετικά. Με βασικότερο όλων κατά τη γνώμη μου, την παρουσία του Πινέδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ώστε να μπορεί από εκεί να οργανώνει το παιχνίδι και να κάνει όλα όσα χρειάζεται.

Η ΑΕΚ κερδίζει από την παρουσία του σε αυτό το χώρο, γιατί ο Πινέδα μπορεί να μην βάζει τα γκολ του Λιβάι, να μην έχει την εκτελεστική δεινότητα του Φαν Βέερτ ή την επιδραστικότητα που έχει ο Γκατσίνοβιτς ή ο Αραούχο στο παιχνίδι της Ενωσης, αλλά είναι εκείνος που το γλυκαίνει και εκτιμώ πως πρόκειται για τον παίκτη που κάνει τη διαφορά στο σύνολο της σεζόν φέτος.

Με παρόν και μέλλον η ΑΕΚ

Το θέμα πρώτιστα αφορά την ΑΕΚ και τη δική της εικόνα. Η Ενωση πήγε καλά, κατάφερε να ξεπεράσει όχι μόνο τη Λαμία, αλλά και τις δικές της πολλές απουσίες. Ξόρκισε φαντάσματα του παρελθόντος και παράδοση 14 ολόκληρων χρόνων που την έφερνε πριν από τις γιορτές να κάνει τεράστιες γκέλες. Συνολικά, η ΑΕΚ πείθει πως ακόμα και στη χειρότερη της κατάσταση μπορεί να βρει λύσεις και να ξεπεράσει τα εμπόδια που υπάρχουν μπροστά της.

Είναι σημαντικό και πρέπει πάντα να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού, ότι η ΑΕΚ είναι μία ομάδα με έξι μήνες ζωής. Από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο Αλμέιδα τη δημιουργία της και την έβαλε σε διαφορετική πορεία συγκριτικά με εκείνη που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ως νέα ομάδα είναι δεδομένο πως θα περάσει και αναποδιές. Δεν θα πάνε πάντα όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είναι νομίζω ξεκάθαρο, ότι η ΑΕΚ δεν στοχεύει μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον.

Με τον δικό της τρόπο

Αλλωστε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η νέα σεζόν θα είναι άκρως ανταγωνιστική με πολύ περισσότερες υποχρεώσεις, αφού θα υπάρχουν και ευρωπαϊκά παιχνίδια, από πολύ νωρίς μάλιστα. Ολη η δουλειά που έχει γίνει φέτος θα αποδώσει καρπούς ακόμα περισσότερο την επόμενη σεζόν, με την εξέλιξη ποδοσφαιριστών και με την ενίσχυση που θα υπάρξει από άλλους που θα έρθουν στην πορεία.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η ΑΕΚ θα απεμπολήσει και θα αφήσει εύκολα σε κανέναν, κάθε πιθανότητα να κατακτήσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο φέτος. Γιατί μπορεί να είναι μία ομάδα που ξεκίνησε από το μηδέν ή και υπό του μηδενός αν θέλετε, με βάση την εικόνα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ακριβώς επειδή πλέον στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική πρόταση που ταιριάζει στο αγωνιστικό DNA της και αποτελεί κομμάτι του σύγχρονου ποδοσφαίρου – όπως είδαμε και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο – πιστεύω πως στο τέλος θα δικαιωθεί.

Σίγουρα στο ποδόσφαιρο οι ομάδες δεν αγοράζονται, αλλά χτίζονται σε βάθος χρόνου. Οι καλές ομάδες όμως, με καλούς παίκτες όπως είναι αυτοί που έχει η ΑΕΚ, μπορούν άμεσα να κάνουν τη διαφορά και να κερδίσουν πράγματα που φαντάζουν δύσκολα. Η ΑΕΚ έχει στόχο πέρα από τους τίτλους να εξελιχθεί ως ομάδα, να γίνει ένα σύνολο που θα παίζει πραγματικά καλό ποδόσφαιρο και νομίζω πως στο κομμάτι αυτό ήδη αποτελεί την πιο σίγουρη πρόταση που μπορεί να δει κάποιος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός

Συγκριτικά με τον ανταγωνισμό τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Θα υπάρξουν κι άλλες απώλειες από όλους και εκτιμώ πως το φετινό πρωτάθλημα θα μας πάει ως το φινάλε των play-off με αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί. Πίστευα πως δεν θα μπορούσε να πάει πάρα πολύ μακριά αυτό το απίθανο 12 στα 13 που έκανε ο Παναθηναϊκός στον πρώτο γύρο της σεζόν. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει φτιάξει μία καλή ομάδα. Δεν σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός καταρρέει, ούτε βέβαια πώς αποτελεί ξαφνικά ένα κράμα Ρεάλ και Μάντσεστερ Σίτι που προκαλεί τρόμο με την εικόνα του.

Είναι μία ομάδα με συγκεκριμένες αδυναμίες, όμως έχει ενάμιση χρόνο δουλειάς και παίκτες που ξέρουν τι θέλει ο προπονητής και πώς θα το κάνουν μέσα στο γήπεδο. Ολο αυτό του βγήκε σε καλό και έδωσε τρομερή αυτοπεποίθηση στην ομάδα του. Γι’ αυτό άλλωστε, επειδή ο Παναθηναϊκός δούλεψε με ποδοσφαιρική λογική, βρίσκεται και πού βρίσκεται αυτή την ώρα. Τώρα είναι ένα κρίσιμο διάστημα, γιατί θα δοκιμαστεί η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη των παικτών στα πόδια τους και βέβαια όλοι περιμένουν τις μεταγραφές που θα πρέπει να μπουν άμεσα και να βοηθήσουν.

Για τον Ολυμπιακό είναι μία διαφορετική ιστορία. Γιατί βλέπετε πως είναι μία ομάδα που παίζει ένα ποδόσφαιρο που υπήρχε τη δεκαετία του ’60. Μόνο επιθετικοί. Ετσι από τη μέση και μπροστά πετάει φωτιές, παίζει με τρία δεκαριά με σέντερ φορ, πάει να πάρει κι άλλους εξτρέμ. Κανείς δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το σχέδιο που θέλει να εμφανίσει.

Φάνηκε και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο πως οι ομάδες που δεν έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό στο παιχνίδι τους, που δεν έχουν ισορροπία μέσα στο γήπεδο, δεν μπορούν να πετύχουν σχεδόν τίποτα όσο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και εάν διαθέτουν.

Χωρίς εκπτώσεις στις μεταγραφές

Η ΑΕΚ το κατάλαβε καλά τα προηγούμενα χρόνια και πιστεύω πως θα έχει μάθει από τα λάθη της. Ένα δίδαγμα των προηγούμενων χρόνων είναι να μην αφήνεις τίποτα στην τύχη. Γιατί όταν αφήνεις κάτι στην τύχη τότε, ειδικά για μία ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, είναι σχεδόν νομοτελειακό πως το σύμπαν θα… συνωμοτήσει προκειμένου να έρθει και να μεγεθυνθεί το πρόβλημα και να χτυπήσει εκεί ακριβώς που πονάς. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα νομίζω για τις επικείμενες μεταγραφές.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πάνος Λούπος: Ψυχραιμία και για την... καρδιά μας το βράδυ της Κυριακής
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X