«Γονάτισε Κατράκη»: Τα βασανιστήρια του σπουδαίου ηθοποιού που έπρεπε να πληρώσει επειδή ήταν κομμουνιστής

«Γονάτισε Κατράκη»: Τα βασανιστήρια του σπουδαίου ηθοποιού που έπρεπε να πληρώσει επειδή ήταν κομμουνιστής

Δεν πρόδωσε ποτέ τα πιστεύω του...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο σανίδι ο Μάνος Κατράκης ήταν-δεν ήταν 19 χρονών. Δεν λύγισε από το βάρος του άγχους, αλλά αντίθετα εντυπωσίασε με το επιβλητικό παρουσιαστικό του, την βαθιά φωνή του και το υποκριτικό ταλέντο του. Κι εδώ που τα λέμε, σε σχέση με όσα ακολούθησαν στην ζωή του, το ντεμπούτο του στο θέατρο ήταν ένα γεγονός που υπολείπεται έναντι όλων των άλλων.

Κι αυτό διότι ο Κατράκης μπορεί να υπήρξε κορυφαίος ηθοποιός, αλλά ως άνθρωπος αποδείχτηκε ακόμη μεγαλύτερος. Η ζωή και δράση του καθορίστηκε από τις ιδέες και τις αξίες που κυλούσαν στο αίμα του, με την μορφή του πατέρα του (τον οποίο έχασε όταν ήταν ακόμη παιδί) και εκείνη της μάνας του (από την οποία πήρε τον χαρακτήρα) να συντροφεύουν τα βήματα και τις αποφάσεις του.

«Γονάτισε Κατράκη»: Τα βασανιστήρια του σπουδαίου ηθοποιού που έπρεπε να πληρώσει επειδή ήταν κομμουνιστής

Χρειάστηκε να αγωνιστεί για τα πάντα, αφού τίποτα στη ζωή του δεν ήρθε εύκολα, ενώ και ο ίδιος φρόντιζε να επιλέγει τα μονοπάτια του με μοναδικό γνώμονα τα πιστεύω του και όχι την βολή και την άνεσή του. Όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε βίαια την πορεία την δική του και των συμπατριωτών του, η αντίσταση ήταν μονόδρομος. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ, πολέμησε στο μέτωπο και όταν χρειάστηκε, έδωσε τα διαπιστευτήρια του χαρακτήρα του. Όχι μόνο τους μαύρους χρόνους της Κατοχής, αλλά και στην συμφορά του εμφυλίου που ακολούθησε.

Ήταν η περίοδος που για τους κομμουνιστές η εξορία και τα βασανιστήρια αποτελούσαν καθημερινότητα. Βρέθηκε στην Ικαρία, στην Μακρόνησο και στον Άι Στράτη για 7 βασανιστικά χρόνια κι εκεί αντιλήφθηκε ακόμη πιο έντονα τι σημαίνει να μπορείς να μην χάνεις την ανθρωπιά σου καθώς αυτό είναι που μένει όταν η ψυχή του καθενός μένει μόνη κι ευάλωτη. Στην εξορία συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τον Γιάννη Ρίτσο, με τον οποίο μοιράστηκαν εξευτελισμούς, βασανιστήρια, διώξεις μα και την κοινή δίψα για τη λευτεριά και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X