Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς για το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ: «Tα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου!» (VIDEO)

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς για το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ: «Tα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου!» (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ήταν 17 Δεκεμβρίου του 1977 όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ, απέναντι στην Καστοριά.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ήταν 17 Δεκεμβρίου του 1977 όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ, απέναντι στην Καστοριά. To BN Sports επικοινώνησε μαζί του και αυτός με βαθιά συγκίνηση, μοιράστηκε τις αναμνήσεις του από τις πρώτες, «κιτρινόμαυρες» ημέρες που έζησε.

Αεροδρόμιο Ελληνικού, Τρίτη 21 Ιουνίου του 1977. Η ώρα περασμένη, αλλά ο Φράντισεκ Φάντρονκ περιμένει καρτερικά την προσγείωση του αεροπλάνου που μεταφέρει το νέο του μεταγραφικό απόκτημα. Δεν μπορεί να ρισκάρει, άλλωστε. Οι εποχές διαφέρουν από το σήμερα. Όποιος προλάβει να τον «κλέψει»… πρόλαβε!

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο 29χρονος Γιουγκοσλάβος που «πατά» Ελλάδα, μόλις τρία χρόνια πριν, έχει διακριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. Το χατ-τρικ με το Ζαΐρ εξασφάλιζε πως δεν αποτελεί έναν τυχαίο ποδοσφαιριστή.

Εν τέλει, αργά το βράδυ ο υψηλόσωμος σέντερ φορ καταφθάνει στην Αθήνα, μαζί με τον μάνατζερ της  πρώην -πλέον- ομάδας του: της Βελέζ Μόσταρ. Λίγοι το αντιλαμβάνονται, αλλά στο πρώτο του βήμα στην Αθήνα, η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ, πιο συγκεκριμένα, αλλάζει. Ακόμα και η παρακαταθήκη των 170 γκολ που είχε πετύχει πριν έρθει στη χώρα μας, δεν προμηνύουν αυτό που θα ακολουθήσει. Δεν προμηνύουν την επιρροή που θα έχει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πάνω του.

Μία μέρα σαν σήμερα (18/12), πριν από 45 χρόνια, ο «Πρίγκιπας του Νερέτβα» κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ και μέσω του BN Sports, που επικοινώνησε μαζί του, ανοίγει το «κουτί» των -πολύ όμορφων- αναμνήσεων του, από τις πρώτες του ημέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς για το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ: «Tα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου!» (VIDEO)

Από τον πολύμηνο τραυματισμό, έως το ντεμπούτο και το… νταμπλ!

«Δεν ήταν δύσκολο να αποφασίσω να έρθω. Έξι μήνες πριν είχαμε συζητήσει, είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, ούτε από την πλευρά της πρώην ομάδας μου. Ναι, βοήθησα να κατακτήσουμε το νταμπλ εκείνης της σεζόν, αλλά ίσως τα κατάφερναν και χωρίς εμένα. Η ΑΕΚ είχε εξαιρετική ομάδα και υπήρχε ένας κόσμος που βοηθούσε πάρα πολύ, σε όλα τα παιχνίδια. Η αρχή ήταν δύσκολη, αλλά στο τέλος εμείς ήμασταν νικητές».

Στις πρώτες του λέξεις, όταν πάτησε ελληνικό «χώμα», λέγεται πως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανέφερε: «Γνωρίζω την ΑΕΚ, από το Κύπελλο UEFA». Άλλωστε, μόλις έναν χρόνο πριν, η «Ένωση» έχει φτάσει έως τα ημιτελικά του θεσμού. Παρόλα αυτά, παραμένει χωρίς διάκριση για έξι χρόνια εντός των συνόρων. Ο Λουκάς Μπάρλος αναζητά τη λύση και αποφασίζει να φέρει στα χέρια του Φάντροκ ένα ακόμα κομμάτι στο «οπλοστάσιό» του. Όλα εξελίσσονται ιδανικά. Η «Ένωση» κατακτά το νταμπλ στο τέλος της σεζόν, αλλά ο δρόμος του Ντούσκο δεν ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς για το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ: «Tα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου!» (VIDEO)

Ένα φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (10/08, 1-0), φέρνει έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, που τον αναγκάζει να μείνει, για το πρώτο μισό της σεζόν, στα πιτς. Εν τέλει, το ντεμπούτο έρχεται στις 18 Δεκεμβρίου του 1977, στην 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Αντίπαλος της ΑΕΚ, η Καστοριά του Νίκου Σαργκάνη.

«Ήταν ένα παιχνίδι που ανυπομονούσα να έρθει, μετά την εγχείρηση που έκανα στο γόνατο. Δεν θα το κρύψω. Μετά από δύο-τρεις μήνες εκτός δράσης φοβόμουν λίγο. Ευτυχώς γύρισα και βοήθησα όσο μπορούσα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Θυμάμαι και μία ευκαιρία που είχα. Μία κεφαλιά από τα 4-5 μέτρα που έφυγε πάνω από τα δοκάρια. Γλίστρησε η μπάλα. Πάντα θυμάμαι αυτήν τη φάση και γελάω, πλέον».

ΑΕΚ – Καστοριά, 1977. Το… πριγκιπικό ντεμπούτο - Koubanezos.gr
Όπως έχει δηλώσει, παλαιότερα, ο ίδιος ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, το συγκεκριμένο ματς ήταν ένα από τα πιο αγχωτικά της καριέρας του. Υπό τις οδηγίες του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, που είχε διαδεχθεί τον Φάντρονκ, παίρνει φανέλα βασικού, αλλά είναι φανερό πως ακόμη βρίσκεται έξω από τα «νερά» του.

Το μουδιασμένο ντεμπούτο του δεν τον πτοεί. Ήρθε στην Ελλάδα για να δείξει τις ποδοσφαιρικές του αρετές και το κάνει στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, τρεις ημέρες αργότερα, όταν φιλοδωρεί τα Χανιά, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας, με τέσσερα γκολ, στο επιβλητικό 6-1 της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Είτε το έχει αντιληφθεί, είτε όχι, δίνεται η αφετηρία στο δικό του παραμύθι, ειδικά από τη στιγμή που «δένει» με τον Θωμά Μαύρο σχηματίζοντας ένα από τα πιο… φονικά δίδυμα που αντίκρισε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Νοσταλγία και προσμονή - Ποδόσφαιρο - Super League 2 - A.E.K. |  sport-fm.gr: bwinΣΠΟΡ FM 94.6

Ανοίγει λογαριασμό στο ελληνικό πρωτάθλημα στις 8 Ιανουαρίου το 1978 απέναντι στον ΠΑΟΚ και σταματά στα 65 γκολ, μετά από 107 εμφανίσεις. Παράλληλα, αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, το 1981, πετυχαίνοντας 25 γκολ. Άλλωστε, είχε πράξει κάτι ανάλογο και στο Κύπελλο Ελλάδας το 1978, όταν ήταν πρώτος στη σχετική κατηγορία με εννέα γκολ. Όταν του ζητείται να ξεχωρίσει κάποια στιγμή, κάποιο παιχνίδι από τα χρόνια του στην «Ένωση», αδυνατεί να το πράξει.

«Πέρασα τόσα ωραία πράγματα στην ΑΕΚ. Αν ξεχωρίσω έστω και ένα, θεωρώ πως θα κάνω λάθος. Όλα αυτά τα χρόνια, ήταν τα ωραιότερα της ζωής μου. Είχα την τύχη, ο ερχόμος μου να συνδυαστεί με την επιστροφή της ομάδας στην κορυφή, μετά από πολύ καιρό, με τη βοήθεια όλων των παιδιών, φυσικά. Είναι τιμή μου που ήμουν εκείνα τα τέσσερα χρόνια μέλος της ομάδας».

Η σπουδαία του ποδοσφαιρική καριέρα, ηθελημένα ή μη, πάντα θα μπαίνει σε σύγκριση με την πορεία του στους πάγκους. Σίγουρα, ως προπονητής γέμισε την τροπαιοθήκη του σε μεγαλύτερο βαθμό.

Τα δύο πρωταθλήματα (1978, 1979) και το ένα Κύπελλο Ελλάδας (1978), ωχριούν μπροστά στα οκτώ πρωταθλήματα, που κατέκτησε με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ως προπονητής. Ωστόσο, αυτό που μένει και μετρά, είναι πως είτε μέσα, είτε έξω από τις τέσσερις γραμμές, το όνομα του Ντούσαν Μπάγεβιτς γράφτηκε με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το γεγονός, άλλωστε, πως 45 χρόνια μετά, το ντεμπούτο του στα γήπεδα της χώρας μας υπάρχει η ανάγκη να μνημονευτεί, φανερώνει την επιρροή που του άσκησε.

Πηγή: bnsports.gr

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X