Είναι ανοιχτό βιβλίο, ακριβώς επειδή είναι ο Αλμέιδα

Είναι ανοιχτό βιβλίο, ακριβώς επειδή είναι ο Αλμέιδα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι μια σημαντική πλευρά της προπονητικής ταυτότητας του Αλμέιδα και την επίδραση που αυτή έχει στην ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι πάντα όμορφο αλλά κυρίως είναι πάντα χρήσιμο, να συζητάς με τον προπονητή της ΑΕΚ. Δεν χρειάζεται καν να μπω στην διαδικασία να αναλύσω τους λόγους, που είναι πολύ πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό, να γνωρίζεις τι είναι αυτό που βλέπεις μέσα στο γήπεδο και γιατί το βλέπεις, από το να κάνεις υποθέσεις και να εικάζεις.

Ξέρετε, εδώ και πολλά χρόνια στην ΑΕΚ, κυρίως προσπαθούσαμε να μπούμε στο μυαλό του προπονητή, για να καταλάβουμε και πως το πώς σκέφτεται και βασικά το τι υπάρχει πίσω από κάθε τι που έκανε ή δεν έκανε μέσα στα παιχνίδια. Και δεν εννοώ μόνο τους ρεπόρτερ, αλλά και τον κόσμο. Βεβαίως αυτή η διαδικασία είναι και άδικη και επικίνδυνη και ίσως τις περισσότερες φορές ακόμα και άστοχη.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι προπονητές επί της ουσίας την επέλεγαν, μέσα από την τακτική της εσωστρέφειας τους. Μιλούσαν δημοσίως μόνο στις συμβατικές τους υποχρεώσεις και όταν το έκαναν χρησιμοποιούσαν μόνο κλισέ εκφράσεις, πιο πολύ για να ντριμπλάρουν, παρά να μπουν στην ουσία. Κρατούσαν κλειστές τις πόρτες των προπονήσεων και συνειδητά έκοβαν κάθε δημόσια πρόσβαση στην δουλειά τους.

Ο Αλμέιδα δεν το ήθελε αυτό για τον εαυτό του. Ξεκάθαρα. Από την πρώτη στιγμή είχε αποφασίσει όχι πως θέλει να μιλάει πολύ, αυτό δεν τον ενδιαφέρει καθόλου, αλλά θέλει να απαντάει πολύ. Πολύ τακτικά και όχι μόνο σε καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου μετά τα ματς. Και να απαντά σ’ όλα και αναλυτικά. Την περασμένη Δευτέρα ήρθε να μας μιλήσει για 15 λεπτά και αν δεν υπήρχε το ματς της ΑΕΚ Β, θα φεύγαμε από τα Σπάτα λίγο πριν ξεκινήσει το «κάνε ότι κοιμάσαι».

Όλα να είναι καθαρά και λυμένα

Ρωτήσαμε για την ένταση στην δουλειά των προπονήσεων και έφτασε να μας εξηγεί ακόμα και πως μπορεί να είναι την επόμενη μέρα στην δουλειά και τι ειδική διαχείριση θέλει, ένας ποδοσφαιριστής που έχει νεογέννητο μωρό στο σπίτι του και είναι ξενύχτης από τα κλάματα. Κάτι πολύ ανθρώπινο και πολύ προφανές, αλλά που σίγουρα ποτέ δεν θα το βάζαμε ως παράμετρο στην ανάλυση μας. Και ο Αλμέιδα το ξέρει, γι αυτό και το εξηγεί.

Είναι έτοιμος να (μας) εξηγήσει τα πάντα. Και για να μην μπερδευόμαστε, όταν λέμε να «μας» εξηγήσει, εννοούμε μέσω των ρεπόρτερ να τα εξηγήσει στον κόσμο. Διότι εκεί είναι ουσία και αυτό είναι το σκεπτικό του Αλμέιδα. Ούτε θέλει, ούτε χρειάζεται, ούτε είναι αυτό το νόημα να απαντά και να εξηγεί για να μάθει μπάλα στον Τσίλη (που παίζει να είναι και ανεπίδεκτος μαθήσεως). Ο Αλμέιδα θέλει ο κόσμος να ξέρει και να έχεις όλες τις απαντήσεις για την δουλειά του. Καθαρά και λυμένα όλα. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ανοιχτό βιβλίο.

Βεβαίως για να ξέρουμε και τι λέμε, ο Αλμέιδα είναι ανοιχτό βιβλίο, ακριβώς γιατί είναι αυτός που είναι. Έχει εμπιστοσύνη στην δουλειά του, στο πρότζεκτ του, στην φιλοσοφία του. Και ακριβώς γι αυτό θέλει να τα κοινωνεί όσο γίνεται περισσότερο και αναλυτικότερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Αλμέιδα είναι ο πρώτος προπονητής της ΑΕΚ μετά τον δάσκαλο Σάντος στο μακρινό 2004, που άνοιξε την πόρτα των προπονήσεων.

Σταθερά μια φορά την εβδομάδα και πολύ θα ήθελε να το έκανε και κάθε μέρα. Μόνο που εκεί θα παρουσιαζόντουσαν άλλο πρόβλημα. Βλέπετε, σε μια εποχή που η τεχνολογία είναι σε θέση να αναλύσει ακόμα και την θέση των κορδονιών του παπουτσιού του κάθε ποδοσφαιριστή μέσα σ’ ένα παιχνίδι, ο μόνος τρόπος λίγο να αιφνιδιάσεις τον αντίπαλο προπονητή, είναι ένα τρικ που θα δουλέψεις πρώτη φορά σε μια κλειστή προπόνηση. Και πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα επ’ αυτού, είναι η κομπίνα των Ολλανδών στο φάουλ, στο ματς με την Αργεντινή.

Τίποτα να κρύψει, μόνο να δείξει

Όμως έστω και μια φορά την εβδομάδα, ο Αλμέιδα άνοιξε την προπόνηση στους ρεπόρτερ και κατ’ επέκταση στον κόσμο. Την δουλειά του ουσιαστικά άνοιξε, στην οποία και έχει εμπιστοσύνη και θέλει ο κόσμος να την ξέρει και να την κατανοεί. Άλλωστε ούτε είναι προπονητής που πιστεύει πως δεν χρειάζεται δουλειά στην τακτική γιατί οι παίκτες είναι επαγγελματίες και ξέρουν τι να κάνουν, ούτε τους κρατάει όρθιους και ακίνητους με τις ώρες για να ρητορεύει ποδοσφαιρικές αμπελοφιλοσοφίες. Αυτά ευτυχώς πέρασαν, αφού πρώτα δυστυχώς τα πληρώσαμε ακριβά.

Ο Αλμέιδα δεν αισθάνεται πως έχει τίποτα απολύτως να κρύψει, αλλά μόνο να δείξει απ’ όσα κάνει με τους ποδοσφαιριστές του. Θέλει να τα εξηγεί, να τα μεταφέρει όλα στον κόσμο. Και για την δουλειά του και για την φιλοσοφία του, ακόμα και για τις σκέψεις που κάνει για το μέλλον του. Ακριβώς δηλαδή επειδή ο Αλμέιδα είναι κατ’ επιλογή ανοιχτό βιβλίο, αυτό το «ήρθα για να μείνω πολλά χρόνια στην ΑΕΚ» δεν είναι αυτό που ψυχανεμίζεται πως θέλει να ακούσει ο κόσμος, αλλά αυτό που πραγματικά έχει στο μυαλό του.

Φυσικά και είναι επαγγελματίας και άνθρωπος που ξέρει καλά την πιάτσα του ποδοσφαίρου και από την καλή και από την ανάποδη. Και τους ανθρώπους που εκτιμούν την δουλειά και είναι λογικό να τον θέλουν στην δική τους ομάδα, έβαλε στην συζήτηση και τα αποτελέσματα που πρέπει να φέρει με την ΑΕΚ για να μπορέσει να μείνει, επίσης έβαλε στο τραπέζι. Αλλά η ατάκα «δεν δουλεύω για το επόμενο ματς αλλά για τα επόμενα δυο χρόνια», νομίζω πως κάνει πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Ειδικά όταν έρχεται από έναν προπονητή που έχει επιλέξει να είναι ανοιχτό βιβλίο.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Το μικρό καλάθι και οι τρεις λύσεις σε κάθε θέση
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X