Οι τρεις ξένοι για πρώτη φορά στην 11άδα, οδήγησαν την ΑΕΚ σε ιστορική ανατροπή (VIDEO)

Οι τρεις ξένοι για πρώτη φορά στην 11άδα, οδήγησαν την ΑΕΚ σε ιστορική ανατροπή (VIDEO)

Ένα ματς με ανατροπές έγινε στις 11/12/1988, με ιστορική σημασία, αφού η ΑΕΚ έπαιξε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική με τρεις ξένους

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ένα ματς με ανατροπές (1-0, 1-2 και τελικά 4-2 υπέρ της ΑΕΚ επί του Απόλλωνα) καθ’ οδόν προς την κατάκτηση του τίτλου της σεζόν 1988-89, ήταν αυτό που έγινε στις 11/12/1988. Έχει κι αυτό την ιστορική σημασία του, αφού η ΑΕΚ έπαιξε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική με τρεις ξένους.

Ο Πολωνός μεσοεπιθετικός Μίροσλαβ Οκόνσκι που άνοιξε το σκορ, ο Δανός σέντερ φορ Χένριν Νίλσεν που ήρθε από τον πάγκο να μετατρέψει με δύο τέρματα το 2-2 σε 4-2 (είχε ισοφαρίσει ο Στέλιος Μανωλάς πριν το ημίχρονο) και ο Τόνι Σαβέβσκι που είχε αποκτηθεί πριν από δέκα μέρες, ήταν η ιστορική πρώτη τριάδα ξένων.

Ηταν η πρώτη σεζόν, στην οποία επιτρεπόταν και τρίτος ξένος. Ο νόμος Μποσμάν δεν είχε έρθει ακόμα να αλλάξει το χάρτη του ποδοσφαίρου, απελευθερώνοντας τη διακίνηση ποδοσφαιριστών, και ο περιορισμός στις περισσότερες χώρες ήταν οι δύο αλλοδαποί. Κι όταν λέμε αλλοδαποί, εννοούμε να ανήκουν σε ξένη ομοσπονδία και να μην εμπίπτουν σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως ομογενείς ή με καταγωγή από την Κύπρο (που στην Ελλάδα έπαιζαν ως Ελληνες, αλλά από το 1990 και μετά λογίζονταν ως ξένοι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Ο όρος «κοινοτικοί» ήρθε μερικά χρόνια μετά.

Στην Ελλάδα, αλλοδαποί ποδοσφαιριστές επετράπησαν το 1972 και οι θέσεις ήταν δύο μέχρι και το 1988. Όταν επετράπη και ο τρίτος, η ΑΕΚ προχώρησε στην απόκτηση του Τόνι Σαβέβσκι στις αρχές Δεκεμβρίου. Εκανε ντεμπούτο στη μεγάλη νίκη στη Λάρισα στις 4/12/88 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια στον αγώνα με τον Απόλλωνα.

Σε αυτό το ματς έπαιζε, όπως πάντα, ο Μίροσλαβ Οκόνσκι, ενώ στο 57′ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ο Χένρικ Νίλσεν στη θέση του Τζίμη Πατίκα. Ο Δανός είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 21 γκολ την περίοδο 1987-88, όμως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που ανέλαβε την ΑΕΚ το καλοκαίρι του ’88, δεν τον είχε πάντα βασικό. Προτιμούσε τον Γιώργο Χριστοδούλου και δεν διαψεύσθηκε τελικά.

Ωστόσο, η νίκη επί του Απόλλωνα είχε τη σφραγίδα του Δανού. Μπήκε όταν το σκορ ήταν 2-2 (4′ Οκόνσκι, 40΄Μανωλάς – 19′ Αποστόλου, 24΄ Καραβέλης) και το μετέτρεψε σε 4-2 με μια κεφαλιά και ένα πέναλτι στο 74′ και ένα πέναλτι στο 87′. Ωστόσο, ο παίκτης αφέθηκε ελεύθερος και πήγε στον Ηρακλή, ενώ η ΑΕΚ συνέχισε με δύο ξένους και κατέκτησε τον πρώτο της επαγγελματικό τίτλο. Το καλοκαίρι του 1989 προστέθηκε στη δύναμη, ως τρίτος αλλοδαπός, ο Ντανιέλ Μπατίστα με καταγωγή από το Κάμπο Βέρντε και με ολλανδική υπηκοότητα. Στο τέλος έγινε και αυτός Ελληνας και έπαιξε και στην Εθνική Ομάδα!

Η ενδεκάδα της ΑΕΚ σε εκείνον τον αγώνα, από τον οποίον είναι και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Γεωργιάδης, Μανωλάς, Κούτουλας, Φαμέλης, Πατίκας (57′ Νίλσεν) Σαβέβσκι, Χριστοδούλου (71΄ Κλόπας) Οκόνσκι, Σαββίδης.

ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)http://ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X