Η μυθική πρόκριση της ΑΕΚ στο Βελιγράδι, η βραδιά σταθμός με τον Ερυθρό Αστέρα (VIDEO)

Η μυθική πρόκριση της ΑΕΚ στο Βελιγράδι, η βραδιά σταθμός με τον Ερυθρό Αστέρα (VIDEO)

Πρόκριση θρίλερ μπροστά σε 100.000 στο Μαρακανά του Βελιγραδίου, με το σκορ να έχει διαμορφωθεί από το 34’ και την ΑΕΚ να προκρίνεται χάρις στο εκτός έδρας γκολ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στις 8/12/1976 η ΑΕΚ ηττήθηκε 3-1 σε ματς θρίλερ στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά προκρίθηκε χάρις στο εκτός έδρας γκολ του Γερμανού Βάλτερ Βάγκνερ. Στον πρώτο αγώνα η ελληνική ομάδα είχε νικήσει 2-0 και στη ρεβάνς βρέθηκε να χάνει με 3-1 στο 34ο λεπτό, αλλά κράτησε τη μεγάλη πρόκριση και έφτασε στα προημιτελικά, όπου θα απέκλειε στα πέναλτι την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς!

Μετά τον αποκλεισμό των πρώτων δύο αντιπάλων, σειρά είχε η κορυφαία γιουγκοσλαβική ομάδα της εποχής, η οποία έχασε με 2-0 στον πρώτο αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας, όπως είχαν χάσει και οι δύο πρώτες αντίπαλοι της ΑΕΚ. Μόνο που στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου χρειάστηκε το εκτός έδρας γκολ.

Η ομάδα του Φράντισεκ Φάντρονκ πήγε στη σερβική πρωτεύουσα μαζί με περίπου 6.000 οπαδούς της για να δώσει μια μεγάλη μάχη. Βρέθηκε να χάνει στο 20′ με ένα πλασέ του Μπάραλιτς, όμως απάντησε σχεδόν αμέσως, στο 25′, με το σουτ του Γερμανού Βάλτερ Βάγκνερ. Ο Αστέρας ήθελε πια τρία γκολ για να προκριθεί, όμως τα λάθη της ελληνικής άμυνας τού επέτρεψαν να προηγείται με 3-1 στο 34′, με τα γκολ του Φιλίποβιτς στο 30′ και του Σάβιτς στο 34′.

Ολα έδειχναν χαμένα. Το ματς είχε γείρει στη σερβική πλευρά και η λογική έλεγε ότι η ΑΕΚ δεν θα άντεχε, αν δεν σημείωνε τουλάχιστον ένα γκολ. Δεν το πέτυχε, αλλά και δεν αποκλείστηκε. Ακολούθησε μια μεγάλη μάχη, με την ΑΕΚ να δέχεται πίεση αλλά και να χάνει μεγάλες ευκαιρίες στις αντεπιθέσεις της, και δε θα ήταν παράλογο αν στο δεύτερο σημειώνονταν άλλα τόσα γκολ εκατέρωθεν.

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Λάκης Στεργιούδας έκανε μεγάλη εμφάνιση και μάλιστα ο ίδιος πιστεύει ότι η απόδοσή του ήταν καλύτερη από αυτήν στο Ντέρμπι, η οποία μνημονεύεται ακόμα. Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα που έχει αφηγηθεί κατά καιρούς ο Λάκης Νικολάου, με τους… δύο τερματοφύλακες που βρέθηκαν στην περιοχή της ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά, όταν είχε προωθηθεί και ο γκολκίπερ του Αστέρα Κάγιανιτς! Την ίδια στιγμή ο Μπάμπης Ιντζόγλου έλεγε στον Ιταλό διαιτητή Μικελότι «μίστερ, πλιζ, φινίτο»!

Ο αγώνας τελείωσε μέσα σε έξαλλα ελληνικά πανηγύρια και και ο Λουκάς Μπάρλος, κεντρικό πρόσωπο, μέσα στα γιορτινά αποδυτήρια, ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά τον Θεό, όπως είχε κάνει και μετά τον αγώνα στο Ντέρμπι. Την ίδια ώρα οι δρόμοι της Αθήνας γέμιζαν από πανηγυρίζοντες οπαδούς της ΑΕΚ που λίγες ώρες αργότερα υποδέχθηκαν κατά χιλιάδες την αποστολή που επέστρεφε από το Βελιγράδι.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης (27′ Τάσος) Λ.Παπαδόπουλος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Προπονητής: Φράντισεκ Φάντρονκ

ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)http://ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X