Γιατί πρέπει να υποστούμε το «δράμα» του πρώτου ημιχρόνου για να δούμε την αριστουργηματική ΑΕΚ του δευτέρου;

Γιατί πρέπει να υποστούμε το «δράμα» του πρώτου ημιχρόνου για να δούμε την αριστουργηματική ΑΕΚ του δευτέρου;
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την μεγάλη νίκη της ΑΕΚ που πλέον έχει την τύχη στα χέρια της, αλλά και την ψυχή που έβαλαν οι Έλληνες του ρόστερ

Η ΑΕΚ πέτυχε μια μεγάλη νίκη απέναντι στην Ρέτζιο Εμίλια και κατάφερε αυτό που ήθελε εξαρχής.

Να κρατάει την τύχη στα χέρια της. Πλέον με μια απλή νίκη έστω και με 1 πόντο κόντρα στην Καρσίγιακα, θα είναι δεύτερη και με πλεονέκτημα έδρας στα play-in. Για να φτάσει στην σημερινή επικράτηση, έπρεπε να αδειάσουμε ένα κουτάκι κολλύρια με το θέαμα του πρώτου ημιχρόνου, για να τρίβουμε τα μάτια μας με αυτό που είδαμε στο 2ο.

Δύο διαφορετικές ομάδες

Η ΑΕΚ είχε 2 πρόσωπα στον αγώνα, τόσο διαφορετικά όσο η μέρα με την νύχτα. Στο πρώτο ημίχρονο ,εμφανίστηκε η ΑΕΚ των τελευταίων προβληματικών εμφανίσεων. Άμυνα διεκπεραιωτική, χωρίς ένταση, χωρίς πάθος, επέτρεπε στον Τσιτσιαρίνι, έναν πολύ έμπειρο παίκτη να περνάει ξεκούραστα τον χρόνο του στο παρκέ και να οργανώνει το παιχνίδι των Ιταλών. Η επίθεση της Ένωσης ακόμα χειρότερη και από την άμυνα της. Κακές επιλογές, πολλά λάθη, τρομερή αστοχία και καμία συνοχή στο παιχνίδι της ομάδας, μια εκνευριστική flat γραμμή που δεν ξεχώριζε τίποτα. Οι 10 πόντοι που υπολείπονταν οι «κιτρινόμαυροι» όταν πήγαν στα αποδυτήρια, μάλλον κολακευτικοί ήταν σε σχέση με αυτό που είχαν παρουσιάσει στο παρκέ. Στο ημίχρονο σκεφτόμουν ότι οι 2 αυτές ομάδες αναμετρήθηκαν πριν από σχεδόν 2 μήνες και η ΑΕΚ έκανε παρέλαση μέσα στην Ιταλία. Από τότε μέχρι τώρα άλλαξαν πολλά, ειδικά για την Ένωση, όμως δεν γινόταν η απόσταση που φάνηκε ότι είχαν τότε, να μειώθηκε τόσο πολύ.

Κάπως έτσι βγήκε στο 2ο μέρος μια ΑΕΚ, που αν ο Ηλίας Καντζούρης θέλει να δείξει στους παίκτες του βίντεο για το πώς πρέπει να παίζουν από εδώ και στο εξής, θα τους δείχνει το 2ο ημίχρονο. Για να γίνει αυτό βέβαια, έγιναν πολλά αλυσιδωτά γεγονότα που μάλλον έχουν σχέση μεταξύ τους. Πρώτο και βασικότερο, ο τραυματισμός του Φρέιζιερ. Δεν ξέρω κατά πόσον είναι πρέπον να λέμε ότι ο τραυματισμός ενός παίκτη βοήθησε την ομάδα του να γυρίσει το παιχνίδι, αλλά αυτό έγινε. Με τις απουσίες των Στρέλνιεκς και Ξανθόπουλου, ο Ηλίας Καντζούρης πήγε βαθιά στον πάγκο του και έπαιξε με τους Παπαδάκη και Κόνιαρη στα γκαρντ, τον Γουίλιαμς με τον Μάιλς μαζί με τον Μάντσεν αρχικά και τον Μίτσελ αργότερα. Οι 2 Έλληνες της ομάδας είναι αυτοί που άναψαν την σπίθα, που έγινε πυρκαγιά και στην κυριολεξία έκαψε την Ρέτζιο Εμίλια.

Απίστευτη ενέργεια στην άμυνα, τρομερή πίεση πάνω στην μπάλα και ειδικά στον Τσιτσιαρίνι, σωστή καθοδήγηση στην επίθεση που έφερε την ανατροπή στο σκορ. Σε αυτό το διάστημα κυρίως ο Παπαδάκης και δευτερευόντως ο Κόνιαρης, ξεσήκωσαν την εξέδρα, την έβαλαν στην εξίσωση του αγώνα και το τελικό μείγμα ήταν μια ομάδα που ισοπέδωσε στο 2ο ημίχρονο τους Ιταλούς. Η ΑΕΚ δέχτηκε 20 πόντους μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο και συνολικά στο 2ο ημίχρονο, επίσης 20 (μόλις 6 εντός πεδιάς καλάθια). Οι «κιτρινόμαυροι» στο πρώτο μέρος είχαν 9 λάθη και ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 13, ενώ οι 7 ασίστ του πρώτου ημιχρόνου έγιναν 20 στο δεύτερο. Αν αυτό δεν είναι μεταμόρφωση ομάδας τότε τί είναι.

Ανακάτεψε την τράπουλα

Γιατί πρέπει να υποστούμε το «δράμα» του πρώτου ημιχρόνου για να δούμε την αριστουργηματική ΑΕΚ του δευτέρου;

Ο Ηλίας Καντζούρης, προσπάθησε να δοκιμάσει πολλά σχήματα που θα του έδιναν αυτό που ήθελε στο παρκέ, μέχρι να καταλήξει σε αυτό που γύρισε τον αγώνα. Για πρώτο ίσως παιχνίδι τον τελευταίο καιρό και μάλλον αναγκαστικά, έδωσε πολύ χρόνο συμμετοχής στους Έλληνες του ρόστερ. 15 λεπτά ο Κόνιαρης, 13 ο Πετρόπουλος, 20 ο Φλιώνη, 10 ο Παπαδάκης που συνδυαστικά δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ τόσο μαζί. Είναι αυτό που λέγαμε πρόσφατα, ότι όσο και ποιοτικά να μην βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, εντούτοις, όταν θα τους εμπιστευτεί πραγματικά ο προπονητής και θα έχουν ξεκάθαρη αποστολή μέσα στο παρκέ, μπορούν να δώσουν πράγματα που θα είναι χρήσιμα στο σύνολο. Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχε γίνει πιο νωρίς αυτό, εφόσον η ομάδα αντιμετωπίζει αγωνιστική κρίση το τελευταίο διάστημα. Το σημαντικό είναι ότι και οι ίδιοι οι παίκτες άρπαξαν την ευκαιρία, οπότε ας ελπίσουμε ότι το χθεσινό, θα αποτελεί μια καλή βάση για την συνέχεια και για τους ίδιους αλλά και για τον προπονητή.

Η ποιότητα του Μάιλς

Ο Αϊζάια Μάιλς, με αρκετές προπονήσεις πλέον με την ομάδα, ήταν φυσιολογικό ότι θα έπαιζε περισσότερο μετά την πρώτη ολιγόλεπτη συμμετοχή του με την Βόννη, που ακόμα δεν γνώριζε τα ονόματα των συμπαικτών του. Πέρα από τα προφανή, ο Αμερικανός είναι ένας παίκτης με προσωπικότητα που έχει παίξει μεγάλους αγώνες και έχει βάλει μεγάλα σουτ. Σε αυτήν την ΑΕΚ που λείπουν αυτά τα χαρακτηριστικά, θα έκανε αμέσως την διαφορά.

Δεν είναι μόνο ότι η παρουσία του στο γήπεδο τεντώνει την άμυνα υπό τον φόβο του περιφερειακού του σουτ, αλλά και αμυντικά, παρόλο που δεν είναι αθλητικός, ξέρει που να βρίσκεται, πώς να χρησιμοποιεί τα χέρια του (2 deflections που οδήγησαν σε κλέψιμο), ενώ βοηθάει και στο ριμπάουντ. Φυσικά όταν χρειάστηκε, τα «έγραψε» από την περίμετρο και θα το κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικά στο μέλλον μόλις βρει ρυθμό. Ο Μάιλς είναι παίκτης που στα καλά του, είναι σε ανώτερο επίπεδο από τους περισσότερους ξένους του ρόστερ, οπότε μένει να δούμε πότε θα είναι στο 100%.

Πέραν όμως του νεοαποκτηθέντος φόργουορντ, σχεδόν όλοι οι παίκτες είχαν καλή απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο. Θα ξεχωρίσω τον Γουίλιαμς που έπαιξε σχεδόν 36 λεπτά και ενώ είχε ένα κακό πρώτο μέρος, ήταν καθοριστικός για την ΑΕΚ στο 2ο. Είναι ίσως ο μόνος περιφερειακός που μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να πάει κάθετα στο καλάθι, το οποίο έκανε αφού είδε ότι είναι άστοχος, ενώ μόλις βρήκε ρυθμό, άρχισε να βάζει και τα σουτ. Η χθεσινή του απόδοση ας αποτελέσει μια ένεση αυτοπεποίθησης για την συνέχεια, ώστε να βγει από το πνευματικό τούνελ που είχε μπει.

Η ΑΕΚ έκανε το 2/2 μέχρι στιγμής και ο μεγάλος στόχος είναι να γίνει το 4/4 με Καρσίγιακα και ΠΑΟΚ. Με την εικόνα του 2ου ημιχρόνου είναι βέβαιο ότι η ΑΕΚ μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να αποκτήσεις σταθερότητα σε τέτοια επίπεδα απόδοσης.

ΥΓ. Φλιώνης εξαιρετικός και πάλι

ΥΓ2. Δώστε την μπάλα περισσότερο στον Μίτσελ, «δεν τους βλέπει» μέσα στην ρακέτα.

ΥΓ3. Ό,τι έγινε πριν τον αγώνα, αποτελεί ντροπή για τους οπαδούς και τον σύλλογο. Η πολύ πιθανή τιμωρία που θα έρθει, θα αναγκάσει την ΑΕΚ να παίξει την πρόκριση της σε άδειες εξέδρες. Συγχαρητήρια.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X