Παρίσι 2024: Παραμένει αμφίβολη η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Παρίσι 2024: Παραμένει αμφίβολη η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Η συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 2024, είναι ακόμη ασαφής.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 2024, είναι ακόμη ασαφής και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την τελική απόφαση στο θέμα, όπως δήλωσε την Τετάρτη (7/12) ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Περίπου 100.000 αθλητές απ΄ όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν τον επόμενο ενάμιση χρόνο να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, με περίπου 10.000 ν΄ αναμένεται τελικά ότι θα δώσουν το «παρών».

Δεν είναι ακόμη σαφές, ωστόσο, εάν και πώς αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα μπορέσουν ν΄ αγωνιστούν τόσο στη διαδικασία πρόκρισης όσο και στους ίδιους τους Αγώνες.

«Αυτό απαιτεί περαιτέρω διαβουλεύσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία» επισήμανε ο Τόμας Μπαχ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει ημερομηνία για μια τέτοια απόφαση.

Είπε ότι ενώ οι κυρώσεις της ΔΟΕ κατά των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης για τους δύο ύμνους, σημαίες ή εθνικά τους σύμβολα, παραμένουν σε ισχύ. Τα «προστατευτικά μέτρα», όμως, να μην αφήνουν τους αθλητές τους ν΄ αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες για την προστασία της ακεραιότητας των διοργανώσεων ήταν άλλο θέμα.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, πολλοί αθλητικοί φορείς έχουν αλλάξει ημερομηνίες σε εκδηλώσεις και απέβαλλαν ρωσικές ομάδες ή αθλητές, ενώ οι χορηγοί τερμάτισαν τα συμβόλαια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο.

Η ΔΟΕ είχε επίσης συστήσει ν΄ ακυρωθούν ή να μεταφερθούν οι εκδηλώσεις στη Ρωσία και να μην συμμετέχουν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές ή να μην αγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία. Αλλά έχει επανειλημμένα διευκρινίσει ότι η απαγόρευση αυτών των αθλητών δεν ήταν μέρος των κυρώσεων, παρά μόνο ένα προστατευτικό μέτρο.

«Έπρεπε να δράσουμε ενάντια στις αξίες μας και την αποστολή μας να ενοποιήσουμε τον κόσμο κάτω από ένα ειρηνικό ανταγωνισμό», είπε ο Μπαχ. «Αυτό που δεν κάναμε ποτέ και δεν θέλαμε να κάνουμε ήταν να απαγορεύσουμε στους αθλητές να αγωνίζονται σε διοργανώσεις μόνο λόγω των διαβατηρίων τους», πρόσθεσε.

«Πρέπει να διερευνήσουμε τρόπους για να ξεπεράσουμε αυτό το δίλημμα όσον αφορά τη συμμετοχή των αθλητών και να επιστρέψουμε στα αθλητικά πλεονεκτήματα και όχι στις πολιτικές παρεμβάσεις.

Είμαστε έτοιμοι να διερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτή την ενωτική αποστολή και πώς μπορούμε να αποφύγουμε την πλήρη πολιτικοποίηση του αθλητισμού, τον κυριευμένο από πολιτικά συμφέροντα», κατέληξε ο Μπαχ.

Η ΔΟΕ προέτρεψε τις διεθνείς ομοσπονδίες να απαγορεύσουν στους αθλητές να συμμετάσχουν στους αγώνες, αλλά δεν έχει αναστείλει ή επιβάλει κυρώσεις στις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Ενώ έχουν ήδη διεξαχθεί εκδηλώσεις που μετρούν για την πρόκριση σε ορισμένα αθλήματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, τα περισσότερα αθλήματα θα διοργανώσουν τα εγχώρια ή διεθνή προκριματικά τους, τους επόμενους 18 μήνες.

Συνολικά 32 αθλήματα είναι στο πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X