Η αξία του Σάντος και το πώς κρίθηκε στην ΑΕΚ και στην Ελλάδα, γενικότερα...

Η αξία του Σάντος και το πώς κρίθηκε στην ΑΕΚ και στην Ελλάδα, γενικότερα...
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος θυμάται και θυμίζει, ποιος είναι και πώς αντιμετωπίστηκε ο Φερνάντο στη χώρα μας...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, δεν είναι απλά η χώρα της επιλεκτικής ευαισθησίας, αλλά και της επιλεκτικής μνήμης. Στην περίπτωση ορισμένων μάλιστα, μπορούμε να πούμε, είτε ότι απλά μας θεωρούν εντελώς… χαχόλους, είτε ότι πιστεύουν πως έχουμε… Αλτσχάιμερ προχωρημένο.

Αν και δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να ακούσω πλέον και να μου προκαλέσουν μεγάλη έκπληξη, εντούτοις υπάρχουν φορές που η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία!

Δόξα τω Θεώ, μνήμη καλή διαθέτω ακόμα και θυμάμαι με ακρίβεια, τι έχω ακούσει και τι έχω διαβάσει (κι από ποιους) για τον «ηττοπαθή» Φερνάντο Σάντος! Ή αλλιώς για τον… «καρπουζά από το Εστορίλ». Τον ίδιο άνθρωπο δηλαδή που αποθεώνεται τώρα, επειδή άφησε εκτός ενδεκάδας τον τεράστιο Κριστιάνο Ρονάλντο και δικαιώθηκε πανηγυρικά για την επιλογή του.

Η ΑΕΚ, η μοναδική, που τον σεβάστηκε και τον αναγνώρισε

Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ, πέρα από το γεγονός ότι τον έφερε και τον έμαθε στην Ελλάδα, τον τίμησε, τον σεβάστηκε και έχει αναγνωρίσει την προσφορά του. Να είμαστε όμως δίκαιοι. Και από το ευρύτερο περιβάλλον της ΑΕΚ, αλλά και από το δικό μου το σινάφι, από μερίδα δημοσιογράφων δηλαδή, αδικήθηκε ο Πορτογάλος τεχνικός. Ειδικά στην δεύτερη θητεία του στον πάγκο της «Ένωσης».

Θυμίζω ότι την πρώτη φορά, έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό, κατέκτησε το Κύπελλο μια εβδομάδα μετά και έφυγε λόγω της διαφοράς νοοτροπίας με τον Ψωμιάδη. Απολύτως λογικό. Και την δεύτερη φορά, κόντεψε να κατακτήσει τίτλο με τους… Μπουρμποκρασάδες και με φορ τον Γιαννάκη Σοάρες, σε σεζόν που είχε ξεκινήσει με στόχο να μην κινδυνέψει η ομάδα και με τυπωμένα μπλουζάκια «δεν πάμε για πρωτάθλημα». Και ο τίτλος χάθηκε στο ματς με τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ.

Τελικά, ο «δάσκαλος» Φερνάντο, όπως τον αποκαλούσαμε τότε στα κείμενά μας, κρίθηκε την επόμενη σεζόν ότι είναι καλύτερο να φύγει γιατί… «είχε πιάσει το ταβάνι του» και επειδή ήταν «αμυντικογενής», για να έρθει στη θέση του, ο «καθηγητής» Σέρα Φερέρ. Και ήταν μια κίνηση με λογική προσέγγιση, για να ξέρουμε τι λέμε, από τον Ντέμη τότε. Πού αν μη τι άλλο, το θέμα των προπονητών, το έπαιρνε πολύ σοβαρά, και το ξεψάχνιζε και ασχολούταν προσωπικά. Και δεν είχε διαφωνήσει και κανένας μας.

Ήταν ο προπονητής των «ειδικών αποστολών», αλλά δεν κρινόταν ως τέτοιος…

Εν πάση περιπτώσει, σε γενικές γραμμές, ο Φερνάντο, αντιμετωπίστηκε από την ΑΕΚ με αγάπη και σεβασμό, παρά τις επιμέρους αδικίες που μπορεί να συμβούν με τον οποιονδήποτε. Ειδικά με τους προπονητές. Και για το λόγο αυτό άλλωστε, νομίζω ότι από την Ελλάδα, η ομάδα που έχει στην καρδιά του, είναι η ΑΕΚ.

Στον Παναθηναϊκό χλευάστηκε, αντιμετωπίστηκε με απρέπεια και όπως δήλωσε και ο ίδιος, λίγα χρόνια μετά, δεν εισέπραξε, τόσο εντός, όσο και γύρω από την ομάδα, καμία συμπάθεια. Και μάλιστα τόνισε πώς όταν κατάλαβε πώς είχε κάνει λάθος που ανέλαβε το «τριφύλλι», ήταν ήδη αργά.

Και στον ΠΑΟΚ, είχε τα… πάνω του και τα… κάτω του, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις όταν είπε την αλήστου μνήμης ατάκα «μην περνάτε τις σαρδέλες για αστακούς», είχε στήριξη αλά Ντέμη από τον Ζαγοράκη και δικαιώθηκε η δουλειά του, την δεύτερη σεζόν του στην Τούμπα, με την 2η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και την πρώτη στα play offs.

Γενικότερα, αυτό που άργησαν πολύ (και πολλοί) να συνειδητοποιήσουν στην Ελλάδα, ήταν το προφανές, ότι δηλαδή ο Σάντος αναλάμβανε ομάδες ως προπονητής ειδικών αποστολών! Κι αντί στο τέλος να κρινόταν ως τέτοιος και βάσει και του υλικού με το οποίο δούλευε, θεωρούταν στο τέλος, από «ηττοπαθής» ως και «καρπουζάς» επειδή δεν έκανε… θαύματα.

Άξιζε πρωτάθλημα με την ΑΕΚ…

Στην ΑΕΚ ωστόσο, πρέπει να το επαναλάβω, ότι έχει εκτιμηθεί και αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους προπονητές στην ιστορία του συλλόγου, κι ας μην συνέδεσε το όνομά του με ένα πρωτάθλημα, αν και τουλάχιστον ένα, το άξιζε και ο ίδιος και η ομάδα.

Από τη θητεία του βέβαια στους ελληνικούς συλλόγους έως και το σημείο να… περιμένουν κάποιοι την πρόκριση της Πορτογαλίας επί της Ελβετίας για να επιβεβαιώσουν την τεράστια προπονητική του αξία και την προσωπικότητα του, μεσολάβησαν και τα μαγικά χρόνια, τόσο με την Εθνική μας ομάδα, όσο και με την Εθνική Πορτογαλίας.

Κι αν για τους συλλόγους, μπορεί να υπάρξει η δικαιολογία του όποιου τελικού αποτελέσματος, μπορεί να περίμεναν και εν τέλει να μην ήρθε, για τη διοίκηση της ΕΠΟ των… Σαρρήδων, που εξώθησαν τον απόλυτα επιτυχημένο ως προπονητή της Εθνικής μας, Σάντος, στο να θέλει να φύγει, δεν υπήρχε καμία δικαιολογία. Διέλυσαν μια σπουδαία Εθνική ομάδα. Αυτό έκαναν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Δεν θέλω να αδικώ ανθρώπους. Προσωπικά άλλωστε, είχα και την τύχη να τον ζήσω ως ρεπόρτερ της ΑΕΚ στη δεύτερη θητεία του, να απολαμβάνω τη δουλειά του καθημερινά, μέσα από τις ανοιχτές προπονήσεις στους Θρακομακεδόνες και να έχω την πολυτέλεια να διαπιστώσω ότι ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος ποδοσφαίρου. Αν δεν την είχα αυτή την τύχη, δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να τον είχα αδικήσει κι εγώ τότε σε κάποια από τις κριτικές μου. Αλλά, το να συνειδητοποιούμε τώρα, εν έτει 2022, επειδή άφησε έξω τον Κριστιάνο, το ποιος είναι ο Φερνάντο Σάντος, πάει πολύ, ρε παιδιά…

Καλημέρα σας!

Τάσος Καπετανάκος: Η ΑΕΚ μετά τη διακοπή, οι στόπερ και ο αντιπρόεδρος
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X