Μια ΑΕΚ «άνιωθη», άνευρη, χωρίς προσωπικότητα προβληματίζει με την εικόνα της

Μια ΑΕΚ «άνιωθη», άνευρη, χωρίς προσωπικότητα προβληματίζει με την εικόνα της
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την ήττα της ΑΕΚ από τον Κολοσσό, τα κλείσιμο του ροτέισον και το έλλειμα χαρακτήρα που έχει το ρόστερ.

Η ΑΕΚ έχασε και από τον Κολοσσό, επιβεβαιώνοντας το κακό φεγγάρι που βρίσκεται τον τελευταίο καιρό. Υπό άλλες συνθήκες, η ήττα θα ήταν αυτό που θα μας απασχολούσε, αλλά η εικόνα της ομάδας είναι αυτή που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό. Άνευρη και άνιωθη, άφησε τους παίκτες του Κολοσσού να κάνουν πάρτι κάτω από τα καλάθια, οι οποίοι έπαιζαν απλά με πάθος και κυνηγούσαν κάθε κατοχή.

Χειρότερη με τον καιρό

Από εκείνο το καταραμένο παιχνίδι με την Βόννη στα Λιόσια, που η ΑΕΚ κατέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο και μετά, δεν έχει ξαναεμφανιστεί η ΑΕΚ που θαυμάσαμε στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Ίσως τελικά εκείνα τα παιχνίδια, που όπως είχα γράψει τότε η ΑΕΚ ήταν αφύσικα καλή, να μας μπέρδεψαν και να πιστέψαμε ότι η Ένωση είναι καλύτερη από αυτό που ήταν στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον αυτήν την στιγμή αυτό φαίνεται. Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά είναι αρκετά τα παιχνίδια για να έχουμε ένα ικανοποιητικό δείγμα.

Ακόμα και στις νίκες τότε, λέγαμε ότι μπορεί οι ξένοι της ομάδας να τραβάνε όλο το κουπί, όμως σε βάθος χρόνου θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει πράγματα και από τους Έλληνες της ομάδας. Αυτό όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά περιορίζεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος τους. Ο Περσίδης με τον Παπαδάκη ήταν DNP σε παιχνίδι με τον Κολοσσό, δηλαδή σε πιο δύσκολα πόσο θα κλείσει το ροτέισον.

Η ΑΕΚ στον χθεσινό αγώνα πήρε συνολικά 6 πόντους από τους Έλληνες παίκτες της (2 Φλιώνης, 4 Φιλιππάκος).  Ήταν δεδομένο ότι και οι ξένοι δεν θα μπορούσαν και οι 6 να παίζουν στα κόκκινα κάθε βράδυ και να έχουν καλή απόδοση, άνθρωποι είναι όχι ρομπότ. Ακόμα και ο Μίτσελ που σίγουρα είναι η πιο πετυχημένη μεταγραφή φέτος, έκανε κακό παιχνίδι στην Ρόδο. Το ίδιο και ο ΜακΓκρίφ που ήταν αρκετά άστοχος, Αυτά όμως είναι φυσιολογικά. Εδώ, τοπ παίκτες στην Ευρωλίγκα και βλέπουμε να έχουν ολόκληρους μήνες ντεφορμαρίσματος, δεν θα έχουν ξένοι αυτού του επιπέδου; Οπότε φτάνουμε στο άλλο κομμάτι που υπάρχει πρόβλημα. Τι γίνεται όταν δεν παίζουν καλά. Ποιος μπορεί να έρθει από πίσω για να δώσει κάτι παραπάνω σε δύσκολες βραδιές.

Σίγουρα οι Έλληνες του ρόστερ, ποιοτικά βρίσκονται σε ένα μέτριο επίπεδο αλλά για να μην το φτάνουμε στην άλλη άκρη, απέναντι τους είχαν τον Χατζηδάκη και τον Μπιλή εκτός από όλους τους άλλους. Ο Ηλίας Καντζούρης δεν τους εμπιστεύεται και αυτό φαίνεται και το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι. Αν δεν ανοίξει το ροτέισον, δεν βλέπω πώς θα μπορεί η ομάδα συνολικά να έχει ενέργεια και ένταση, ώστε να παίζει αυτό που θέλει ο προπονητής.

Το θέμα είναι ότι αντί να βελτιώνεται η χημεία, οι παίκτες να γνωρίζονται μεταξύ τους και να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στο παρκέ, αυτό λειτουργεί αντίθετα, με την ΑΕΚ να παίζει όλο και χειρότερα.

Λείπει ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα

Η εικόνα που είχε η ΑΕΚ στον χθεσινό αγώνα, ήδη από το πρώτο ημίχρονο ήταν μιας ομάδας που νόμιζες ότι κέρδιζε με 30 πόντους και έκανε συντήρηση στο ματς. Μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό ήταν φυσικά τα ριμπάουντ. Σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, το ριμπάουντ δεν είναι θέμα ύψους, αλλά θέλησης, καλής τοποθέτησης και καλού box out. Η ΑΕΚ δεν είχε τίποτα από αυτά τα 3 και απορεί κάποιος, γιατί. Όσο ακόμα λειτουργούσε καλά επιθετικά και σκόραρε στην επίθεση, δεν μπορούσε να ξεφύγει γιατί έδινε μόνιμα δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες στους παίκτες του Κολοσσού να σκοράρουν. Όταν ο Λίνος, που έχει μέσο όρο ριμπάουντ καριέρας μικρότερο από γκαρντ, παίρνει 8 στο πρώτο ημίχρονο μόνο, καταλαβαίνει κανείς με πόσο μεγάλη ζέση έπαιζαν οι παίκτες της ΑΕΚ. Και είναι οξύμωρο γιατί αν κάτι έδειχνε η ομάδα φέτος, είναι ότι παλεύει μέσα στις 4 γραμμές και ρίχνει μπασκετικό ξύλο. Χθες πήρε ρεπό.

Για να φτάσουμε σε αυτό που είχα στο μυαλό από το καλοκαίρι, το είχα γράψει στην ετήσια αξιολόγηση του ρόστερ και δυστυχώς το βλέπω να υπάρχει. Ο Ηλίας Καντζούρης είχε τονίσει πολλές φορές ότι θέλει μια ομάδα με πολλές απειλές και να μην βασίζεται σε έναν παίκτη που θα βάζει πολλούς πόντους. Αυτό, υπό κάποιες συνθήκες είναι ιδανικό, αρκεί το ρόστερ να έχει αρκετούς παίκτες ποιότητας που να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Στο ρόστερ της ΑΕΚ που οι ξένοι απέχουν πάρα πολύ από τους Έλληνες και δεν έχει κανένας τους ατομική φάση, υπάρχει πρόβλημα. Όταν δουλεύει καλά η ομάδα, θα παίζουν καλά και αυτοί γιατί είναι παίκτες ομάδας, όταν όμως βραχυκυκλώνει η ομαδική λειτουργία, τότε δεν υπάρχει ένας παίκτης με χαρακτήρα, να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, να βάλει μερικούς προσωπικούς πόντους και να ξεκολλήσει το κάρο από την λάσπη. Όπως δηλαδή έκανε ο Σταρκς σήμερα, ειδικά στο 4ο δεκάλεπτο. Όλη η ΑΕΚ πήρε 6 πόντους από ατομικές προσπάθειες, μόνος του ο Σταρκς είχε 10.

Γενικά η απόδοση της ΑΕΚ είναι μια flat γραμμή, αν παίξει καλά θα κερδίσει, αν δεν συμβεί αυτό, θα περιμένει χωρίς να μπορεί να αλλάξει κάτι, να έρθει το μοιραίο. Αν συγκρίνουμε την ΑΕΚ που κέρδισε μέσα στο Περιστέρι κόντρα σε θεούς και δαίμονες, με αυτήν που βλέπουμε το τελευταίο καιρό, θα είναι σαν να μιλάμε για 2 διαφορετικές ομάδες. Σίγουρα μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η απόδοση του Φρέιζιερ που δυστυχώς δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και δεν δείχνει να μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που έχει ο ρόλος του ηγέτη της ΑΕΚ. Λείπει ένας παίκτης με κάθετο παιχνίδι, προσωπικό σκορ και σωστές αποφάσεις στα κρίσιμα. Ειδικά το τελευταίο, οι αποφάσεις δηλαδή, έχει στοιχίσει σε όσα παιχνίδια έχει χάσει, με τους γκαρντ της ομάδας να τα κάνουν όλα λάθος.

Πλέον τα πράγματα αρχίζουν και ζορίζουν, η ΑΕΚ είχε εύκολα πρόγραμμα μέχρι τώρα και από τον επόμενο αγώνα αρχίζουν τα δύσκολα μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου.  Το προπονητικό τιμ καλείται να βρει λύσεις στα αγωνιστικά αδιέξοδα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X