Ο Δικέφαλος αετός της Α.Ε.Κ. και οι ανιστόρητοι γιαλαντζί!

Ο Δικέφαλος αετός της Α.Ε.Κ. και οι ανιστόρητοι γιαλαντζί!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης αποδεικνύει με ιστορικά ντοκουμέντα πως κάποιοι έχουν μπερδέψει το Βυζάντιο με τη… βούρτσα!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πριν από λίγο καιρό, μου έστειλε ένας φίλος στο Facebook μία ανάρτηση του Α.Σ.Πάοκ η οποία αφορούσε το Δικέφαλο αετό και το… Βυζάντιο. Δεν χρειάστηκαν παρά μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν με πιάσουν τα γέλια. Είναι άλλωστε πολύ γνωστή η προσπάθεια ορισμένων γραφικών να αλλάξουν την ιστορία. Μόνο που η ιστορία έχει γραφτεί και δεν αλλάζει!

Επειδή λοιπόν η επικαιρότητα το επιτρέπει, μιας και η ομάδα βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στην Ολλανδία, αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν υπάρχουν και μην περιμένετε άλλες μεταγραφές τουλάχιστον προς το παρόν, θεώρησα πως είναι μία καλή ευκαιρία να γελάσουμε όλοι μαζί.

Σε ένα αφιέρωμα λοιπόν που έκαναν κάποιοι που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την «Αγιά-Σοφιά» από το «Μπλε τζαμί» και είχαν βάλει στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου τους φωτογραφία του… Παναθηναϊκού ως φωτογραφία από παλαιότερο αγώνα του Πάοκ (έχουν κάνει και άλλα πολλά), επιχείρησαν να «συνδέσουν» τον Δικέφαλο αετό των Παλαιολόγων που έχει τρεις κορώνες (μία σε κάθε κεφάλι και μία ανάμεσα) με τον Δικέφαλο αετό που φόρεσε ο Πάοκ στα μέσα της δεκαετίας του ’60! Ξεπερνάμε το γεγονός ότι ο αετός που χρησιμοποιεί η ομάδα της Τούμπας δεν είχε ποτέ κορώνες. Ούτε μία, ούτε δύο ούτε… τρεις!

Για να «δέσουν» το θέμα μάλιστα, εμφάνισαν τον Γιώργο Κούδα να φοράει μία άσπρη και μία μαύρη φανέλα τους. Στο κείμενο που συνόδευε αυτές τις φωτογραφίες και προφανέστατα γράφτηκε για να συνδεθεί με τη φανέλα που είχαν λανσάρει (ξανά) πριν από λίγα χρόνια, έγραψαν:

«Σε αντίθεση με όλες τις άλλες παραλλαγές του δικέφαλου αετού, που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα στις φανέλες όλων των ελληνικών αθλητικών ομάδων που έχουν έμβλημα τον δικέφαλο αετό, ο συγκεκριμένος δικέφαλος έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι ο μόνος που αποτυπώνει σχεδιαστικά, σχεδόν απόλυτα, τον ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ βυζαντινό δικέφαλο αετό. Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ, και συγκεκριμένα αυτός των ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ, έχει το ίδιο σχήμα και τα ίδια χαρακτηριστικά…. Είναι βέβαιο ότι ο σχεδιαστής αυτού του δικέφαλου αετού του ΠΑΟΚ, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, γνώριζε τον αυθεντικό δικέφαλο αετό των Παλαιολόγων του Μυστρά και τον σχεδίασε κατάλληλα για τη φανέλα του ΠΑΟΚ».

Όπως λοιπόν αναφέρουν οι… ιστορικοί της πλάκας, αυτός είναι ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ! Η μία, μεγάλη και σημαντική διαφορά, είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο η Α.Ε.Κ. το φόρεσε το… 1939! Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι αυτή η φωτογραφία είναι από την πρώτη χρονιά του Γιώργου Κούδα στη ανδρική ομάδα της Τούμπας, δηλαδή το 1963, μιλάμε ότι ο Πάοκ φόρεσε τον ΓΝΗΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΑΕΤΟ μόλις 24 χρόνια μετά την ΑΕΚ!

Μιλάμε οι τύποι δίνουν ρεσιτάλ γραφικότητας και παραχάραξης της ιστορίας! Το εντυπωσιακό δε είναι ότι τον ίδιο σχέδιο με τον ΔΙΚΕΦΑΛΟ η ΑΕΚ τον φόρεσε ξανά και το 1940 και το 1948 και το 1949, αλλά και το 1952, κάτι που μπορείτε να επιβεβαιώσετε βλέποντας τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο τέλος του blog!

Ακόμα και όταν η ΑΕΚ πήγε στην Κωνσταντινούπολη το 1945 για φιλικούς αγώνες, τα έσοδα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για την ανακατασκευή του γηπέδου της που είχε καταστραφεί μετά τον πόλεμο από τους Ιταλούς, αυτόν τον Δικέφαλο φορούσε στις φανέλες της! Έχει αποτυπωθεί στην τουρκική εφημερίδα «SPOR» και το είχε αναδείξει περήφανα ο Α.Σ.Πέρα όταν είχε ευχηθεί για τα 97 χρόνια ιστορίας του συλλόγου!

Αξίζει τέλος να φέρουμε στο φως της δημοσιότητας, ένα κείμενο από την εφημερίδα «Αθλητισμός» του 1934, όπου γίνεται αναφορά ξεκάθαρα στο Βυζάντιο, στα χρώματα της ΑΕΚ και στον Βυζαντινό Δικέφαλο αετό. Το κείμενο λοιπόν μεταξύ άλλων αναφέρει: «Και τα χρώματα της ΑΕΚ τα ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ της χρώματα, με τον ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΕΤΟ, θα ξαναγνωρίσουν ημέρες δόξας. Όλοι εργάζονται για αυτή την αναγέννηση».

Προσέξτε ξανά λίγο τη χρονολογία και την αναφορά: Το 1934! Όχι το 2022 που κάποιος ανιστόρητος κομπλεξικός υπέθεσε και έκανε συνδέσεις που υπάρχουν μόνο μέσα στο… μυαλό του. Χώρια που δεν έκανε ποτέ του μία έρευνα της προκοπής.

Έχουν καταλάβει πλέον ακόμα και οι απανταχού άσχετοι πως κάποιοι προσπαθούν να καπηλευτούν την ιστορία. Να αποδείξουν ότι προϋπήρχαν του 1926 που είναι το έτος ίδρυσής τους. Απλά και μόνο επειδή κάποιοι όταν τους έδιωχναν κακήν κακώς ή αποτύγχαναν παταγωδώς, προσπαθούσαν να κάνουν… άλλες. Και όταν τελικά το 1929 η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ανέστειλε τη λειτουργία της και… συγχωνεύτηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων από τον Πάοκ της πήραν το σήμα και τη σφραγίδα και άλλαξαν τα δικά τους!

Η ΑΕΚ έχει φωτογραφία με λάβαρο το Δικέφαλο το 1926. Έκανε παρέλαση με επικεφαλής τον Δικέφαλο αετό όπως γράφει ο «Αθλητισμός» στην εκδήλωση για την έναρξη του πρωταθλήματος, το 1927 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας! Όταν ακόμα αυτοί είχαν σήμα και σφραγίδα το σήμα που εμπνεύστηκαν από ένα πακέτο τσιγάρα με το τετράφυλλο και το πέταλο! Και δε θα αλλάξει αυτό ποτέ!

ΥΓ: Για την επιλογή του ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΑΕΤΟΥ από την ΑΕΚ, τους λόγους, τη σχέση της με την Κωνσταντινούπολη, αλλά και όλη τη Μικρά Ασία, όπως επίσης τον Α.Σ. Πέρα και τον ΣΑΣΚ (Σύνδεσμος Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινούπολης) που είχε καταστατικό ίδρυσης το 1922, θα αναφερθούμε σε άλλο blog. Stay tuned

ΥΓ 2: Βασικός στο δεύτερο ματς του Μουντιάλ και γκολ ο Μάρκο Λιβάια. Θα λέμε τα καλά, αλλά και τα άσχημα! Ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ η απόφαση να αφήσουν ελεύθερο τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή οι άνθρωποι της ΑΕΚ. Έναν παίκτη που κόστισε μόνο η αγορά του 2 εκατ. ευρώ (χωρίς τα συμβόλαιά του) και η ομάδα δεν κέρδισε τίποτα απολύτως! Να είσαι γερός φίλε και να πετυχαίνεις ό,τι ονειρεύεσαι!

Image preview

Image preview

Image preview

Image preview

Image preview

Image preview

ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)http://ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X