Μία διδακτική ιστορία για την ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου γράφει για όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν και πρέπει να αποτελούν μόνιμο οδηγό για την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μαζευόμαστε σιγά σιγά. Μπαίνουμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Από την Κυριακή η ΑΕΚ ταξιδεύει για την Ολλανδία, όπου θα πραγματοποιήσει μίνι προετοιμασία για την επανεκκίνηση της σεζόν. Η θέα των παιδιών με τα κίτρινα και τα μαύρα θα μας βάλει σταδιακά ξανά σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Βλέπουμε και καλά παιχνιδάκια στο Μουντιάλ και ξεχαρμανιάζουμε, κρατιόμαστε σε μία φόρμα και περιμένουμε τα καλύτερα.

Ωστόσο, κάποια μικρά πραγματάκια που συνέβησαν αυτές τις μέρες νομίζω πως αποτελούν μία καλή ευκαιρία, για να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη σωστή βάση. Το τέλος εποχής του Ροντρίγκο Γκάλο και η αποχώρηση του Παναγιώτη Τσιντώτα μετά από πεντέμισι χρόνια στην ομάδα, ουσιαστικά σημαίνουν το τέλος του μεγαλύτερου κομματιού της γενιάς του ’18. Μιας «γενιάς» που έφερε υπέροχα αποτελέσματα, που έκανε την ΑΕΚ ξανά πρωταθλήτρια και που μπόρεσε να πετύχει εκεί που απέτυχαν άλλοι κι άλλοι, πολύ πιο φημισμένοι και ξακουστοί.

Η λανθασμένη προσέγγιση

Ακουσα και διάβασα πολλά αυτές τις μέρες, τόσο για τον Γκάλο, όσο και για τον Τσιντώτα. Είδα σχόλια, πως ο Βραζιλιάνος ήταν το καλύτερο δεξί μπακ στην ΑΕΚ μετά την εποχή του Βασίλη Μπορμπόκη, αλλά και αρνητικές κριτικές για εκείνους που θεωρούσαν, ότι δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει το βήμα παραπάνω και να δείξει όσα πραγματικά μπορούσε να κάνει. Για τον Τσιντώτα επίσης, είδα πολλά από εκείνους που θεωρούσαν πως εξαρχής ήταν υπερτιμημένος και δεν μπορούσε να πάει παραπάνω, αλλά και εκείνους που θεωρούν, ότι ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει σε μια κανονική ομάδα και να δείξει τα προσόντα του.

Να σας πω την αλήθεια, εκτιμώ πως όσοι μπαίνουν σε μία τέτοια διαδικασία, κάνουν λάθος. Δεν μου αρέσει να κάνω υποδείξεις, αλλά πέρα από μια υποκειμενική σκέψη για τις ικανότητες του κάθε παίκτη, όσοι το πράττουν λησμονούν κάτι σημαντικό. Το χειρότερο είναι πως σε αυτή τη διαδικασία έμπαινε πολλές φορές και ο ίδιος ο οργανισμός της ΑΕΚ, οδεύοντας σταθερά προς το λάθος δρόμο. Τουλάχιστον, φέτος η ΑΕΚ δείχνει πως έχει κατανοήσει πως πρέπει να λειτουργεί και να διορθώνει λάθη του παρελθόντος.

Η ομάδα τους έκανε καλούς

Ποια είναι αυτά; Κυρίως, πως όταν αντιμετωπίζεις και κρίνεις αποσπασματικά ένα παίκτη, είναι νομοτελειακό πως θα οδηγηθείς σε λάθος συμπεράσματα. Οταν κοιτάς μόνο τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και το πώς αυτός ο παίκτης κρίνεις, ότι μπορεί να κάνει ή όχι σε μια ομάδα, το βλέπεις λάθος. Ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αυτό που μετρά περισσότερο είναι ο ρόλος και η λειτουργία του κάθε παίκτη μέσα στο σύνολο. Κάθε άλλη θεώρηση, σε οδηγεί σε λάθος μονοπάτια.

Δεν θεωρώ τυχαίο άλλωστε, ότι τόσο ο Τσιντώτας, όσο και ο Γκάλο έκαναν τις πολύ καλές χρονιές τους στην ΑΕΚ, όταν εκείνη ήταν μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Τότε που καθένας είχε το ρόλο του, η ομάδα ήταν ένα σύνολο που έπαιζε ένας για όλους και όλοι για έναν. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούσε να καλύψει τις αδυναμίες του καθένα και παράλληλα να αναδείξει τα προτερήματα του. Όταν στο πέρασμα του χρόνου, η ΑΕΚ έχασε αυτό το βασικό της χαρακτηριστικό, τότε εξαφανίζονταν ή εμφανίζονταν σε σπάνιες, σχεδόν γκεστ σταρ, εμφανίσεις τα καλά στοιχεία του κάθε παίκτη.

Καλοί παίκτες, σε καλό γκρουπ

Τότε έρχονταν στο προσκήνιο οι αδυναμίες και γι’ αυτό δεν έχει τελειωμό η λίστα εκείνων που απέτυχαν στην ΑΕΚ, αλλά διαπρέπουν σε άλλα μέρη του πλανήτη. Η ΑΕΚ υπέφερε πάρα πολύ από όλη αυτή τη διαδικασία. Βέβαια, ευθύνεται πρώτιστα η ίδια, που επέλεξε προπονητές που στο πέρασμα του χρόνου αδυνατούσαν να εμφυσήσουν αυτό το στοιχείο. Αλλά επίσης, πρέπει να αποδεχθούμε, ότι δεν βοήθησε ως οργανισμός τους παίκτες να καταλάβουν, ότι είναι κάτω από την ομάδα και ο καθένας πρέπει να γίνει κομμάτι της και τίποτα περισσότερο.

Δεν υποτιμώ την ανάγκη της παρουσίας ποιοτικών ποδοσφαιριστών. Αλλά το μείζον, το κλειδί για την επιτυχία, είναι το καλό κλίμα. Η ΑΕΚ από το καλοκαίρι, δείχνει πως συνειδητοποίησε αρκετά από τα λάθη της. Επέλεξε έναν προπονητή που έχει πολύ ψηλά την ανάγκη ομοψυχίας του γκρουπ. Γι’ αυτό και όταν υπήρχαν πολλές κουβέντες το καλοκαίρι για να έρθουν παίκτες κι άλλοι παίκτες, ο Αλμέιδα επέμεινε πως προέχει το γκρουπ και είναι ικανοποιημένος με τα παιδιά που έχει.

Εκανε τις αδυναμίες, πλεονεκτήματα για την ΑΕΚ

Ηθελε χρόνο για να δουλέψει μαζί και να εξελίξει όλη την ομάδα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Παίκτες που μέχρι και πέρυσι θεωρούνταν «μαύρες τρύπες» αναδεικνύονται πλέον σε αξιόπιστες επιλογές. Λειτουργίες της ομάδας που μέχρι και πέρυσι αποτελούσαν ένα μόνιμο πονοκέφαλο, είναι πλέον η δύναμή της. Μία άμυνα που κρατά γερά και μία επίθεση που πετάει φωτιές. Ολα αυτά έρχονται να δείξουν ξεκάθαρα, ότι το βασικό ζητούμενο όταν αναφερόμαστε σε μία ποδοσφαιρική ομάδα και όχι σε ένα σύλλογο τένις, είναι να υπάρχει ποιότητα, αλλά πάνω από όλα να υπάρχει ομάδα.

Η ΑΕΚ πλήρωσε πολύ ακριβά αυτή την απώλεια προσανατολισμού που είχε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και τώρα που το βρήκε και δουλεύει με τη σωστή λογική, καλό θα είναι ακόμα και σε αποχαιρετισμούς, όπως αυτούς που συνέβησαν με τον Γκάλο και τον Τσιντώτα, να παίρνουμε τα σωστά μηνύματα. Είναι μονοδιάστατο να λες για κάποιον αν είναι καλός ή κακός παίκτης, αλλά πρέπει να βλέπεις πώς εντάσσεται μέσα στην ομάδα και το πόσο σημαντικός μπορεί να είναι στην καθημερινότητά της.

Οι μεταγραφικές κινήσεις

Διαβάστε τη συνέχεια.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X