Είναι στο χέρι του Ρότα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης ανοίγει την συζήτηση για την θέση του δεξιού μπακ, με βάση τα δεδομένα, τις απαιτήσεις και το κριτήριο του Αλμέιδα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Υπάρχει ένα αξίωμα στο ποδόσφαιρο, διαχρονικό μάλιστα, που λέει πως στην υπόθεση μιας θέσης στην βασική ενδεκάδα, ο χρόνος κυλάει πάντοτε υπέρ του πιο ποιοτικού ποδοσφαιριστή. Και αυτό διότι σε βάθος χρόνου και παιχνιδιών, πάντα την θέση την κερδίζει ο πιο ποιοτικός παίκτης. Με τα παραδείγματα να είναι άπειρα.

Στην ΑΕΚ ήδη υπάρχει ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο Μουκουντί χρειάστηκε τον χρόνο του για να βρει ρυθμό και γερά πατήματα στη νέα του ομάδα. Χρειάστηκε επίσης και να δείξει πολύ γρήγορα ο Τζαβέλλας πως σε αντίθεση μ’ ότι συνέβαινε με τριάδα στα στόπερ, σε σχηματισμό με δυο παίκτες στο κέντρο της άμυνας δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.

Η ουσία είναι πως ο Μουκουντί μπήκε στην αγωνιστική εξίσωση της ΑΕΚ στην 5η αγωνιστική και στο Αγρίνιο. Και φυσικά από τότε δεν ξαναβγήκε, καθότι μαζί με τον Βίντα είναι από τους κορυφαίους στόπερ του πρωταθλήματος. Αφήστε που, εκτός όλων των άλλων, με τον Μουκουντί στην ενδεκάδα της, η ΑΕΚ έχει δεχθεί μόνο ένα γκολ. Εκείνο το σκοτωμένο στις καθυστερήσεις με τον Ιωνικό, όταν το παιχνίδι είχε σβήσει στο 4-0.

Πρακτικά λοιπόν ο πιο ποιοτικός Μουκουντί, στο πέρασμα του χρόνου βρήκε την θέση του στην βασική ενδεκάδα. Αλλά αυτό ήταν μάλλον σχετικά… ευκολάκι. Μια ανάλογη αλλά πολύ πιο δύσκολη συζήτηση υπάρχει και για την θέση του κόφτη μπροστά από τα στόπερ. Ο Σιμάνσκι σ’ ολόκληρο τον πρώτο γύρο, έκανε ματσάρες. Αυτές οι ματσάρες του έδωσαν θέση στην αποστολή της Πολωνίας για το Μουντιάλ, τον έκαναν εξαιρετικά σημαντικό για το παιχνίδι της ΑΕΚ και δικαίως τον έχρισαν σταθερά βασικό.

Ωστόσο έχει ένα ενδιαφέρον να φανεί στην πορεία, πόσο ο Πολωνός χαφ θα αντέξει τον ανταγωνισμό με τον Γιόνσον. Ειδικά από την στιγμή που ο Δανός χαφ είναι πλέον ξανά κανονικά ετοιμοπόλεμος. Και στο ντέρμπι στο Φάληρο έδειξε μ’ όσα έκανε, πως δικαίως ήταν σταθερά βασικός τα τελευταία χρόνια σε ομάδα της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Μακάρι και ο Σιμάνσκι να κρατήσει την ίδια εικόνα και ο Αλμέιδα να χάσει τον ύπνο του για να αποφασίσει κάθε φορά ποιος από τους δυο θα είναι το βασικό εξάρι. Κέρδος για την ΑΕΚ θα είναι.

Τι έχει γίνει και τι πρόκειται να γίνει…

Επίσης συζήτηση ανάλογη περί της θέσης του βασικού, υπάρχει και για το δεξί άκρο της άμυνας. Μέχρι τώρα την φανέλα την έχει πάρει ο Ρότα. Απολύτως δικαίως. Εξάλλου δεν νομίζω πως υπάρχει ποδοσφαιριστής στο φετινό ρόστερ της ΑΕΚ που να έχει αδικηθεί από τον Αλμέιδα. Όμως πίσω από τον Ρότα, έρχεται ένας Σιντιμπέ. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για την ποιότητα, την εμπειρία και τα ποδοσφαιρικά γαλόνια του Γάλλου. Και μετά την διακοπή μάλιστα, θα έχει κερδίσει πια και ολόκληρη το χαμένο έδαφος στο κομμάτι της ετοιμότητας.

Σ’ αυτή την περίπτωση λοιπόν, η ποδοσφαιρική λογική λέει πως είναι ζήτημα χρόνου να πάρει ο Σιντιμπέ την φανέλα του βασικού στο δεξί άκρο της άμυνας της ΑΕΚ. Από την άλλη μεριά, νομίζω πως μ’ αυτό το αγωνιστικό μοντέλο που εφαρμόζει η ομάδα και που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά και μ’ αυτόν τον προπονητή που έχει αποδείξει πως βάζει πάνω απ’ όλα την δικαιοσύνη, η υπόθεση είναι λίγο και στο χέρι του Ρότα. Και εξηγούμαι.

Ο Ρότα βγάζει πράγματα μέσα στο γήπεδο που ο Αλμέιδα και το παιχνίδι της ομάδας τα θέλουν. Έχει ανεξάντλητη ενέργεια, έχει πολύ υψηλή ένταση και με διάρκεια. Θα την οργώσει την πλευρά. Και σε σχέση μ’ αυτό που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, η βελτίωση του είναι τεράστια. Αρκούν αυτά για να κρατήσει την θέση του βασικού δεξιού μπακ της ΑΕΚ; Ειδικά αυτής της ΑΕΚ που παίζει ένα πολύ παραγωγικό επιθετικά ποδόσφαιρο; Όχι, είναι η απάντηση. Πολύ περισσότερο, όταν πίσω από τον Ρότα βρίσκεται ένας μπακ σαν τον Σιντιμπέ.

Ναι, ο Ρότα βοήθησε πολύ, σχεδόν σ’ όλα τα ματς του πρώτου γύρου. Αλλά αυτή η αδυναμία του να κάνει σωστή επιλογή στην τελική του προσπάθεια, έχει κοστίσει. Φτάνει με σωστό τάιμινγκ και σωστές συνεργασίες μέχρι και την αντίπαλη περιοχή και τα χαλάει όλα με τις αποφάσεις που παίρνει για το τι θα κάνει με την μπάλα στα πόδια του. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, η αδυναμία του να τελειώσει σωστά τα τετ α τετ που είχε σε Τρίπολη και Φάληρο, στοίχισε ακριβά σε δυο ματς που χάθηκαν συνολικά τέσσερις βαθμοί.

Είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνει

Υποθέτω πως και ο ίδιος ο Ρότα το έχει αυτό στο μυαλό του. Έχει κάνει εντυπωσιακά άλματα βελτίωσης σε σχέση με τα περυσινά πρώτα του παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο. Αλλά οι απαιτήσεις που έχει μια κανονική ΑΕΚ, που παίζει σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι πολύ πιο υψηλές από το δεξί της μπακ. Πρέπει να έχει την ικανότητα να «σπάσει» και να περάσει σωστά την μπάλα στην περιοχή, πρέπει να μπορεί και ο ίδιος να τελειώσει φάσεις σωστά. Όπως έδειξε στο ματς με τον ΟΦΗ, πως ξέρει να κάνει ο Σιντιμπέ.

Αυτό προφανώς και είναι θέμα ποιότητας, αλλά δεν είναι και κάτι που ή το έχεις ή δεν το έχεις, τελεία και παύλα. Είναι λοιπόν στο χέρι του Ρότα να το δουλέψει. Ακόμα και αν χρειαστεί να λιώσει στην έξτρα δουλειά. Ο Ελίασον μετά το τέλος πολλών προπονήσεων, μένει στο γήπεδο, παίρνει δέκα μπάλες και βγάζει μόνος του σέντρες. Σέντρα στην σέντρα και ξανά σέντρα. Πέρα από την ποιότητα του, κάπως έτσι έχει φτάσει να είναι πρώτος σε ασίστ, κυρίως λόγω της γλυκιάς του σέντρας. Μπορεί λοιπόν να κάνει το ίδιο και ο Ρότα. Επιβάλλεται, αν με ρωτάτε, να κάνει το ίδιο.

Υπάρχει άλλωστε κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τον Ρότα. Έχει έναν Αλμέιδα, που το πρώτο του κριτήριο για την επιλογή της ενδεκάδας, είναι ο παίκτης που θα του κάνει καλύτερα την δουλειά μέσα στο γήπεδο. Στα μάτια του Πελάδο, κανείς δεν είναι βασικός εξ ορισμού ή εξ ονόματος ή βιογραφικού. Το έχει δείξει ήδη αυτό σε πολλές περιπτώσεις. Και μια εξ αυτών, ήταν και η επιλογή που έκανε για το δεξί άκρο της άμυνας. Όμως η πραγματικότητα είναι πως ο Ρότα πρέπει μετά την διακοπή, να κάνει πολλά περισσότερα και να δείξει πολλά περισσότερα, για να μπορέσει να κρατήσει την θέση του απέναντι σ’ έναν τοπ κλας μπακ όπως ο Σιντιμπέ.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Γκέκο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X