Ποδοσφαιρικά, είναι άραγε ο Μιγιάτ, ο σύγχρονος Τόνι;

Ποδοσφαιρικά, είναι άραγε ο Μιγιάτ, ο σύγχρονος Τόνι;
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βγάζει εντελώς από το τραπέζι τα περί νέου Σαβέβσκι, αλλά γράφει για όσα κάνει για την ΑΕΚ ο Γκατσίνοβιτς με την φανέλα με το "8"

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Γενικώς δεν είμαι καθόλου οπαδός της λογικής του «νέος Ντέμης, νέος Κώστης, νέος Κετσπάγια, νέος Σκόκο» και πάει λέγοντας. Κυρίως διότι θαρρώ πως αφενός είναι αντιποδοσφαιρικό, αφετέρου είναι πολύ μα πολύ άδικο και για τον «παλιό» και για εκείνον που φέρεται ως ο «νέος». Και επίσης είναι και ένα πολύ μεγάλο βάρος ή και βαρίδι για τον «νέο».

Αντιλαμβάνομαι πως τις περισσότερες φορές όλο αυτό γίνεται από την μεγάλη ανάγκη και λαχτάρα να έχουμε ξανά στην ΑΕΚ και να ξαναδούμε με τα κιτρινόμαυρα τέτοιους παιχταράδες. Κάτι που γίνεται πολύ πιο φουσκωμένο σε καιρούς ποδοσφαιρικά χαλεπούς. Η ουσία ωστόσο είναι και δεν αλλάζει, πως ο Ντέμης ή ο Κωστής ή ο Σκόκο ήταν μοναδικοί και έτσι θα παραμείνουν.

Από την άλλη μεριά, επειδή η μήτρα του ποδοσφαίρου πάντα θα γεννά παιχταράδες, υπάρχουν και θα υπάρξουν παίκτες, που η κλάση τους, η ποιότητά τους, ή ακόμα και η κοψιά τους και η νοοτροπία τους, θα πλησιάζει αρκετά σε μεγάλες μορφές του παρελθόντος. Για παράδειγμα, για περισσότερους από έναν λόγους, όσο ο Σέρχιο έπαιζε ως φορ, θεωρώ πως ήταν ότι πιο κοντά σε Ντέμη, είχε έρθει στην ΑΕΚ.

Πριν από 33 ολόκληρα χρόνια και είναι σοκαριστικό πόσα πολλά, σαν σήμερα, ερχόταν ο Τόνι Σαβέβσκι στην ΑΕΚ. Πέρα από το πόσα κέρδισε, πόσα κατέκτησε με την ΑΕΚ, πόσα προσέφερε στον σύλλογο για διψήφιο αριθμό σεζόν, καθαρά ποδοσφαιρικά μιλάμε για έναν χαφ σημείο αναφοράς. Ένα πολυεργαλείο και μάλιστα εποχές που σχεδόν δεν είχε ανακαλυφθεί η έννοια του όρου. Ένα πολυσύνθετο χαφ, που σπάνια έβρισκες τότε. Και που όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια, σπάνια βρίσκεις.

Εννοείται δεν θα βάλω στην κουβέντα καθόλου το ζήτημα «νέος Τόνι». Ήταν ένας και μοναδικός και σε ποιότητα/κλάση/προσφορά.  Απλώς η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ δεν είχε βρει ούτε έναν χαφ που κάπως να πλησιάζει σ’ αυτό που ήταν ο Τόνι. Προφανώς και έχουν περάσει τα τελευταία 20 χρόνια καλοί μέσοι από την ΑΕΚ. Αλλά όχι κάτι που να πλησιάζει σ’ αυτό που ήταν ο Τόνι. Μέχρι και φέτος. Διότι θαρρώ πως ο Γκατσίνοβιτς, μ’ αυτά που κάνει και μ’ αυτά που βλέπουμε μέσα στο γήπεδο, σχεδόν μας υποχρεώνει να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα.

Το ξαναγράφω και το υπογραμμίζω για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις. Μακριά από οποιαδήποτε κουβέντα περί νέου Τόνι. Αντιποδοσφαιρική, ανεδαφική, άδικη. Αλλά καθαρά ποδοσφαιρικά, μήπως άραγε ο Μιγιάτ, είναι για την ΑΕΚ ο αντίστοιχος σύγχρονος Τόνι. Προφανώς ούτε καν σε προσφορά. Αλλά ότι πιο κοντά δηλαδή σ’ αυτά που τότε έκανε μέσα στο γήπεδο ο Σαβέβσκι. Ακόμα και κάποιοι που ίσως βιαστείτε να σκεφτείτε πως μπορεί και να είμαι υπερβολικός, μην μου πείτε πως σε κάποιες ατομικές φάσεις που έχει βγάλει φέτος ο Μιγιάτ, δεν πήγε το μυαλό σας στον Τόνι. Και δεν έχει να κάνει φυσικά με τον αριθμό της φανέλας.

Αυτά που κάνει το… 8

Τα αγγίγματα που κάνει ο Μιγιάτοβιτς στην μπάλα. Οι χώροι που καλύπτει σχεδόν αθόρυβα μέσα στο γήπεδο. Ο τρόπος που κόβει ξυράφι με μια πάσα την αντίπαλη άμυνα (όπως τρείς φορές, για παράδειγμα, έκανε στο Φάληρο). Το πόσο κομβικός είναι για την λειτουργία του αγωνιστικού μοντέλου της ομάδας. Ακόμα και το γεγονός πως παρότι η κοψιά του δεν το δείχνει, αλλά όταν πάει η φάση στην δύναμη θα είναι πρώτος. Όλα αυτά, είναι τόσο κοντινά σ’ αυτά που βλέπαμε από τον Τόνι.

Εννοείται πως έτσι όπως έχει γίνει το σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι σχεδόν απίθανο να διαγράψει ο Γκατσίνοβιτς την ίδια πορεία αφοσίωσης στην ΑΕΚ που είχε ο Σαβέβσκι. Παρόλο που ο Μιγιάτ το έχει στον χαρακτήρα του να «δένεται» με ομάδα. Στην Άιντραχτ έμεινε μια γεμάτη πενταετία. Και μάλιστα «δέθηκε» τόσο πολύ με τον σύλλογο, που πέρυσι όταν έπαιζε στον ΠΑΟ, έκανε συνεχώς ποσταρίσματα αποθέωσης για την πορεία της Άιντραχτ μέχρι και την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ.

Στην ΑΕΚ ήδη έχει αρχίσει να «φτιάχνεται» με την ομάδα, με το νέο γήπεδο. Και έχει και τέσσερα χρόνια συμβόλαιο. Επομένως ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί η φάση. Αλλά είναι 27 χρονών, είναι παιχταράς και μιλάμε για το σύγχρονο ποδόσφαιρο, που ειδικά ξένος παίκτης, δύσκολα μένει πολλά χρόνια. Όμως έτσι κι αλλιώς δεν είναι αυτό το μείζον. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για το αγωνιστικό κομμάτι της ΑΕΚ, για το πόσο μπορεί να το γλυκάνει ποδοσφαιρικά και τι θα του προσφέρει, είναι πως επιτέλους υπάρχει ξανά στην φανέλα με το οκτώ ένας χαφ, που καμαρώνεις και χαίρεσαι να τον βλέπεις μέσα στο γήπεδο. Και το ξαναλέω, δεν νομίζω πως από τότε που δεν υπήρχε πλέον Τόνι, είχε προκύψει στην ΑΕΚ μια κοντινή ποδοσφαιρικά περίπτωση. Δεν ξέρω. Γνώμες περιμένω…

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X