Αϊζάια Μάιλς: Ένας «φονιάς» για την περιφέρεια της ΑΕΚ

Αϊζάια Μάιλς: Ένας «φονιάς» για την περιφέρεια της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος αναλύει το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, τους τρόπους που επιτίθεται αλλά και το μεγάλο ερωτηματικό που τον ακολουθεί

Η ΑΕΚ κέρδισε εύκολα τον Ιωνικό στα Λιόσια και έτσι μπορούμε να εστιάσουμε στο νέο μεταγραφικό απόκτημα της Ένωσης, τον Αϊζάια Μάιλς (28, 2.03). Ο Αμερικανός ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται στην Αθήνα είτε σήμερα είτε αύριο. Η ΑΕΚ προσπάθησε να τον αποκτήσει και πέρσι αλλά δεν τα κατάφερε με τον παίκτη να καταλήγει στον Προμηθέα, αλλά τώρα ήταν πιο προσιτός και υπέγραψε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πριν αρχίσουμε την ανάλυση του παίκτη, να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα.

Ο Μάιλς προ τραυματισμού, ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης και σίγουρα όχι για 7ος σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ. Σε τι αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται μετά τον τραυματισμό του, είναι κάτι που 100% δεν το ξέρουν ούτε στην ομάδα και αυτό είναι το μόνο ερωτηματικό στην περίπτωση του. Αλλιώς θα μιλούσαμε με σιγουριά για μια τρομερά ποιοτική προσθήκη.

Σουτέρ που δεν έχει τέτοιο η ΑΕΚ

Ο Μάιλς είναι ένας παίκτης που βρίσκεται μεταξύ 2 θέσεων ως forward. Μπορεί να παίξει στο ‘3’ σε κάποια σχήματα αλλά η καλή του θέση στην Ευρώπη είναι το ‘4’. Δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός, αλλά είναι αρκετά φύσικαλ που τον βοηθάει να τα βγάζει πέρα με δυνατούς αντιπάλους. Η κορυφαία χρονιά της καριέρας του ήταν με την Χολόν του Στέφανου Δέδα που πήγε στο Φάιναλ-8 του BCL και αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη εκείνης της σεζόν. Μια ομάδα που είχε μεγάλη ροπή στο τρίποντο και ανέδειξε την ικανότητα του Μάιλς στο μακρινό σουτ.

Ο 28χρονος Αμερικανός είναι ένας εκπληκτικός σουτέρ έξω από την γραμμή των 6.75 και αυτό φαίνεται από ότι σε όλα τα χρόνια της καριέρας του στην Ευρώπη από το 2016 και μετά, σε καμία χρονιά το ποσοστό του στο τρίποντο δεν έχει πέσει κάτω από το 40%. Την σεζόν 18-19 τελείωσε τους αγώνες της Λιμόζ στο Eurocup με 51.9% 3Ρ, ενώ στην εκπληκτική χρονιά της Χολόν στο BCL είχε το απίθανο 55.3% σε 6.3 (!!) προσπάθειες ανά αγώνα, ποσοστά που είναι εξαιρετικά σπάνια για ψηλό παίκτη. Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για τον ορισμό του stretch-4 παίκτη, που μπορεί να σε «σκοτώσει» από την περιφέρεια, να αναγκάσει την άμυνα να τον σεβαστεί και να ανοίξει το γήπεδο για τους συμπαίκτες του.

Αυτά τα στοιχεία τα έδειξε και πέρσι στον Προμηθέα, μέχρι να τραυματιστεί στο γόνατο και να αποχωρίσει. Τελευταίος του αγώνας με τους Πατρινούς, ήταν στις 15/12/21 απέναντι στην Βίρτους Μπολόνια και έκτοτε δεν έχει ξαναπατήσει παρκέ. Καταλαβαίνει κανείς ότι έχει να παίξει σχεδόν ένα χρόνο επίσημο αγώνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ετοιμότητα του, για αυτό και η ΑΕΚ τον απέκτησε ως 7ο . Αν της βγει και είναι σε καλή κατάσταση θα είναι μια σημαντική προσθήκη.

Το επιθετικό ρεπερτόριο του Μάιλς

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το βασικό χαρακτηριστικό του Μάιλς είναι το περιφερειακό σουτ. Μιας και πέρσι αγωνίστηκε σε μόλις 17 αγώνες θα λάβουμε ως δείγμα τα τελευταία 2 χρόνια για να δούμε πως επιτίθεται. Το 42.2% των επιθέσεων του έρχεται από καταστάσεις catch n shoot, δηλαδή ο Μάιλς βρίσκεται στην περιφέρεια έτοιμος, παίρνει την μπάλα και εκτελεί ακαριαία. Με 1.4 πόντους ανά κατοχή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε αυτήν την επίθεση, που τον κάνει φόβητρο για κάθε άμυνα, καθώς ο παίκτης του θα το σκεφτεί διπλά για να δώσει βοήθεια αλλού. Η παρακάτω χαρακτηριστική φάση εκτέλεσης, είναι από την νίκη της ΑΕΚ πέρσι απέναντι στον Προμηθέα με τον Μάιλς να δημιουργεί πρόβλημα στα τελευταία λεπτά.

Η δεύτερη επιθετική του επιλογή είναι οι καταστάσεις off screen. Ο Μάιλς μπορεί να παίρνει σκριν από τους συμπαίκτες του και να βγαίνει στην περιφέρεια να εκτελέσει. Με αυτόν τον τρόπο επιτίθεται στο 13.3% των κατοχών του. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, έχει καλό πάτημα, ισορροπία στο σώμα του και καλή εκτέλεση, σκοράροντας 1.15 πόντους ανά κατοχή με αυτόν τον τρόπο.

Τρίτη επιλογή που φυσικά πάλι έχει σχέση με το σουτ του είναι οι καταστάσεις pick n pop, δηλαδή μετά από σκριν στην μπάλα, αντί να βυθιστεί μέσα στην ρακέτα για να τελειώσει την φάση, κάνει ένα βήμα πίσω και εκτελεί από την περιφέρεια. Το 10% των κατοχών του έρχονται με αυτόν τον τρόπο και ειδικά στην ΑΕΚ που δίνει μεγάλη βάση στο pick n roll, με γκαρντ που απειλούν με πολλούς τρόπους, θα δώσει μια έξτρα ώθηση.

Αν της βγει

Συνοψίζοντας, να πούμε ότι είναι μια μεταγραφή χαμηλού ρίσκου για την ΑΕΚ, από την άποψη ότι έχει ήδη τους παίκτες που χρειάζεται για να παίζει το μπάσκετ που θέλει ο προπονητής της και δεν περιμένει τον Μάιλς σαν σωτήρα που θα της λύσει προβλήματα. Για αυτό, αν ο Αμερικανός είναι σε καλή κατάσταση, θα μπορεί να προσθέσει ποιότητα στην περιφερειακή εκτέλεση, χωρίς όμως η ομάδα να εξαρτάται από αυτόν. Σίγουρα αν ο Μάιλς δεν προερχόταν από τόσο μεγάλη αποχή, θα συζητούσαμε ποιον παίκτη θα αντικαταστήσει στην βασική εξάδα των ξένων, αλλά επειδή όλα θα φανούν στο γήπεδο, πρέπει να περιμένουμε να τον δούμε. Η σεζόν, ειδικά στην Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ κομβικό σημείο και αν μπορέσει να βοηθήσει, θα είναι μεγάλο συν για την προσπάθεια της ομάδας.

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X