Σύνθημα πρόκρισης μέσω Kicker στο Euro 2024 από τον Κώστα Κωνσταντινίδη

Σύνθημα πρόκρισης μέσω Kicker στο Euro 2024 από τον Κώστα Κωνσταντινίδη
Photo Credits: INTIME

Σύνθημα πρόκρισης στο Euro 2024 από τον Κώστα Κωνσταντινίδη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με αφορμή την ποδοσφαιρική του παρουσία στη Γερμανία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Euro 2024 γίνεται εκεί, ο Κώστας Κωνσταντινίδης μίλησε στο περιοδικό και αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται για να βελτιωθεί η εικόνα και τα αποτελέσματα της Εθνικής Ελλάδας, αρχής γενομένης από την επιτυχημένη πορεία στο Nations League.

Διαβάστε τα όσα είπε ο Κώστας Κωνσταντινίδης στο γερμανικό περιοδικό:

Στην Ελλάδα έχετε επικεντρωθεί ήδη στα προκριματικά του Euro 2024. Εκτός από το Γιβραλτάρ και την Ιρλανδία, πρέπει να αντιμετωπίσετε την Ολλανδία και τη Γαλλία. Θεωρείτε ότι το όνειρο της συμμετοχής της χώρας σας βρίσκεται σε κίνδυνο;

“Για εμάς ήταν ξεκάθαρα η χειρότερη κλήρωση. Πραγματικό γκρουπ θανάτου. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε και να προγραμματίσουμε, πρέπει να διεκδικήσουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Κόντρα σε αντιπάλους που είναι παραδοσιακά ισχυροί. Αλλά ανταπεξερχόμαστε στις προκλήσεις”.

Η καλή απόδοση της Ελλάδας στο Nations League σας δίνει κουράγιο;

“Το ότι κερδίσαμε το γκρουπ μας δίνει δεύτερη ευκαιρία για ένα εισιτήριο για τη Γερμανία. Στα playoffs, στα οποία περάσαμε τερματίζοντας πρώτοι στη League C, θα αντιμετωπίσουμε το Καζακστάν, την Τουρκία ή τη Γεωργία σε περίπου ένα χρόνο. Ως νικητές αυτής της τετράδας, θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει νωρίτερα μία θέση για τα τελικά, από τον προκριματικό όμιλο του Euro 2024”.

Τι εντύπωση σας άφησε η Εθνική ομάδα στο Nations League κόντρα σε Κόσοβο, Βόρεια Ιρλανδία και Κύπρο;

“Κοίταξτε, δεν έχουμε προκριθεί σε μεγάλη διοργάνωση από τον αποκλεισμό μας στη Βραζιλία το 2014. Όταν άρχισα ως τεχνικός διευθυντής το 2019, εκκινήσαμε μία αλλαγή. Ήρθαν καινούργιοι, νεαροί παίκτες. Θέλαμε να δουν την Εθνική ομάδα σαν οικογένεια και αυτό αντιμετωπίστηκε θετικά. Φυσικά, υπάρχει κι η ιεραρχία. Όμως όλοι που είναι εκεί αισθάνονται άνετα και αποδέχονται τους κανόνες μας και τον τρόπο σκέψης μας. Με το νέο προπονητή μας, Γκουστάβο Πογέτ, παίζουμε πιο πολύ με στόχο το αποτέλεσμα. Πετύχαμε τον πρώτο στόχο μας για το 2022, την κορυφή στο Nations League”.

Γιατί ο πρώην παίκτης της Premier League, Γκουστάβο Πογέτ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ολλανδό Τζον φαν Σιπ, είναι κατάλληλος για την αποστολή που περιγράφετε;

“Είναι πολύ προσεκτικός, πραγματικός εργάτης. Θέλει όλα να βρίσκονται στο υψηλό επίπεδο όπου πέτυχε ως ποδοσφαιριστής. Είναι νικητής. Και γνωρίζει τη νοοτροπία και το πρωτάθλημα εδώ από τον καιρό του ως προπονητής της ΑΕΚ το 2015-2016”.

Στη Γερμανία, όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το Euro και την Ελλάδα, εμφανίζεται αναπόφευκτα ο θρίαμβος του 2004 με προπονητή τον Ότο Ρεχάγκελ και τον πρώην επιθετικό της Bundesliga, Άγγελο Χαριστέα. Πόσο αντέχουν στο χρόνο αυτά στη χώρα σας σήμερα;

“Η δουλειά του Ρεχάγκελ ακόμα αναγνωρίζεται σε όλη τη χώρα. Ήταν ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με την ποιότητα, αλλά και με τη θέληση και την αφοσίωση. Είναι μια ιστορία σαν παραμύθι. Θα τη βιώσουμε ξανά; Δεν ξέρω… Ήταν ηρωική πορεία”.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου;

“Είναι πολλοί οι ελληνικοί σύλλογοι που έχουν ταλέντα στις προπονήσεις τους, αλλά πολύ λίγα παίζουν μόνιμα στην πρώτη κατηγορία. Ο κόσμος συχνά στρέφεται πολύ σύντομα σε άλλες χώρες, όμως αρκετοί παράγοντες πρέπει να συντελέσουν ώστε να λειτουργήσεις καλά ως ένας νεαρός παίκτης. Γι’ αυτό η πιο σημαντική κίνησή μας είναι να δώσουμε στους ντόπιους παίκτες ευκαιρίες να αγωνιστούν στο επαγγελματικό πρωτάθλημά τους. Αυτή είναι η αρχή, ώστε στο τέλος η Εθνική ομάδα να εξελιχθεί σωστά. Φυσικά, βοηθάει κι όταν έμπειροι διεθνείς παίζουν στο εξωτερικό και φέρνουν την εμπειρία μαζί τους στην Εθνική”.

Στη Γερμανία υπάρχουν συγκεκριμένοι παίκτες όπου μπορείτε να χτίσετε.

“Ναι, όταν έρχεται στο μυαλό ο Ντίνος Μαυροπάνος της Στουτγκάρδης, ο Κώστας Σταφυλίδης και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος της Μπόχουμ, ο Μανώλης Σάλιακας της Ζανκτ Πάουλι, υπάρχουν μερικοί που είναι σημαντικοί για εμάς. Ο συνολικός αριθμός των κορυφαίων Ελλήνων παικτών δεν είναι πολύ μεγάλος. Όμως και πάλι, είναι πιο σημαντικό οι μελλοντικοί διεθνείς πρώτα να καθιερωθούν σε συλλόγους στην Ελλάδα, προτού μεταγραφούν σε μεγάλα πρωταθλήματα όπως η Bundesliga. Όταν πάνε εκεί, πρέπει να δουλέψουν, αλλιώς δεν έχει νόημα. Το ταλέντο ως βάση υπάρχει για πολλούς παίκτες.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε απογοητευτικά στο Europa League, στον όμιλο της Φράιμπουργκ. Πώς τα πηγαίνουν οι σύλλογοι στο πρωτάθλημα της Ελλάδας;

“Οι σύλλογοι έχουν τη δική τους φιλοσοφία. Το πιο πρόσφατο ρεκόρ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο. Όλοι απέτυχαβ, που φυσικά είναι άσχημο. Όμως νομίζω ότι οι υπεύθυνοι στους συλλόγους θα το σκεφτούν αρκετά, ειδικά ύστερα από αυτό το πλήγμα και τα πράγματα θα είναι διαφορετικά τον επόμενο χρόνο. Θέλω να τονίσω κάτι εδώ: όσο δεν υπάρχουν δικές μας βάσεις, θα είναι δύσκολο. Επίσης, οι κορυφαίοι ξένοι παίκτες είναι χρήσιμοι μόνο αν μείνουν για καιρό. Αν έρθουν και φύγουν γρήγορα, δεν είναι καλό για το σύλλογο, για τους Έλληνες παίκτες της ομάδας και κατ’ επέκταση για το ποδόσφαιρο της χώρας”.

Εσείς προτιμήσατε τη διοικητική από την προπονητική καριέρα. Γιατί;

“Στην αρχή, σίγουρα είχα στο μυαλό να γίνω προπονητής. Ως προπονητής, έχεις δουλειά που κινείται πολύ γρήγορα και εστιάζει στα αποτελέσματα. Αυτό γίνεται εξαιρετικά δύσκολο όσο πιο ψηλά φτάνεις. Πρέπει να έχεις πολλά χαρίσματα και ακόμα κι έτσι είσαι πάντα σε ηλεκτρική καρέκλα. Η πλάστιγγα μπορεί να γύρει οποιαδήποτε στιγμή από την άλλη πλευρά. Ωστόσο, η δουλειά ενός τεχνικού διευθυντή σε μία ομοσπονδία είναι πολύ διαφορετική από εκέινη σε ένα σύλλογο, όπου συχνά σε καθοδηγούν τα αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα και πρέπει να κάνεις μεταγραφές. Υπάρχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα στην ομοσπονδία”.

Πού εστιάζει η δουλειά σας στην ελληνική ομοσπονδία;

“Βασικά, λατρεύω να βρίσκω λύσεις, να έχουμε ξεκάθαρη κατεύθυνση, να δουλεύουμε μακροπρόθεσμα, να σκεφτόμαστε βιώσιμα και να συνεργαζόμαστε με τους ανθρώπους. Νομίζω αυτό είναι πολύ σημαντικό και στην τρέχουσα θέση μου ίσως είναι λίγο καλύτερο από ό,τι σε ένα σύλλογο. Εμείς, οι προπονητές κι εγώ, πάντα προσπαθούμε να παρατηρούμε τα πάντα. Συναντιώμαστε κάθε Κυριακή και μιλάμε για το τι συνέβη το Σαββατοκύριακο. Οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, οι γυμναστές είναι πάντα σε ετοιμότητα, ειδικά πριν από κλήσεις, να εντοπίσουν άμεσα ποιος παίκτης χρειάζεται βοήθεια. Και όχι μόνο της πρώτης ομάδας”.

Τι άλλο;

“Όπως είπα, αρχίσαμε φιλόδοξη αναπτυξιακή εργασία. Αυτή περιλαμβάνει κυρίως τις μικρότερες ηλικίες. Βλέπουμε τον εαυτό μας ως μία ενιαία μονάδα. Γι’ αυτό οι προπονητές όλων των ομάδων, από την Κ21 στις Κ19 και Κ17, πάντα αναμιγνύονται σε όλα. Ο προπονητής κάθε ηλικιακής ομάδας είναι φυσικά υπεύθυνος για την ομάδα του και τις κλήσεις. Όμως, αν συγκεντρωθεί η Κ19 για παράδειγμα, ο προπονητής της Κ17 θα είναι επίσης παρόντας στις προπονήσεις, σαν να είναι επιπλέον βοηθός. Αντίστοιχα, ο προπονητής της Κ19 αναμιγνύεται στις αποφάσεις που αφορούν την Κ17. Συνεργασία και η ανταλλαγή μεταξύ συναδέλφων που είναι κοντά, όλα διασυνδέονται”.

Από ποιον μάθατε τα περισσότερα; Ίσως από τον προπονητή σας στο Ανόβερο, Ραλφ Ράνγκνικ ή από τον πρώην συμπαίκτη σας Φρέντι Μπόμπιτς;

“Προσπάθησα να πάρω κάτι από όλους όσους πέτυχα στην καριέρα μου. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισα να μην κάνω τα πράγματα με τον τρόπο εκείνου του προπονητή ή εκείνου του διευθυντή. Γνώρισα πολλούς σπουδαίους ανθρώπους. Πρόσφατα είδα τον Ραλφ Ράνγκνικ στην κλήρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Φρανκφούρτη. Είμαι ακόμα σε επαφή με τον Φρέντι, όπως και με τον Μίχαελ Πρετς, τον συμπαίκτη μου τον καιρό της Χέρτα”.

Το συμβόλαιό σας με την ομοσπονδία λήγει το 2024, του προπονητή επίσης. Τι φαντάζεστε για το πιο μακρινό μέλλον; Ίσως επιστροφή στη Γερμανία;

“Ακόμα κι αν αυτό δεν θα ακουστεί καινούργιο ή θα προκαλέσει έκπληξη, ποτέ μη λες ποτέ στο ποδόσφαιρο. Έτσι είμαστε σε αυτήν τη δουλειά. Το ποδόσφαιρο είναι ρευστό άθλημα, όπως κι η βιομηχανία. Ας περιμένουμε να δούμε. Τώρα είμαι πλήρως συγκεντρωμένος στο να αισθάνομαι άνετα στη Γερμανία ως τεχνικός διευθυντής της Ελλάδας. Όχι μόνο ως τουρίστας, για να το πω έτσι”.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Γκέκο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X