Δεν είναι ποδοσφαιρικές οι αιτίες του «-8» για την ΑΕΚ

Δεν είναι ποδοσφαιρικές οι αιτίες του «-8» για την ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Ενωσίτης έχει όλες τις απαντήσεις για τη βαθμολογία και όσα κάνουν τη διαφορά για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Υπήρξε ιδιαίτερα εύστοχος ο παραλληλισμός που έκανε ο Σταύρος Καζαντζόγλου σε πρόσφατο άρθρο του, με την σεζόν 1995-1996. Όντως. Στη σεζόν που όλη η φίλαθλη Ελλάδα παραδέχθηκε πως είδαμε την ομάδα που έπαιξε το πιο εντυπωσιακό ποδόσφαιρο στην ιστορία τουλάχιστον του επαγγελματικού πρωταθλήματος, η φοβερή και τρομερή τότε ΑΕΚ δεν πήρε το πρωτάθλημα.

Το πήρε ο Παναθηναϊκός. Και τότε η ενόχληση των Παναθηναϊκών ήταν ανάλογη με την τωρινή, όταν γίνεται λόγος για το ποδόσφαιρο που παίζει η ΑΕΚ του Αλμέιδα, σε αντιπαραβολή με το ποδόσφαιρο του απόλυτου «τόσο όσο», του ΠΑΟ του Γιοβάνοβιτς.

Προσοχή όμως. Κανένας ποδοσφαιρικός νόμος δεν προβλέπει τι είδιους ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεις για να δικαιούσαι να είσαι πρώτος. Καλύτερο ποδόσφαιρο ως προς την ουσία, είναι αυτό με το οποίο φτάνεις στον στόχο σου, που είναι οι νίκες.

Το πραγματικό ερώτημα είναι αν η ΑΕΚ με το ποδόσφαιρο που παίζει, έχει πάρει όσους βαθμούς δικαιούταν. Κι αυτό δεν εξαρτάται από το ποδόσφαιρο που παίζει, αλλά από το αν εξωγενείς παράγοντες της έχουν στερήσει βαθμούς κι αντίστοιχα αν οι αντίπαλοι της από εξωγενείς παράγοντες έχουν πάρει παραπάνω βαθμούς σε σχέση με αυτό που δικαιούνταν εντός γηπέδου.

Για να γυρίσουμε στο 1995-1996 η ΑΕΚ δεν έχασε το πρωτάθλημα επειδή ο Παναθηναϊκός υπήρξε πιο ουσιαστικός. Το πρωτάθλημα το έχασε γιατί όπως και φέτος, έτσι και τότε, δεν υπήρξε διαιτητικό σφύριγμα που να στέρησε από τον Παναθηναϊκό πόντο που δικαιούταν. Αντίθετα, υπήρξαν πολλά σφυρίγματα που τον ευνόησαν.

Η ΑΕΚ έχασε το πρωτάθλημα όχι γιατί υπήρχε μετά από ένα σημείο αναταραχή λόγω αείμνηστου Μιχάλη Τροχανά – Μπάγεβιτς και γενικά η διαδικασία που οδήγησε εκεί που οδήγησε με το τέλος της σεζόν. Έχασε το πρωτάθλημα γιατί όταν ο αντίπαλος της έβρισκε Σπανέες στην Νέα Σμύρνη, εκείνη έβρισκε ανυπέρβλητα διατητικά εμπόδια.

Για να έρθουμε στο τώρα, καλή η κουβέντα για τις τελικές και το ποσοστό επιτυχίας, για την βαθμοθηρία κι όλα τα ωραία, αλλά μην ξεχνιόμαστε. Η ΑΕΚ είναι κυρίως δεύτερη με οκτώ βαθμούς διαφορά, επειδή την Κυριακή στο Φάληρο δεν της δόθηκε σκανδαλωδώς καταφανέστατο πέναλτι στις καθυστερήσεις. Σε μια φάση που είναι μακράν ότι πιο σκανδαλώδες έχουμε δει τα τελευταία χρόνια κι εξίσου σκανδαλώδης είναι η διαχείριση της από την πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. Ειδικά των τηλεοπτικών. Τόσο ο κεντρικός πάροχος όσο και όλα τα κανάλια που έδωσαν στιγμιότυπα, κατάφεραν με έναν μαγικό τρόπο το βράδυ της Κυριακής να μη δώσουν την πλήρη εικόνα για το πέναλτι στον Μάνταλο. Ο δε κεντρικός πάροχος του Ολυμπιακού, είναι ο ίδιος με της ΑΕΚ!

Η ΑΕΚ είναι δεύτερη με οκτώ βαθμούς διαφορά κυρίως επειδή στο «ματς – εξάποντο» της Λεωφόρου, είχαμε το εκπληκτικό για τα δεδομένα ελληνικού ντέρμπι να δίνονται μέσα σε πέντε λεπτά δύο τουλάχιστον αμφισβητούμενα πέναλτι υπέρ της ίδιας ομάδας, με τα οποία ανατρέπει το σκορ. Θα είχε τελειώσει ποτέ το ματς στην Λεωφόρο, αν γινόταν ακριβώς το ίδιο, με τις ίδιες ακριβώς φάσεις, αντίθετα; Δηλαδή υπέρ της ΑΕΚ; Με τις ίδιες ακριβώς φάσεις για τις οποίες οι Παναθηναϊκοί σήμερα μας λένε πως δεν πρέπει να μιλάμε.

Απέναντι σε όλα αυτά δεν υπάρχει ούτε μια φάση που να έκρινε αποτέλεσμα και να ήταν σε βάρος του Παναθηναϊκού. Αντίθετα όλες, ξεκάθαρες ή μη ξεκάθαρες, αμφισβητούμενες ή μη αμφισβητούμενες, είναι υπέρ του.

Επιπλέον, την ώρα που η ΑΕΚ αναγκαστικά έχανε για δύο εντός έδρας ματς στο ξεκίνημα, την δυναμική που της έδωσε η επιστροφή στην Νέα Φιλαδέλφεια, ο Παναθηναϊκός έδινε τέσσερα στα πέντε πρώτα του πρωταθλήματος, στην Λεωφόρο! Κάτι που δεν προϋπήρχε ως δεδομένο, αλλά δημιουργήθηκε από την συμφωνία του με τον Λεβαδειακό για αλλαγή έδρας. Κι εδώ δεν είναι μόνο το αν θα κέρδιζε ή όχι και στην Λιβαδειά. Είναι ένας εκτός έδρας ματς, σε ένα κακό γήπεδο. Μια ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν ήδη ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, αλλά με την αλλαγή έδρας όχι ο Παναθηναϊκός. Το ακόμη πιο εκπληκτικό είναι πως καμιά βελτίωση δεν υπήρξε στο γήπεδο για να παίξουν οι υπόλοιποι, αφού δεν είχε παίξει ο Παναθηναϊκός.

Όπως λοιπόν το 1996 η ΑΕΚ δεν πήρε το πρωτάθλημα κυρίως επειδή ο αντίπαλος της είχε διαιτητική εύνοια και η ίδια δεν έβρισκε μαντήλι να κλάψει σε αυτόν τον τομέα, έτσι και τώρα, αν τελικά το χάσει αυτό θα οφείλεται κυρίως σε δεδομένα που έχουν δημιουργήσει λάθος ή στην καλύτερη περίπτωση απόλυτα αμφισβητούμενες, αποφάσεις των διαιτητών. Όπως επίσης και σε ευνοϊκές προϋποθέσεις για τον Παναθηναϊκό, που διαμορφώθηκαν επί του αγωνιστικού προγράμματος.

ΥΓ: Και φυσικά δεν θα ήταν τέσσερις, αλλά έξι οι βαθμοί της διαφοράς από τον Ολυμπιακό, αν είχε μετρήσει το κανονικό γκολ του Αστέρα στην Τρίπολη. Αυτό που έφαγε ο Καραντώνης.

Ο Ενωσίτης

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X