Πού είναι το κακό και το παράξενο στο να παίζει ο δεύτερος την καλύτερη μπάλα και γιατί ενοχλεί τόσο πολύ;

Πού είναι το κακό και το παράξενο στο να παίζει ο δεύτερος την καλύτερη μπάλα και γιατί ενοχλεί τόσο πολύ;
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, προσπαθεί να εξηγήσει, αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στην Ελλάδα, αυτό που λέμε «επικοινωνιακή πολιτική», έχει ξεφτιλιστεί εντελώς. Με βασική ευθύνη φυσικά του σιναφιού μας. Έχοντας παρεξηγήσει εντελώς την πραγματική σημασία και ουσία της επικοινωνίας, πολλοί είναι αυτοί που το έχουν… τερματίσει, θεωρώντας το κοινό (τηλεθεατή, ακροατή, αναγνώστη) παντελώς ηλίθιο και εύκολα χειραγωγήσιμο.

Μόνο που δεν είναι έτσι. Ηλίθιοι μάλλον αποδεικνύονται αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να πείσουν την πλειοψηφία ότι έξω… χιονίζει, τη στιγμή που έχει… λιακάδα με 30 βαθμούς! Στο αθλητικό κομμάτι, κάποιοι (και κυρίως οι δήθεν αντικειμενικοί) νομίζουν ότι η πλειοψηφία των οπαδών μιας ομάδας, μπορεί να παραμυθιαστεί και να χάψει αμάσητο ότι κι αν του… σερβίρουν.

Μια ματιά όμως στα social, στα δεκάδες χιλιάδες «χαχα» και «έλεος», καθώς και στο ανελέητο κράξιμο που τρώνε, θα αρκούσε για να καταλάβουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, όσο παθιασμένος κι αν είναι ο καθένας με την ομάδα του, δεν είναι… στόκοι.

Ανόητοι αποδεικνύονται αυτοί που δεν μπορούν να κατανοήσουν, ούτε το προφανές, ότι δηλαδή ο κόσμος θα εκτιμούσε πολύ περισσότερο μια ειλικρινή προσέγγιση της πραγματικότητας, είτε μιλάμε για μια ομάδα που δεν παίζει την μπάλα που προσπαθείς να τον πείσεις ότι παίζει, είτε μιλάμε για μια ξεκάθαρη φάση που ευνοήθηκες.

Ξεπερνά και τη γελοιότητα η «επικοινωνιακή πολιτική» ορισμένων

Η «επικοινωνιακή πολιτική» ορισμένων, ειδικά στο κομμάτι του ποδοσφαίρου, έχει φτάσει στη γελοιότητα να προσπαθεί να αμφισβητήσει αυτό που είδαν τα μάτια σου. Αν για παράδειγμα είδαν 100 οπαδοί του Ολυμπιακού, το ντέρμπι με την ΑΕΚ, την περασμένη Κυριακή, πόσοι θεωρείτε ότι μπορούν να πειστούν μετά ότι… «το ντέρμπι ήταν ισορροπημένο», ότι… «ο Ολυμπιακός είχε τις πιο κλασικές ευκαιρίες», ότι… «χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για τρίποντο των ερυθρόλευκων»; Ένας στους εκατό; Δύο; Τρεις; Άντε πέντε!

Μία αναλόγως ακατανόητη αντίδραση είναι κι αυτή για το ποιος παίζει καλύτερη μπάλα με βασικό επιχείρημα τη βαθμολογία. Λες και είναι… επιστήμη να καταλάβει κανείς ότι ο Παναθηναϊκός πέτυχε το +6 μέχρι την 4η αγωνιστική, κι εκεί ουσιαστικά δημιούργησε τη διαφορά του από την ΑΕΚ. Ή λες και θα κατηγορηθεί κάποιος αν πει το προφανές, ότι δηλαδή από την 5η αγωνιστική ως το τέλος του πρώτου γύρου, η ΑΕΚ παίζει μακράν το καλύτερο, το πιο κυριαρχικό, το πιο πιεστικό, το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο.

Πραγματικά απορώ. Πού είναι το κακό δηλαδή και τι θα πάθουν αν παραδεχτούν ότι η ΑΕΚ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο; Αφήνω έξω εντελώς το κομμάτι της διαιτησίας, σαν να μην υπάρχει. Και προφανώς ο ΠΑΟ είναι πιο κυνικός, πιο αποτελεσματικός και είναι πρώτος. Έχει τρομερή συγκομιδή βαθμών και δεν θα γινόταν και να μην είναι πρώτος. Είναι μια πραγματικά καλή ομάδα με σοβαρό προπονητή, έχει χτίσει αυτοπεποίθηση και ψυχολογία, δεν παρατάει ποτέ την προσπάθεια, πιστεύει στη νίκη και σου δίνει κι εσένα την εντύπωση που την παρακολουθείς ότι στο τέλος, με κάποιο τρόπο, θα επικρατήσει. Πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία, όλα αυτά, για μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

Πέρυσι τι έλεγαν και έγραφαν με τον ΠΑΟ… πέμπτο;

Αλλά ποιος είπε ότι ο πρώτος πρέπει σώνει και καλά να παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο; Και για να μην το πάω πολύ μακριά. Πέρυσι, από τον δεύτερο γύρο και μετά, δεν ακούγαμε και διαβάζαμε ότι ο Παναθηναϊκός, όχι απλά παίζει την καλύτερη μπάλα, αλλά και ότι ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα; Κάνω λάθος; Δεν κάνω γιατί έχω γραπτά που ως γνωστόν… μένουν. Και έβλεπες τη βαθμολογία με τον Παναθηναϊκό πέμπτο και στο -23 από την κορυφή! Και στο τέλος των play off, τέταρτο και στο -22 από την κορυφή!

Ούτε σημαίνει ότι ακόμα κι αν συνεχίσει να παίζει η ΑΕΚ την καλύτερη μπάλα, θα πρέπει σώνει και καλά να πάρει το πρωτάθλημα ή ότι θα το αξίζει περισσότερο από τον Παναθηναϊκό. Αν για παράδειγμα δεν βελτιωθεί στην τελική προσπάθεια, να βάζει γκολ προκειμένου να πάρει περισσότερες νίκες σε σχέση με τον πρώτο, προφανώς και δεν θα πάρει τον τίτλο και μπορεί να χάσει και την δεύτερη θέση.

Την περίοδο 1995-1996, η ΑΕΚ έπαιζε μπάλα που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη που έπαιξε ποτέ ομάδα στην Ελλάδα. Είχε την καλύτερη άμυνα, μακράν την καλύτερη επίθεση (με 15 γκολ παραπάνω από τον ΠΑΟ) κι όμως το πρωτάθλημα το πήραν οι «πράσινοι». Μια χαρά το χάρηκαν και το πανηγύρισαν τότε οι οπαδοί του το πρωτάθλημα, αλλά παράλληλα όλη η φίλαθλη Ελλάδα παραδεχόταν ότι η ΑΕΚ έπαιζε μακράν το καλύτερο ποδόσφαιρο.

Τη σεζόν 2007-2008, η ΑΕΚ είχε την καλύτερη ομάδα, την καλύτερη άμυνα, την καλύτερη επίθεση, τον πρώτο σκόρερ, είχε και Ριβάλντο, έριχνε «τεσσάρες» στον Ολυμπιακό και στην Τούμπα και τελικά το πρωτάθλημα το έχασε από τον… Βάλνερ.

Τη σεζόν 2017-2018, η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα επειδή είχε μια απίστευτη αμυντική λειτουργία, είχε χαρακτήρα άρνησης στην ήττα κι εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των άλλων. Δεν θυμάμαι όμως κανέναν από εμάς να ισχυρίζεται ή να προσπαθεί να πείσει τους άλλους ότι τέτοια μπαλάρα και τέτοια ομαδάρα δεν έχουμε… ξαναματαδεί!

Το πρωτάθλημα μπορεί να χαθεί για μια πολύ καλή ομάδα, ακόμα κι αν παίζει το κατά γενική ομολογία καλύτερο ποδόσφαιρο. Είναι κάτι δηλαδή που το ακούνε ορισμένοι πρώτη φορά; Ή δεν το έχουν δει ποτέ; Γιατί λοιπόν τους πειράζει τόσο πολύ να λέμε και να γράφουμε αυτό που βλέπουν τα ματάκια μας;

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X