Εδώ και αν πρέπει να (τον) τρέξει

Εδώ και αν πρέπει να (τον) τρέξει
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι όλα τα αγωνιστικά δεδομένα για την αποψινή "μάχη" στο Φάληρο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αν δεν κάνω κάποιο συγκλονιστικό λάθος, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που η ΑΕΚ πηγαίνει να παίξει ένα ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, ούσα καβάλα στην βαθμολογία και μάλιστα με διαφορά μεγαλύτερη των τριών βαθμών. Εξακολουθεί να είναι το δυσκολότερο ματς που έχει να δώσει στη σεζόν. Για περισσότερους από έναν λόγους, που νομίζω πως είναι σχετικά πολύ προφανείς.

Θα ήταν και πάλι το δυσκολότερο, αλλά σίγουρα αν γινόταν πριν από δυο εβδομάδες, η συζήτηση θα ήταν πολύ διαφορετική. Κυρίως διότι η ΑΕΚ που παρουσιάστηκε, για παράδειγμα, στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, δεν είναι ίδια μ’ αυτή που θα πάει σήμερα στο Φάληρο. Η απουσία του Ελίασον αφαιρεί πολλά και από την ένταση και την ταχύτητα που χαρακτήριζε το αγωνιστικό μοντέλο Αλμέιδα και δεν δυσκολεύει πολύ να πάρει πλάτος στην επίθεση της.

Προφανώς όλο αυτό που βγάζει και παίζει η φετινή ΑΕΚ φυσικά και δεν στηρίζεται σ’ έναν μόνο ποδοσφαιριστή. Αλλά οποιαδήποτε ομάδα έχανε τον πρώτο σε ασίστ του πρωταθλήματος, θα είχε ζήτημα. Πολλώ δε μάλλον από την στιγμή που ο Ελίασον προσφέρει πολλά περισσότερα στο παιχνίδι της ομάδας. Και ειδικά στο συγκεκριμένο ματς στο Φάληρο, ο Σουηδός έχει αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θα δημιουργούσαν δεδομένα τεράστια προβλήματα στην ανασταλτική λειτουργία του ΟΣΦΠ, όπως την έχουμε δει μέχρι τώρα στη σεζόν.

Φυσικά την ιστορία την γράφουν πάντα οι παρόντες και για να ξέρουμε και τι λέμε, η φετινή ΑΕΚ έχει τόσο γερές ποδοσφαιρικές βάσεις από τον Αλμέιδα και την δουλειά του, αλλά και από το βάθος του ρόστερ της, που το σύμπαν της δεν διαλύεται από την απουσία ακόμα και ενός πολύ κομβικού παίκτη. Ή και δυο, καθότι δεν υπάρχει ούτε ο Σιμάνσκι στις επιλογές. Και έτσι όπως είναι δομημένη η φετινή ΑΕΚ, αλλά και αντίστοιχα ο φετινός ΟΣΦΠ, υπάρχουν πολλοί τομείς του παιχνιδιού, που αν σήμερα το πάει το ματς εκεί, ξεκάθαρα υπερέχει του αντιπάλου της.

Πριν από το ματς με τον Άρη στο Χαριλάου, είχα γράψει πως αν τον τρέξει, η ΑΕΚ θα κερδίσει. Όχι απλώς τον έτρεξε. Τα συκώτια και τα πλεμόνια στα χέρια του έδωσε, γι αυτό και τον ισοπέδωσε. Για όσους το έχουν ξεχάσει, ήταν ένα ματς που εύκολα θα είχε λήξει με 0-4 και όχι απλώς με 0-2. Εξυπακούεται πως το παιχνίδι στο Φάληρο δεν είναι καθόλου ίδιας δυσκολίας. Όμως είναι πολύ ποδοσφαιρικά εμφανές, πως αν καταφέρει και σ’ αυτό το ματς να τρέξει και να τον τρέξει και τον αντίπαλο, θα έχει το πάνω χέρι για να πάρει το αποτέλεσμα.

Η καλύτερη και η χειρότερη ομάδα στα τρεξίματα

Στο σημερινή παιχνίδι θα μπει στο γήπεδο η ομάδα που έχει στο φετινό πρωτάθλημα τα καλύτερα και τα περισσότερα τρεξίματα, που βγάζει την μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι της και η ομάδα που έχει ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα σ’ αυτά τα κομμάτια του παιχνιδιού. Όσο η ΑΕΚ τρέχει, πιέζει, κυνηγάει όλες τις φάσεις, ο Ολυμπιακός είναι στατικός και δυσκίνητος. Αυτή είναι η εικόνα που έχουν δείξει μέχρι τώρα οι δυο ομάδες στο πρωτάθλημα. Επομένως είναι και πολύ σαφές που θα ψάξει η ΑΕΚ να κτυπήσει.

Μπορεί ο Άμραμπατ να μην είναι σε πολλά στοιχεία του ίδιος παίκτης με τον Ελίασον και αυτό να είναι πρόβλημα. Όμως στο κομμάτι της έντασης καθόλου δεν υπολείπεται. Σ’ όλο αυτό που κάνει η ΑΕΚ πάνω στον αντίπαλο της, μπορεί να είναι συνεπής και να το υπηρετήσει πολύ καλά και ο Μαροκινός. Και ειδικά μάλιστα σε τέτοιου είδους παιχνίδια, αυτός ο τεράστιος ποδοσφαιρικός εγωισμός που έχει, του βγαίνει πολύ μπροστά. Ενώ ο Γιόνσον που θα παίξει αντί για τον Σιμάνσκι έχει την ποιότητα να κάνει το ίδιο καλά, ίσως και καλύτερα την δουλειά.

Η ΑΕΚ έτσι κι αλλιώς έχει ως βασικό συστατικό του παιχνιδιού της αλλά και ως μεγάλο της όπλο, τα τρεξίματα και τον τρόπο που πιέζει για να πάρει την μπάλα στα πόδια της. Αλλά ακόμα και αν δεν το είχε, έπρεπε να το κάνει παίζοντας μ’ αυτόν τον Ολυμπιακό. Έτσι όπως είναι δομημένος, χωρίς συνοχή και χωρίς τρεξίματα, αλλά με κάποιους παίκτες υψηλής ποιότητας, θα έχει πρόβλημα η ομάδα που θα του επιτρέψει να είναι στατικός και να κάνει σετ παιχνίδι. Κάπως έτσι την πάτησε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΠΑΟ.

Η ένταση και το κέντρο

Για την ΑΕΚ έχει μεγάλη σημασία να κάνει στο Φάληρο αυτό το παιχνίδι πνιξίματος του αντιπάλου. Έχει μεγάλη σημασία να του βγάλει τα συκώτια στο τρέξιμο όπως έκανε στο Χαριλάου. Διότι αυτά είναι δυο κομμάτια παιχνιδιού που αποδεδειγμένα υπερέχει σε σχέση μ’ όλους τους αντιπάλους της στο πρωτάθλημα και ειδικά απ’ αυτόν τον Ολυμπιακό, έτσι όπως είναι δομημένος. Εννοείται πως αυτό είναι κάτι που το ξέρει και ο ίδιος ο Μίτσελ. Όπως επίσης εννοείται πως θα έχει διαβάσει τον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ. Αλλά και ο Λουτσέσκου το είχε κάνει, όμως δεν κατάφερε να το διαχειριστεί. Παρόλο που δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμες οι καταστάσεις.

Φυσικά ο Ολυμπιακός έχει και αυτός τα όπλα του. Το μεγαλύτερο είναι η μεσαία του γραμμή. Θα παίξει κομβικό ρόλο το πως θα ανταποκριθεί η τριάδα με Γιόνσον, Πινέδα και Αραούχο, σ’ αυτή με Εμβιλά, Χουάνγκ και Χάμες. Με κλειδί το αν η ΑΕΚ καταφέρει να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Νοτιοκορεάτη. Αλλά για να μην το πλατιάζω και πολύ, θα κλείσω όπως και πριν από το ματς με τον Άρη στο Χαριλάου. Αν η ΑΕΚ τρέξει η ίδια και τρέξει και τον αντίπαλο της, το αποτέλεσμα θα το πάρει.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Το μικρό καλάθι και οι τρεις λύσεις σε κάθε θέση
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X