Η ΑΕΚ ξέχασε τις αρχές της και η κακή εικόνα του Φρέιζιερ που έχει εξήγηση

Η ΑΕΚ ξέχασε τις αρχές της και η κακή εικόνα του Φρέιζιερ που έχει εξήγηση
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την κακή εικόνα της ΑΕΚ, τον Φρέιζιερ και την ψυχραιμία που πρέπει να υπάρχει

Η ΑΕΚ έχασε από τον Άρη μέσα στο Λιόσια, αλλά το πιο ανησυχητικό ήταν η εμφάνιση της σε όλη την διάρκεια του αγώνα, πόσο μάλλον όταν αυτό έρχεται σε συνέχεια του δεύτερου ημιχρόνου με την Βόννη. Το προηγούμενο διάστημα, μετά από νίκες της ομάδας, γράφαμε ότι παίζει ανεξήγητα καλά για την εποχή και πάλι όχι μόνο λόγω αποτελεσμάτων, αλλά λόγω του καλού μπάσκετ που έπαιζε. Όλα αυτά θαρρείς μέσα σε 5 μέρες διαλύθηκαν και η ΑΕΚ μοιάζει να βρίσκεται πάλι στο μηδέν, ενώ είχε κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Η ΑΕΚ έχασε όπως έπρεπε να κερδίζει

Αν η ΑΕΚ μας έδειξε κάτι στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν που είχε ρεκόρ, 4-1 ήταν ότι όλα ξεκινούν από την άμυνα της. Το είχε τονίσει πολλές φορές και ο ίδιος ο προπονητής. Από εκεί βρίσκει ρυθμό για να μπορέσει να παίξει σωστά και στην επίθεση, αυτό είναι το μεγάλο της όπλο. Είχαμε δει λοιπόν, να δίνει μπασκετικό ξύλο, να έχει καλές περιστροφές, αλληλοκαλύψεις και σωστές αντιδράσεις σε ό,τι και αν προσπαθούσε η επίθεση. Στα 2 τελευταία παιχνίδια, αυτό πήγε περίπατο. Αν με την Βόννη ήταν κάπως λογικό, αφού για να παίξεις πιεστική άμυνα με ένταση χρειάζεσαι ενέργεια, κάτι που έλειπε, εχθές δεν υπήρχε δικαιολογία. Οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν μέρες να ξεκουραστούν, ενώ ο Άρης ήρθε με 7 παίκτες να αγωνιστεί. Το ότι οι παίκτες του Καστρίτη λοιπόν, είχαν περισσότερη ενέργεια και έδειραν μπασκετικά τους αντίστοιχους της ΑΕΚ είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό γιατί είναι ανεπίτρεπτο. Ακόμη και στα φάουλ φαινόταν η διάθεση. Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο δεχόμενη 47 πόντους με 9/17 τρίποντα του Άρη και είχε κάνει 6 φάουλ, ενώ οι Θεσσαλονικείς 13. Αν αυτό δεν δείχνει διάθεση για μάχη, τότε τι;

Η ΑΕΚ έχει εδώ και 3 ημίχρονα που δεν παίζει καλό μπάσκετ. Όταν λέμε καλό μπάσκετ, εννοούμε αυτό που μας συνήθισε τις πρώτες αγωνιστικές. Σε προηγούμενο μπλογκ είχα γράψει, ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο πριν βγάλουμε σοβαρά συμπεράσματα για την δυναμικότητα της ομάδας, γιατί δεν είναι εύκολα κατανοητό αν είναι εκείνη τόσο καλή ή οι αντίπαλοι τόσο αδύναμοι. Ακόμα και τώρα δεν είναι ευδιάκριτο, είναι νωρίς ακόμα, όμως σίγουρα δεν είναι αυτό που έδειχνε αρχικά. Το να χάσει η ΑΕΚ από τον Άρη του μικρότερου μπάτζετ μπορεί να συμβεί, όπως έχασε και ο Παναθηναϊκός,  όπως και η Ένωση κέρδισε το Περιστέρι του διπλάσιου μπάτζετ, το θέμα είναι ότι στις ήττες αυτές φάνηκε σαν να μην έχει πλάνο στο γήπεδο, σαν να μην έχει βασικές αρχές, που ήταν το κυριότερο στοιχείο που βλέπαμε στις νίκες της, άσχετα με το αποτέλεσμα.

Απροετοίμαστοι ψυχολογικά

Στο χθεσινό αγώνα μεγάλη ευθύνη έχει και το προπονητικό τιμ, κάτι που παραδέχτηκε και ο Ηλίας Καντζούρης στην συνέντευξη τύπου. Συνήθως σε αυτά τα ματς, βλέπεις που πάει το πράγμα από τα πρώτα λεπτά, στο πώς μπαίνει μια ομάδα στον αγώνα. Η ΑΕΚ ήταν παντελώς ανέτοιμη ψυχολογικά και τακτικά για το παιχνίδι με τον Άρη. Οι παίκτες μπήκαν στο παρκέ λες και πήγαιναν βόλτα στο πάρκο, ενώ οι αντίστοιχοι του Άρη ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά. Αυτό είναι καθαρά θέμα προετοιμασίας στο ψυχολογικό κομμάτι και εκεί υπήρξε μεγάλη αστοχία. Το 7-16 στα πρώτα πέντε λεπτά είναι ενδεικτικό. Το άλλο που μου κακοφάνηκε ήταν ότι η ΑΕΚ έμοιαζε σαν να αιφνιδιάστηκε απέναντι στην ζώνη του Άρη, που ο κόουτς Καστρίτης χρησιμοποιεί αρκετά συχνά. Σίγουρα είναι και θέμα συγκέντρωσης, να πάρεις τις σωστές επιλογές αλλά μέχρι να τις βρει η ΑΕΚ, η διαφορά είχε γίνει διψήφια. Όλα αυτά μετά την ήττα από την Βόννη που θεωρητικά η Ένωση, έπρεπε να βγάλει αντίδραση και να κερδίσει πάση θυσία.

Έτσι όταν βλέπεις ότι στην άμυνα δεν πιέζεις και δέχεσαι βροχή από τρίποντα, ενώ στην επίθεση δεν μπορείς να βρεις ορθολογικές λύσεις, αρχίζει και σε παίρνει η κάτω βόλτα και δεν έχει γυρισμό, όπως φάνηκε και στο αγώνα.

Σπάει τα καλάθια

Ένα κύριο χαρακτηριστικό της ΑΕΚ στην επίθεση, ήταν ότι γυρνούσε πολύ ωραία την μπάλα με ταχύτητα, έβρισκε τον ελεύθερο παίκτη, για αυτό και εκτελούσε με υψηλά ποσοστά ευστοχίας στα πρώτα 5 ματς. Οι παίκτες της ΑΕΚ στις 5 αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη είχαν 40% στο τρίποντο και 78.1% στις βολές. Στους αγώνες με την Βόννη και τον Άρη είχαν 25% από την περιφέρεια και 57.9% στις βολές. Με αυτά τα ποσοστά δεν κερδίζεις ούτε εφηβική ομάδα, όχι επαγγελματική. Η εξήγηση είναι βέβαια ότι δεν δουλεύει σωστά η επίθεση, δεν βγάζει σουτ με καλές προϋποθέσεις και δεν υπάρχει παίκτης ικανός στο ένας εναντίον ενός για να ξεκολλήσει την ομάδα, όταν υπάρχει ομαδική δυσλειτουργία. Ούτε ξέχασαν να σοτάρουν τρίποντα, ούτε βολές.

Η περίπτωση Φρέιζιερ

Η ΑΕΚ ξέχασε τις αρχές της και η κακή εικόνα του Φρέιζιερ που έχει εξήγηση

Πάμε να δούμε και την απόδοση του Τιμ Φρέιζιερ, του παίκτη που έτσι όπως είναι χτισμένη η φετινή ομάδα, η καλή παρουσία του είναι κομβική. Στα πρώτα 5 ματς ο Φρέιζιερ είχε 12.8 πόντους σουτάροντας με το εκπληκτικό 53.8% στο τρίποντο και μοιράζοντας 7.2 ασίστ. Στα 2 τελευταία ματς που είχε κάκιστη απόδοση, μέτρησε 3.5 πόντους, 0% στο τρίποντο και 7 ασίστ μέσο όρο. Καταλαβαίνει κανείς ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί να αντέξει τόσο κακές εμφανίσεις από τον Φρέιζιερ, λείπουν οι πόντοι του από την επίθεση, ενώ το κυριότερο πρόβλημα είναι οι αποφάσεις που παίρνει σε κρίσιμα σημεία, είτε εκτελώντας είτε πασάροντας λάθος. Για να καταλάβει κανείς όμως τον Φρέιζιερ πρέπει να ξέρει 2 βασικά πράγματα.

Ο Αμερικανός σε όλα του τα χρόνια στο ΝΒΑ, ερχόταν από τον πάγκο και του ζητούσαν σε 5-7 λεπτά να μπει μέσα να βάλει πόντους και να βγει. Έτσι έχει μάθει να παίζει τόσα χρόνια, για αυτό ακόμα και στους αγώνες που έπαιζε καλά, είχε ένα τρομερό τρίλεπτο μετά χανόταν για λίγο, ξαναεμφανιζόταν κλπ. Το να μάθει να είναι καθοριστικός σε διάρκεια είναι κάτι που πρέπει να δουλέψει, όπως και το decision making που πρέπει να είναι διαφορετικό. Ένα 2ο στοιχείο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι, ότι ο Φρέιζιερ έρχεται από μια λίγκα που τα παιχνίδια είναι ανά 2-3 μέρες, οι ήττες αντιμετωπίζονται χαλαρά και όλοι περιμένουν τα playoff. Στην Ευρώπη, κάθε ματς είναι μια μάχη και η νίκη αυτοσκοπός κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό από την νοοτροπία των Αμερικανών.

Όλα αυτά λοιπόν, πρέπει να τα γνωρίζεις όταν παίρνεις έναν παίκτη από την Αμερική που δεν έχει παίξει ποτέ στην Ευρώπη και αντίστοιχα παίρνεις και το ρίσκο για τις αυξομειώσεις στην απόδοση του. Προσωπικά, μου φαίνονται πολύ φυσιολογικά τα ups and downs που έχει ο Φρέιζιερ και θα συνεχίσει να έχει, μέχρι να συνηθίσει το παιχνίδι στην Ευρώπη. Στην ΑΕΚ επέλεξαν να πάρουν αυτό το ρίσκο και θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό, αν θέλουν να στηρίξουν την επιλογή τους.

Και ένα μικρό σχόλιο και για τους υπόλοιπους ξένους γιατί από χθες τους έχει πάρει η μπάλα όλους. Ο Γουίλιαμς, ο ΜακΓκρίφ, ο Μάντσεν και ο Μίτσελ είναι παίκτες ομάδας. Αν δουλεύει καλά η ομάδα, θα παίζουν και αυτοί καλά, αν δεν δουλεύει, θα έχουν κακή απόδοση. Δεν είναι κανένας από αυτούς Ανγκόλα πχ. που μπορούσε να αλλάξει την ροή ενός αγώνα με προσωπικές ενέργειες. Οπότε το να κρίνονται παίκτες όταν η ομάδα συνολικά έχει αυτήν την κακή λειτουργία είναι άκυρο, με βάση πάντα ότι η ομάδα χτίστηκε για να παίζει ομαδικό μπάσκετ, χωρίς κάποιον παίκτη να ξεχωρίζει.

Ψυχραιμία λοιπόν, η ομάδα δεν θα έπαιρνε περίπατο την 3η θέση όπως διάβαζα μετά την νίκη με το Περιστέρι, έτσι και τώρα δεν είναι για πέταμα, επειδή έχασε 2 αγώνες. Έχει θέματα να λύσει, υπάρχουν δυσλειτουργίες, αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι καινούργια ομάδα και με την απόδοση της μας έκανε να πιστεύουμε ότι «έκλεψε» χρόνο και ετοιμάστηκε πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, κάτι που τελικά δεν ισχύει. Πρέπει να δούμε αν θα επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις με το Λαύριο και όλο αυτό ήταν μια κακή παρένθεση ή υπάρχει πιο σοβαρό πρόβλημα.

ΥΓ. Είναι κρίμα που σε 2 αγώνες, ο κόσμος ήρθε στο γήπεδο να στηρίξει την ομάδα και δημιούργησε πραγματικά πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, η ΑΕΚ έκανε τις χειρότερες φετινές της εμφανίσεις.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X