Το ματς της επιβεβαίωσης για την ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου εξηγεί όσα σηματοδοτεί για την ΑΕΚ η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μητέρα των μαχών σίγουρα δεν το λες. Ούτε καν ντέρμπι. Αντιλαμβάνομαι τη φλόγα που υπάρχει σε κάποιους από το λάδι που έριξαν αφειδώς ένθεν κακείθεν επί χρόνια, αλλά μη χάσουμε το μέτρο. Είναι ένα σημαντικό ματς, που ειδικά για την ΑΕΚ σηματοδοτεί κάποια πράγματα. Δεν είναι δίχως αύριο, δεν είναι «τελικός», δεν θα αλλάξει την ιστορία. Αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ή να θέσει σε αμφιβολία, όσα βλέπουμε από το ξεκίνημα της σεζόν στο πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΠΑΟΚ και όλοι οι φίλοι της προσδοκούν την επιστροφή στην κανονικότητα από την οποία ξεστράτισε την τελευταία τετραετία. Είναι αλήθεια, πως λέχθηκαν πολλά, περισσότερα από όσα απαιτούνταν στη διαδικασία. Δημιουργήθηκε μια αντιπαλότητα, που σίγουρα δεν ευνοεί την ΑΕΚ. Ακόμα και εάν δείτε το ματς της Κυριακής, είναι σαφές πως την ΑΕΚ την εξυπηρετεί να μην ανέβουν οι τόνοι και γίνει ροντέο το ματς. Η καλύτερη ομάδα – και στα δικά μου μάτια η ΑΕΚ είναι σαφώς καλύτερη του ΠΑΟΚ – θέλει να μπει, να παίξει, να νικήσει.

Αν το σκεφτεί κάποιος με ψυχραιμία, θα δει πως όσα συνέβησαν από το ’18 και έπειτα, είναι μια υπόθεση που διογκώθηκε περισσότερο απ’ όσο της έπρεπε. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, πολλές φορές δημιουργούνται μύθοι που δεν απηχούν την πραγματικότητα. Ειδικά για όσα συνέβησαν προ τετραετίας, αν και όλα είναι τόσο πρόσφατα, βλέπω πως δημιουργούνται αφηγήματα και ιστορίες που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό νόημα.

Τι έγινε το 2018

Ο ΠΑΟΚ διεκδικούσε το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ εκείνη τη σεζόν. Υπήρξε το περίφημο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, που δεν ξεκίνησε ποτέ και κατακυρώθηκε υπέρ της ομάδας του Πειραιά. Υπάρχει εμπλοκή της ΑΕΚ; Σαφέστατα και όχι. Θα είναι τρελός εάν κάποιος υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Μια εβδομάδα μετά, με τη διαφορά της ΑΕΚ να είναι δύο βαθμοί από τον ΠΑΟΚ και πέντε από τον Ολυμπιακό, υπάρχει η 24η αγωνιστική: ΑΕΚ – Πανιώνιος 1-0, Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 3-2, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1.

Φταίει η ΑΕΚ για την ήττα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη; Ας μη χάσουμε τελείως το μυαλό μας. Η διαφορά είχε φτάσει στους πέντε βαθμούς και έφτασε η άνοδος της ΑΕΚ στην Τούμπα. Πάει να παίξει η ΑΕΚ σε ματς χωρίς κόσμο και με τη διαφορά στους πέντε και παραμονή του αγώνα αλλάζουν τα δεδομένα, το γήπεδο γεμίζει και οι βαθμοί επιστρέφονται. Φταίει σε κάτι η ΑΕΚ; Μόνο εάν είσαι τρελός μπορείς να το ισχυριστείς.

Γίνεται ματς κλειστό και σκληρό, με μετρημένες φάσεις. Γίνεται η φάση στο φινάλε, μπορούμε να συζητάμε επί μέρες γι’ αυτήν. Κατά την κρίση μου υπάρχει σαφής παρέμβαση του Μαουρίσιο στη φάση, αλλά είμαι πεπεισμένος πως όσες φορές και εάν το πω, κάποιος που δεν θέλει να το δει, δεν θα το κατανοήσει. Συνέβησαν όσα συνέβησαν στη συνέχεια, το ματς διακόπηκε και τέλος. Είναι αλήθεια, πως ο ΠΑΟΚ κλονίστηκε από όσα ακολούθησαν.

Τα αφηγήματα της κάθε ομάδας

Μπορείς να κατανοήσεις, ότι όλο αυτό που «χτίστηκε» έπειτα, τα αφηγήματα του Λουτσέσκου πως για εκείνον έχει πάρει το πρωτάθλημα, πως για εκείνον νίκησε το ματς και άλλα παρόμοια, στήριξαν ένα αφήγημα που κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ. Αντε και να κατανοήσω την ένταση του τελικού, όπου η ΑΕΚ είχε εμφανιστεί χαλαρή και ο ΠΑΟΚ «καιγόταν» για να βρει ένα τρόπαιο και να πιαστεί. Αλλά από εκεί πως φτάσαμε μέχρι τώρα να τραβιέται κι άλλο η ιστορία, δεν το κατανοώ.

Η μικρή ιστορική αναδρομή έχει τη σημασία της, για να μη χάσουμε το νόημα των πραγμάτων. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Διαβάζω για παράδειγμα σειρά συνεντεύξεων και αναφορών των παικτών του Ολυμπιακού των ‘90ς, που λένε για το ματς που έσβησαν τα φώτα. Καλή η εξυπνάδα, μόνο που το παραμύθι δεν έχει δράκο. Όταν επαναλήφθηκε το παιχνίδι, το κέρδισε ο Ολυμπιακός! Αρα, ποιος έχασε από εκείνο το ματς που η ΑΕΚ είχε βάλει στα δίχτυα τον αντίπαλο της και είχε ήδη ισοφαρίσει;

Ή το «πράσινο» αφήγημα για τη δήθεν συμμαχία της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα του 1993, θαρρείς και θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να πάρει κάτι περισσότερο στη Νέα Φιλαδέλφεια που έβγαζε φωτιές. Κάπως έτσι και ο ΠΑΟΚ έστησε τη δική του ιστορία γύρω από το πρωτάθλημα του 2018. Επένδυσε πάνω σε αυτό και το άφησε να αιωρείται, ακόμα και όταν την επόμενη σεζόν πέτυχε το στόχο του και πήρε τον τίτλο.

Τι πρέπει να κάνει η ΑΕΚ

Διαβάστε τη συνέχεια για το ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ.

Πάνος Λούπος: Ψυχραιμία και για την... καρδιά μας το βράδυ της Κυριακής
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X