Από Βίντα αλλά και Μουκουντί, ξεκινά η αλλαγή στο status της ΑΕΚ

Από Βίντα αλλά και Μουκουντί, ξεκινά η αλλαγή στο status της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την επίδραση στην εικόνα της ΑΕΚ του ποιοτικού διδύμου στα στόπερ αλλά και για την δίκαιη διαχείριση του Αλμέιδα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν είμαι σίγουρος ποιος έχει πει πως η επίθεση φέρνει τον κόσμο στο γήπεδο, αλλά η άμυνα παίρνει τα πρωταθλήματα. Δεν είμαι σίγουρος καν εάν έχει ειπωθεί για το ποδόσφαιρο ή για το μπάσκετ. Όπως και να έχει, η πραγματικότητα του γηπέδου και των αποτελεσμάτων της ΑΕΚ αυτό δείχνει.

Δεν υπήρξε ομάδα γενικώς και δεν υπήρξε ομάδα της ΑΕΚ ειδικώς, που να έφτασε μέχρι το τέλος σ’ αυτό που κυνηγούσε, χωρίς να είχε το κεφάλι της ήσυχο στα μετόπισθεν. Και κυρίως χωρίς να είχε τις προσωπικότητες εκείνες, κυρίως στο κέντρο της άμυνας, που να έδιναν αυτή την σιγουριά.

Θυμίζω πως ο Γκουαρντιόλα βρήκε πραγματικά τις ισορροπίες στην Σίτι, όταν έβαλε τον Ρούμπεν Ντίας στα στόπερ. Η Λίβερπουλ έγινε ξανά πρωταθληματική ομάδα, όταν πήρε τον Φαν Ντάικ. Και φυσικά, για να πάμε και στα δικά μας, η ΑΕΚ δεν έκανε ποτέ όσα έκανε το 18, αν δεν είχε κυρίως τον Τσιγκρίνσκι αλλά και τον Βράνιες σε πρωτοφανή διαύγεια στο κέντρο της άμυνας. Αλλά όλα αυτά είναι γνωστά.

Όταν ο Άλμειδα τον περασμένο Απρίλη έκανε τις προκαταρκτικές κουβέντες με τους ανθρώπους της ΑΕΚ, πριν καν συμφωνήσει να αναλάβει την ομάδα, το πρώτο που είχε πει ήταν πως χρειάζεται δυο στόπερ που θα παίζουν βασικοί. Ούτε Πινέδα, ούτε κανέναν. Αυτές οι κουβέντες ήρθαν μετά. Δυο βασικούς κεντρικούς αμυντικούς. Μάλιστα αυτό ο Αλμέιδα το είχε βάλει στο τραπέζι ως μια παρατήρηση για την ομάδα, που δεν είχε να κάνει καν με το αν θα αναλάμβανε ο ίδιος ή όχι. Φιλική συμβουλή για το τι έπρεπε να γίνει για να διορθωθεί το περυσινό χάλι.


Ήξερε τι ήθελε ο Αλμέιδα

Εξυπακούεται πως στη συνέχεια όταν ο Αλμέιδα πήρε την ομάδα στα χέρια του, εισηγήθηκε και έφτιαξε από την αρχή όλη την κατάσταση στα χαφ, προσθέτοντας φουλ ποιότητα αλλά και ένταση. Ενώ ανακάτεψε και την τράπουλα στην επίθεση αλλάζοντας ρόλους και στον Γκαρσία και στον Αραούχο. Αλλά με το κέντρο της άμυνας αυτό που ήθελε ήταν ξεκάθαρο και πολύ συγκεκριμένο. Δυο καινούργια στόπερ για την ενδεκάδα.

Τι στόπερ; Το βλέπουμε τώρα. Έναν Βίντα που να έχει και εμπειρία και ποιότητα να διαχειριστεί φάσεις και μπάλες στα πόδια του, αλλά να μπορεί να βγάζει και ένταση και δυναμισμό στο παιχνίδι. Και έναν Μουκουντί δίπλα του, που να μπορεί να κάνει σχεδόν τα ίδια πράγματα. Αυτό είχε στο μυαλό του ο Αλμέιδα, αυτό έφτιαξε, αυτό λειτουργεί μέχρι τώρα και η ΑΕΚ έχει φάει σε εννέα ματς στο πρωτάθλημα δυο γκολ και δυο πέναλτι.

Προφανώς κάνει τεράστια διαφορά η εξαιρετική δουλειά του Πελάδο, αλλά και η τεράστια ποιότητα που έχει προστεθεί στην μεσαία και επιθετική γραμμή στην φετινή ΑΕΚ. Όμως αυτή η αλλαγή στο αγωνιστικό (και όχι μόνο) status της ομάδας, ξεκινά από το γεγονός πως υπάρχουν στο κέντρο της άμυνας δυο στόπερ που κάνουν τον προπονητή και τους συμπαίκτες τους, να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Τόσο απλά.


Για να το πάω και αλλιώς. Δεν νομίζω πως ακόμα και με τους ίδιους ποδοσφαιριστές που έχει φέτος από την μεσαία γραμμή και μπροστά, ακόμα και με την ίδια δουλειά από τον Αλμέιδα, η ΑΕΚ θα παρουσίαζε την ίδια αγωνιστική ταυτότητα, αν δεν είχε στόπερ σαν τον Βίντα και τον Μουκουντί. Αν για παράδειγμα ψαχνόταν κάθε εβδομάδα με διαφορετικό δίδυμο και ήταν το ένα χειρότερο από το άλλο όπως πέρυσι. Αλλά φυσικά επειδή ο πρώτος που το ξέρει αυτό είναι ο προπονητής, δεν το δεχόταν να γίνει έτσι.

Ζήτημα δικαιοσύνης

Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, γιατί έχουν ακουστεί πολλά παράλογα και κυρίως άδικα και για τον Αλμέιδα και την εξαιρετική διαχείριση που κάνει στο υλικό του, αλλά και για τους ποδοσφαιριστές. Όποιος νομίζει πως ο Μουκουντί μονιμοποιήθηκε στην βασική ενδεκάδα, επειδή είχε εκείνον τον τραυματισμό ο Τζαβέλλας στο Αγρίνιο, είναι πολύ βαθιά νυχτωμένος. Και κυρίως είναι πολύ μακριά από τον τρόπο που λειτουργεί ο Αλμέιδα.

Στο μυαλό του προπονητή είναι απολύτως ξεκάθαρο το τι μπορεί να κάνει και να δώσει ο κάθε ένας παίκτης του ρόστερ ξεχωριστά. Είτε στα στόπερ, είτε στα χαφ, είτε παντού. Και επομένως υπάρχει και ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος προορίζεται για βασικός και ποιος για να έρχεται ως εναλλακτική λύση. Αλλά υπάρχει κάτι που λέγεται δικαιοσύνη και για τον Αλμέιδα αυτό μπαίνει πάντα πολύ μπροστά στον τρόπο διαχειρίζεται το υλικό.

Όπως ήδη θα πρέπει να έχετε διαπιστώσει, στην βασική ενδεκάδα της ΑΕΚ δεν παίζουν σ’ όλες τις θέσεις αυτοί που βάσει ποιότητας έχουμε στο μυαλό μας πως λογίζονται ως βασικοί, αλλά εκείνοι που κάνουν καλύτερα την δουλειά στο γήπεδο. Στα χαφ για βασικό εξάρι προορίζεται ο Γιόνσον, αλλά όσο κάνει σούπερ εμφανίσεις, παίζει ο Σιμάνσκι. Στο δεξί άκρο της άμυνας, βάσει ποιότητας θα παίζει ο Σιντιμπέ. Όμως μέχρι τώρα βασικός είναι ο Ρότα. Και όχι μόνο επειδή ο Γάλλος δεν ήταν 100% έτοιμος, αλλά επειδή έκανε καλά την δουλειά.

Ακριβώς έτσι, όχι περίπου έτσι, συνέβαινε και με τον Τζαβέλλα. Όσο υπήρχε η τριάδα στο κέντρο της άμυνας, είτε γουστάραμε, είτε δεν γουστάρουμε τον Τζαβέλλα, την δουλειά ως λίμπερο την έκανε καλά. Οτιδήποτε άλλο, είναι εμπάθεια. Όταν πλέον άλλαξε ο σχηματισμός και έγινε δίδυμο στα στόπερ, η πραγματικότητα ήταν πως ο Τζαβέλλας δεν μπορούσε ούτε να ακολουθήσει, ούτε να ανταποκριθεί. Και απλώς προέκυψε εκείνος ο τραυματισμός που έφερε αλλαγή, όπως συμβαίνει πάντα στο ποδόσφαιρο.

Και κάτι ακόμα τελευταίο, εκτός από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, η παρουσία ενός στόπερ κυρίως σαν τον Βίντα αλλά και σαν τον Μουκουντί, έχει βοηθήσει πολύ και την δουλειά που γίνεται στην προπόνηση με τους συμπαίκτες του. Ο Μήτογλου είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στο ματς κυπέλλου με τον ΠΑΣ, είχε πολύ καλή παρουσία και κυρίως είχε διορθώσει πολλά απ’ όσα έκανε λάθος στην περυσινή σεζόν. Οφείλεται στην δουλειά του, οφείλεται στον Αλμέιδα αλλά οφείλεται και εν πολλοίς σ’ όσα παίρνει καθημερινά Σπάτα από την ποιότητα του Βίντα και του Μουκουντί.

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X