Το μέταλλο της ΑΕΚ και ο χαρακτήρας που έβγαλε, το καλύτερο σημάδι για την δύσκολη συνέχεια

Το μέταλλο της ΑΕΚ και ο χαρακτήρας που έβγαλε, το καλύτερο σημάδι για την δύσκολη συνέχεια
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την μεγάλη νίκη της ΑΕΚ στο Περιστέρι, τον τρομερό ΜακΓκρίφ και τα άισχη των κουκουλοφόρων

Η ΑΕΚ πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη απέναντι σε μια καλή ομάδα όπως το Περιστέρι, που όμως την κάνει μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε τις συνθήκες ζούγκλας που επικρατούσαν στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου». H Ένωση έστειλε μήνυμα σε όλους όσους την είχαν ξεγραμμένη για φέτος, ότι είναι εδώ και με την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από τον Ηλία Καντζούρη μπορεί να βελτιωθεί και άλλο.

Μέταλλο και χαρακτήρα

Ας ασχοληθούμε πρώτα με το αγωνιστικό κομμάτι, αφού το περισσότερα πράγματα για τις αλητείες τα είπαμε εχθές. Η ΑΕΚ πήγαινε να παίξει έναν αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που της μοιάζει πολύ ως προς το κομμάτι της άμυνας. Ο κόουτς Σπανούλης θέλει και αυτός να πιέζει στην πρώτη γραμμή άμυνας, έχει αθλητικά γκαρντ που παίζουν με υψηλή ένταση πιέζοντας την μπάλα για να αποδιοργανώσουν τον αντίπαλο, το ίδιο δηλαδή που κάνει και η ΑΕΚ. Από αυτήν την άποψη λοιπόν δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο που και οι 2 ομάδες είχαν μεγάλο αριθμό λαθών.

Η Ένωση μπήκε στο παιχνίδι άρτια προετοιμασμένη από το προπονητικό τιμ και είχε βάλει σημάδι τον Μπίλαν του Περιστερίου που είναι πολύ αργός στα πόδια σε όλα τα πικ εν ρολ από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα. Αυτό ήταν κάτι που την βγήκε αφού σκόραρε 23 ολόκληρους πόντους μέσα από πικ εν ρολ δράσεις. Από τα λάθη που προκαλούσε η πιεστική άμυνα της, μπόρεσε να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να σκοράρει 15 πόντους, μερικούς με εντυπωσιακές φάσεις, όπως το κάρφωμα του ΜακΓκρίφ που πέρασε πάνω από τον Ραντάνοφ.

Την επηρέασε η διακοπή

Είναι δεδομένο και με βάση την εικόνα του πρώτου δεκαλέπτου, οτι αν δεν υπήρχε η διακοπή του αγώνα, η ΑΕΚ θα είχε κερδίσει πολύ πιο εύκολα γιατί είχε βρει εξαιρετικό ρυθμό σε άμυνα και επίθεση, είχε απαντήσεις σε ό,τι και αν προσπαθούσε το Περιστέρι. Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι διακοπές ευννούν την ομάδα που βρίσκεται πίσω στο σκορ. Έτσι με την επανέναρξη του αγώνα το Περιστέρι ξεκίνησε ουσιαστικά από το μηδέν, επέστρεψε γρήγορα στο ματς και με την ανοχή των διαιτητών στο πολύ σκληρό παιχνίδι τους πήρε το προβάδισμα.

Αυτό που μου άρεσε στην ΑΕΚ είναι ότι παρά του ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, παρά την άθλια αντιμετώπιση που είχαν οι παίκτες της από τους διαιτητές, παρά το όλο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε, δεν «μάσησαν», έδειξαν χαρακτήρα, δεν πανικοβλήθηκαν από την διαφορά και συνέχιζαν να παίζουν το παιχνίδι τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα, καθώς όταν τα πράγματα στραβώνουν, οι παίκτες τείνουν να πηγαίνουν στα ένστικτα τους, να ξεχνάνε το ομαδικό παιχνίδι και ο καθένας να κάνει ότι θέλει. Η ΑΕΚ όχι μόνο δεν έκανε αυτό, αλλά έμοιαζε ακόμα πιο συγκεντρωμένη, γύριζε πολύ ωραία την μπάλα και έβαλε μεγάλα σουτ για να επιστρέψει στον αγώνα.

Αμυντικά μην κοιτάτε τους 80 πόντους που δέχτηκε, καθώς ήταν ένα παιχνίδι που παίχτηκε στις 85 κατοχές που σημαίνει ότι η Ένωση δεχόταν κάτω από 1 πόντο ανά κατοχή που είναι εξαιρετικό νούμερο. Η καλή αμυντική της συμπεριφορά φαίνεται και από το ότι έκοψε τις συνεργασίες και το ομαδικό παιχνίδι του Περιστερίου που σκόραρε 19 πόντους από καταστάσεις isolation (ένας εναντίον ενός) κυρίως με τον Ντένμον. Ο έμπειρος Αμερικανός πέτυχε καλάθια με την άμυνα κρεμασμένη από επάνω του, δείχνοντας την κλάση του, αλλά η ΑΕΚ δεν μπορούσε να χάσει από αυτό. Ήταν δεδομένο ότι δεν θα τα βάλει όλα και μην έχοντας άλλο τρόπο επίθεσης το Περιστέρι, τα περίμενε όλα από τις εμπνεύσεις του Ντένμον.

Στο τέλος με το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού, ο Τιμ Φρέιζιερ έδειξε για ποιον λόγο επέμενε ο Ηλίας Καντζούρης στην απόκτηση του. Με ένα γήπεδο να βράζει, πήρε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια και σκόραρε προκαλώντας σιγή στις εξέδρες. Όταν τον είδα στα αποδυτήρια και του είπα για το σουτ αυτό, ήταν πολύ χαλαρός, σαν να έλεγε εντάξει δεν έγινε και τίποτα, τα έχω για πλάκα αυτά. Το ίδιο και ο Γουίλιαμς που πέτυχε και αυτός ένα σημαντικό ντράιβ για να κλειδώσει οριστικά την νίκη.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτόν τον αγώνα είναι ότι η ΑΕΚ κέρδισε με 3/14 (21.4%) ενώ είναι μια ομάδα που σουτάρει μέχρι τώρα με πάνω από 40%. Πολλοί μπορεί να το βλέπουν αρνητικό αυτό, προσωπικά το βλέπω θετικό γιατί δείχνει ότι η ομάδα έχει πολλές επιλογές επίθεσης και πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμα. Επίσης πρέπει να κρατήσουμε και πάλι την πολύ καλή άμυνα, την ψυχραιμία όταν το παιχνίδι πήγε να ξεφύγει, την βοήθεια όλων των παικτών που αγωνίστηκαν, είτε 1 λεπτό είτε 30. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να διορθωθούν ακόμα, υπάρχουν νεκρά διαστήματα στο παιχνίδι της, όμως η εικόνα της είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντική.

Τρομερός ΜακΓκρίφ

Ο Κάμερον ΜακΓκρίφ έκανε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι από όλες τις απόψεις. Δεν είναι μόνο οι 18 πόντοι που σκόραρε και τα 8 ριμπάουντ, αλλά η καρδιά με την οποία έπαιζε. Έδωσε τρομερές μάχες κάτω από τα καλάθια σε άμυνα και επίθεση, έφαγε και έδωσε πολύ μπασκετικό ξύλο και ήταν και ιδιαίτερα εύστοχος στις κρίσιμες βολές. Άλλο ένα παράδειγμα για όλους ώστε να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα για έναν παίκτη, που στα πρώτα ματς προερχόταν από τραυματισμό, δεν είχε κάνει προπονήσεις με όλη την ομάδα και δεν είχε καλή εικόνα. Τελικά ο Ηλίας Καντζούρης, όπως έναι και το φυσιολογικό βέβαια, ήξερε πολύ καλά τι παίκτη πήρε και δικαιώνεται για την επιλογή του.

Με αυτή λοιπόν την νίκη-μήνυμα προς όλους η ΑΕΚ έκανε το 3/3 και συνεχίζει με χαμηλά το κεφάλι όπως κάνει μέχρι σήμερα. Όλοι βλέπουν ότι κάτι καλό φτιάχνεται, γίνεται σωστή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και αυτό βγαίνει στο γήπεδο. Μην τους ματιάσουμε, αλλά πραγματικά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης η ομάδα. Θα έρθουν και δύσκολα βράδια, θα έρθουν και ήττες αλλά το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε μια ομάδα με αρχές και συγκεκριμένη φιλοσοφία στο παρκέ. Αυτό πάντα μακροπρόθεσμα βγαίνει σε καλό, αρκεί να μην υπάρξουν ατυχίες.

Πλέον η ΑΕΚ ετοιμάζεται για τον πολύ κρίσιμο αγώνα με την Βόννη, που μπορεί να κρίνει και την πρόκριση. Να δούμε πώς θα εμφανιστεί η ΑΕΚ, γιατί εχθές ξόδεψε πολύ ενέργεια και με την επιλογή του ΕΣΑΚΕ να γίνει ο αγώνας Κυριακή, η προετοιμασία όπως και να έχει θα είναι ελλειπής. Είναι ένα ματς που ο κόσμος της ΑΕΚ πρέπει να έρθει στο γήπεδο και να βοηθήσει την ομάδα για να την επιβραβεύση και για το καλό ξεκίνημα που έχει κάνει.

Αλητεία με την αστυνομία θεατή

Ζήσαμε για να δούμε ντου σε εξέδρα με προσκλήσεις της ΑΕΚ, από κουκουλοφόρους που την «έπεσαν» 25 άτομα σε 3 και μάλιστα μπροστά στις οικογένειες τους με μικρά παιδιά. Πριν από αυτό είχαν πέσει μπουκάλια στον πάγκο της ΑΕΚ όσο παιζόταν ο αγώνας, ενώ όσοι δεν κάθονταν στο πάγκο της ομάδας, βρισκόντουσαν κάτω από το πέταλο των οργανωμένων χωρίς ούτε έναν αστυνομικό ή security δίπλα τους. Έγινε ό,τι έγινε και ακούσαμε και το κωμικό ότι η αστυνομία δεν μπορεί να βγάλει έξω τους χούλιγκαν, οπότε τους άφησε μέσα στο γήπεδο! Μιλάμε για απίστευτα πράγματα που μόνο στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν. Ο «μάγκας» αυτός, που ξεκίνησε όλα τα επεισόδια, είναι υπάλληλος του Περιστερίου και dj του γηπέδου και μάλιστα όπως λένε και άνθρωποι που βρίσκονται συχνά στο κλειστό της ομάδας, η συμπεριφορά αυτή υπάρχει σε πολλούς αγώνες. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν όσοι δέχτηκαν την επίθεση και ο κύριος υπεύθυνος συνέχισε να βάζει μουσική. Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα συνεχίσει να εργάζεται στον Περιστέρι ή όχι.

Να πούμε περαστικά στους 2 ανθρώπους που δέχτηκαν επίθεση και πήγαν στο νοσοκομείο και ας ευχηθούμε να μην ξαναέχουμε αντίστοιχα γεγονότα. Δεν ανήκουν στο μπάσκετ και στον αθλητισμό τέτοιοι κάφροι.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X