Το έπος του «Μπερναμπέου», η ΑΕΚ ταπείνωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης των «Γκαλάκτικος» (VIDEO)

Το έπος του «Μπερναμπέου», η ΑΕΚ ταπείνωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης των «Γκαλάκτικος» (VIDEO)

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια η ΑΕΚ έφευγε από το Σαντιάγκο Μπερναμπέου με ένα αποτέλεσμα που άφησε άναυδη την Ευρώπη και έμεινε στην ιστορία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ κρατάει ένα ρεκόρ στο Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο μπορεί να μείνει και ακατάρριπτο για πάντα. Είναι η μοναδική ομάδα που πέτυχε μόνο ισοπαλίες στους έξι αγώνες της φάσης των ομίλων και αυτό έγινε στη διάρκεια της σεζόν 2002-2003 με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της.

Ήταν ο όμιλος με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Ρόμα και την Γκενκ. Άρχισε με δύο λευκές ισοπαλίες στο Βέλγιο με τη Γκενκ και στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο τη Ρόμα και συνεχίστηκε με τις δύο επικές ισοπαλίες απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης των Galacticos, με 3-3 στην Αθήνα και 2-2 στη Μαδρίτη. Ακολούθησε η ισοπαλία 1-1 με Γκενκ εντός και το πρόγραμμα της ΑΕΚ στον όμιλο ολοκληρώθηκε με 1-1 στο Ολίμπικο με τη Ρόμα.

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια η ΑΕΚ γινόταν μία από τις ελάχιστες ομάδες στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που βρέθηκαν να χάνουν με δύο γκολ διαφορά στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, αλλά παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να φύγουν αήττητες. Είκοσι μέρες μετά το… παραμυθένιο 3-3 της Νέας Φιλαδέλφειας, η ΑΕΚ βρέθηκε να ηττάται στην έδρα της τότε πρωταθλήτριας Ευρώπης με 2-0 από δύο τέρματα του Άγγλου Στιβ Μακ Μάναμαν. Όλα έδειχναν ότι ερχόταν καταστροφή, όμως στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε… πράγματα και θαύματα.

Πριν πούμε, όμως, ο,τιδήποτε, να θυμίσουμε ποια ήταν εκείνη η Ρεάλ. Ήταν μία ομάδα που είχε προσλάβει το προσωνύμιο Galacticos, αφού κάθε καλοκαίρι εκείνα τα χρόνια έφερνε στη Μαδρίτη ό,τι πιο λαμπερό υπήρχε: το 2000 αγόρασε τον Λουίς Φίγκο από τη Μπαρτσελόνα, το 2001 πήρε τον Ζινεντίν Ζιντάν από την Γιουβέντους και το 2002 απέκτησε από την Ιντερ το «φαινόμενο» Ρονάλντο, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα είχε οδηγήσει τη Βραζιλία στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με τους Ραούλ και Φίγκο απόντες εκείνο το βράδυ, αλλά με τον Ρονάλντο να κάνει ντεμπούτο με τη Ρεάλ στη διοργάνωση, η πρωταθλήτρια Ευρώπης (είχε κατακτήσει τα τρία από τα πέντε τελευταία Τσάμπιονς Λιγκ) έδειχνε έτοιμη για τη νίκη που θα της εξασφάλιζε την πρώτη θέση.

Απέναντι σε αυτή την ομάδα, όμως, η ΑΕΚ των πολύ ποιοτικών Ελλήνων παικτών αλλά και κάποιων ξένων που σήκωναν επάξια το βάρος της φανέλας, κατάφερε να μείνει όρθια. Και μάλιστα αυτό έγινε σε έναν αγώνα, όπου ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποσύρει από την ενδεκάδα νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο τα δύο μεγάλα αστέρια της ομάδας του, τον Ντέμη Νικολαΐδη και τον Βασίλη Τσιάρτα, ενώ λίγο αργότερα αποσύρθηκε και ο Γρηγόρης Γεωργάτος.

Οι κινήσεις της ΑΕΚ που άλλαξαν τα πάντα

Στον αγώνα πέρασαν στο 54’ ο Χρήστος Μαλαδένης και ο Ίλια Ίβιτς και στη θέση του Γεωργάτου στο 69’ ο Κοσταρικανός μεσοεπιθετικός Βάλτερ Σεντένο. Η ΑΕΚ έγινε σταδιακά πολύ πιο επιθετική στο 74’ κέρδισε ένα κόρνερ που ήρθε ως συνέχεια δύο αποκρούσεων του Ίκερ Κασίγιας σε προσπάθειες των Ίβιτς και Σεντένο. Ο τελευταίος εκτέλεσε το κόρνερ και ο 23χρονος Κώστας Κατσουράνης, ο οποίος το καλοκαίρι είχε αποκτηθεί από την Παναχαϊκή, έκανε με κεφαλιά το 2-1. Η ΑΕΚ είχε πια επιστρέψει στον αγώνα και στο 86’ ο Ίβιτς βρέθηκε μέσα στην περιοχή από τα δεξιά, κέρδισε την κόντρα από τον Φερνάντο Ιέρο, τον άφησε πεσμένο στο έδαφος και σέρβιρε την μπάλα στο Σεντένο για να κάνει αυτός το 2-2!

«Σκέφτηκα ότι … πέθαινα να παίξω σε αυτό το ματς και να που σκόραρα κιόλας» δήλωσε ο Κοσταρικανός μετά τον αγώνα. «Όλοι γνωρίζουν ότι δεν πανηγυρίζω έντονα τα γκολ, αλλά εγώ ξέρω πώς ένιωθα εκείνη την ώρα».

Η ΑΕΚ είχε κάνει το ακατόρθωτο. Το αδιανόητο. Οι περίπου τρεις χιλιάδες οπαδοί της στο γήπεδο και εκατομμύρια άλλοι σε όλη τη Γη δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Εκείνη η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που όχι μόνο δεν διασύρθηκε, αλλά ούτε καν ηττήθηκε στην κόλαση του Μπερναμπέου. Την άλλη μέρα το απόγευμα, στην επιστροφή της αποστολής από την Ισπανία, χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ επεφύλασσαν μεγαλοπρεπή υποδοχή στην αποστολή και την συνόδευαν με μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή στην Αττική Οδό.

H σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης, Κωστένογλου, Ζαγοράκης, Τσιάρτας (54’ Μαλαδένης) Γεωργάτος (69’ Σεντένο) Κασάπης, Ράϊτ, Καψής, Κατσουράνης, Λάκης, Νικολαΐδης (54’ Ίβιτς).

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X