Σε βάθος χρόνου η ΑΕΚ θα χρειαστεί περισσότερα από τους Έλληνες του ρόστερ

Σε βάθος χρόνου η ΑΕΚ θα χρειαστεί περισσότερα από τους Έλληνες του ρόστερ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την ανισορροπία μεταξύ Ελλήνων και ξένων που πρέπει να αλλάξει στην ΑΕΚ

Η ΑΕΚ μετά από αρκετό καιρό έχει μια κενή εβδομάδα από Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και μπόρεσαν οι παίκτες να πάρουν κάποιες ανάσες για την πολύ δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί.

Μην ξεχνάμε ότι το επόμενο πακέτο 3 παιχνιδιών, έχει αναμετρήσεις απέναντι στο Περιστέρι την Κυριακή, την Βόννη της Τρίτη και τον Άρη το Σαββατοκύριακο. Όλα πολύ σημαντικά ματς αλλά και ένα δείγμα για την δυναμικότητα της ομάδας σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση όσο περνάει ο καιρός και η ΑΕΚ δουλεύει σωστά, αλλά θα είναι ένα πρώτο κρας τεστ για την δυναμικότητα της φετινής ομάδας.

Πρέπει να ανέβουν οι Έλληνες της ΑΕΚ

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι, για να καταλήξουν στις επιλογές των ξένων παικτών, έψαξαν εξονυχιστικά κάθε περίπτωση. Ήθελαν να περιορίσουν το περιθώριο λάθους όσο το δυνατόν περισσότερο, για να μην προχωρήσουν σε πολλές αλλαγές μέσα στην χρονιά που θα διατάραζαν την χημεία που προσπαθεί να «χτίσει» ο Ηλίας Καντζούρης. Με την πρώτη και σύντομη εικόνα που έχουμε από τους ξένους της ομάδας μοιάζει πολύ εφικτό η Ένωση να έχει πετύχει το 6/6 στις επιλογές της, κάτι που για τα δεδομένα του μπάσκετ, αλλά και του μπάτζετ της ομάδας, είναι πραγματικά αδύνατο και στατιστικά πάρα πολύ δύσκολο. Όσο λιγότερα είναι τα χρήματα που έχεις να διαθέσεις τόσο μεγαλώνει το ρίσκο στις επιλογές, αλλά φαίνεται ότι στην ΑΕΚ φέτος έκαναν πολύ μελετημένες κινήσεις πέραν του Στρέλνιεκς που είναι γνωστός σε όλους. Οι 6 ξένοι της ομάδας έχουν όλοι διψήφιους μέσους όρους που από την μια μεριά μπορείς κάποιος να πει ότι αυτό δείχνει και τον πλουραλισμό στην επίθεση της ομάδας. Η άλλη μεριά του νομίσματος όμως λέει ότι οι Έλληνες δεν προσφέρουν όσο θα έπρεπε.

Τουλάχιστον μέχρι τώρα, δείχνουν να είναι ένα επίπεδο κάτω, με αποτέλεσμα οι ξένοι παίκτες να «κουβαλάνε» ουσιαστικά την ομάδα στους μέχρι τώρα αγώνες. Είναι πολύ πρόσφατο, στην πρώτη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Καρσίγιακα, που οι «κιτρινόμαυροι» πέτυχαν 88 πόντους και κανένας από αυτούς δεν ήταν από Ελληνικό χέρι. Στους επόμενους αγώνες υπήρξε μια βελτίωση, αλλά και πάλι είναι πολύ μεγάλη η ανισορροπία στο σκοράρισμα μεταξύ των ξένων και των Ελλήνων της ομάδας.

Αυτήν την στιγμή η ΑΕΚ σκοράρει 83.5 πόντους ανά αγώνα και μόλις 11.9 πόντοι έρχονται από τους Έλληνες (14.2%), με τους ξένους να σηκώνουν όλο το φορτίο. Καταλαβαίνει κανείς ότι σε βάθος χρόνου θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς όσο καλός και σταθερός μπορεί να είναι ένας παίκτης, θα έρθει μια περίοδος που θα κάνει την κοιλιά του, είτε λόγω κούρασης, είτε λόγω ντεφορμαρίσματος. Ειδικά παίκτες όπως ο Μάντσεν που δεν έχει σταματήσει να παίζει καθόλου από πέρσι λόγω του Ευρωμπάσκετ, είναι βέβαιο ότι θα του βγει κούραση σε κάποιο σημείο. Ακόμα μπορεί να τύχει κάποιος τραυματισμός, κάποια αρρώστια, δεν μπορεί η ΑΕΚ να βασίζεται μόνο σε 6 παίκτες επιθετικά.

Είδαμε στο παιχνίδι με την Ρέτζιο Εμίλια, πως σκόραρε ο Κόνιαρης, σκόραρε ο Περσίδης και αμέσως η ΑΕΚ είχε καλύτερη ροή στην επίθεση της, περισσότερους πονοκεφάλους για την αντίπαλη άμυνα και περισσότερες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες τους. Σε τέτοια βράδια δεν θα χρειάζεται να κάνει μαγικά ο Φρέιζιερ ούτε να πρέπει ο Μίτσελ να παλεύει για 30+ λεπτά. Παίκτες όπως ο Κόνιαρης, ο Περσίδης, ο Παπαδάκης και ο Πετρόπουλος χρειάζεται να μπουν περισσότερο στην εξίσωση, να είναι πιο αποφασιστικοί για να έχει η ομάδα μεγαλύτερη άνεση στο σκοράρισμα. Το θετικό είναι ότι παρόλο που επιθετικά είναι ανενεργοί ακόμα, τον αμυντικό τους ρόλο τον εξυπηρετούν θαυμάσια και δίνουν αυτό που θέλει ο προπονητής. Μόλις υπάρξει και η αντίστοιχη ισορροπία με το επιθετικό κομμάτι, η συνολική ομαδική λειτουργία θα βελτιωθεί.

Και τώρα Περιστέρι

Την Κυριακή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι απέναντι στο πολυδιαφημισμένο Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη. Μια ομάδα που έκανε μια σοβαρή επένδυση φέτος και έχει το 3ο μπάτζετ του πρωταθλήματος με βλέψεις για πολύ ψηλά. Θα έχει σημασία τι εικόνα θα παρουσιάσει η ΑΕΚ, είτε χάσει είτε κερδίσει απέναντι σε μια ομάδα που θεωρείται στα φαβορί για την 3η θέση. Μέχρι τώρα ακόμα και στην Τουρκία που ήρθε η ήττα η απόδοση της ΑΕΚ ήταν πολύ καλή και έχασε στις λεπτομέρειες, δείχνοντας ότι είναι ομάδα, το ίδιο θα πρέπει να περιμένουμε και την Κυριακή.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X