Το δεύτερο αμυντικό χαφ και ο Πινέδα

Το δεύτερο αμυντικό χαφ και ο Πινέδα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι τα αγωνιστικά δεδομένα του παιχνιδιού της ΑΕΚ στο Χαριλάου την Κυριακή

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Να πω την αμαρτία μου, λίγο έως και πολύ μου κακοφαίνεται που αυτό το Σαββατοκύριακο δεν θα πάμε και πάλι Φιλαδέλφεια. Δεν νομίζω πως είναι καθόλου εύκολο και για κανέναν μας, να βγει απ’ αυτό το μουντ της επιστροφής στο σπίτι μας. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, είναι τεράστια μαγκιά το γεγονός πως ο Αλμέιδα και οι ποδοσφαιριστές του δεν παρασύρθηκαν ποτέ απ’ αυτό.

Έκανε πολύ καλή δουλίτσα ο προπονητής της ΑΕΚ και στο κομμάτι της πνευματικής προετοιμασίας, που ήταν ίσως και το πιο δύσκολο για το παιχνίδι με τον Ιωνικό. Και έβαλε μέσα στο γήπεδο μια ομάδα που ήξερε ακριβώς πως έπρεπε να διαχειριστεί τις στιγμές και πως να πάρει όλη αυτή την ενέργεια από την κερκίδα και να κάνει προωθητική για τα ποδάρια της. Δεν ήταν κάτι που απλώς έκατσε. Το δούλεψε ο Αλμέιδα με τους παίκτες του και εννοείται πως το πιστώνεται.

Και για να είμαστε και ξεκάθαροι, βλέποντας και το κλίμα στην προπόνηση της περασμένης Τετάρτης, η ομάδα έχει μείνει ουσιαστικά έξω απ’ όλο αυτό το μουντ της ανείπωτης ευτυχίας της επιστροφής στο σπίτι μας. Εννοώ καθαρά πρακτικά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθότι μπροστά της έχει ποδοσφαιρικές μάχες χαρακωμάτων και δεν έχει καμία πολυτέλεια να αποσπάσει το μυαλό της απ’ όλο αυτό.

Λειτουργεί εξαιρετικά η ελευθερία στην πεντάδα

Καθαρά ποδοσφαιρικά, το ματς με τον Ιωνικό έδειξε πως έχει αρχίσει να λειτουργεί, αυτό που ο Αλμέιδα έβαλε στο μυαλό του ήδη από το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Ένας σχηματισμός που από την τετράδα της άμυνας και μπροστά, ο μοναδικός που είναι ακούνητος και σταθερός στην θέση του, είναι κόφτης. Αυτός που παίζει μπροστά από τα δυο στόπερ. Οι υπόλοιποι πέντε μόνο τυπικά έχουν τις θέσεις τους μέσα στο γήπεδο. Πρακτικά και ο Πινέδα και ο Γκατσίνοβιτς και ο Αραούχο, αλλά ακόμα και ο Ελίασον με τον Γκαρσία, είχαν την ελευθερία να κινούνται σε πολλούς χώρους.

Αυτό ήταν κάτι που πρακτικά και ποδοσφαιρικά βοηθούσε πολύ και τους ίδιους τους παίκτες της ΑΕΚ, ειδικά όπως είναι ο Πινέδα ή ο Γκατσίνοβιτς ή ακόμα και ο Αραούχο, που την θέλουν αυτή την ελευθερία. Αλλά δυσκόλευε πολύ και την λειτουργία της αντίπαλης άμυνας, η οποία ουσιαστικά θα έπρεπε να προσαρμοστεί πάνω σε σταθερές του αντιπάλου, οι οποίες δεν υπήρχαν καν. Και αυτό φάνηκε σε πολλές φάσεις που έβγαλε η ΑΕΚ ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Μπορεί βέβαια κάποιος σκεφτεί πως αυτός ο σχηματισμός βγήκε και λειτούργησε καλά σ’ ένα ματς πολύ ιδιαίτερων συνθηκών όπως αυτό με τον Ιωνικό και μ’ έναν σχετικά αδύναμο αντίπαλο. Όμως η πραγματικότητα είναι πως αυτός ο σχηματισμός δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο Αγρίνιο απέναντι στον Παναιτωλικό. Εκεί που η ΑΕΚ είχε κάνει, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, την καλύτερη φετινή της εμφάνιση.

Το κριτήριο είναι ο Πινέδα

Το ερώτημα προφανώς που τίθεται, είναι αν η ΑΕΚ μπορεί να πάει με τον ίδιο σχηματισμό και σ’ ένα ματς όπως αυτό με τον Άρη, την Κυριακή στο Χαριλάου. Θυμίζω πως πρακτικά αυτό το σχήμα έχει μόνο έναν κόφτη και από εκεί και πέρα είναι ο Πινέδα αυτός που χρειάζεται να έχει να γυρίζει αρκετά πίσω και να παίρνει τον ρόλο του δεύτερου αμυντικού μέσου.

Υπάρχει καταρχάς ένα δεδομένο όσον αφορά το παιχνίδι της Κυριακής με τον Άρη. Ο Αλμέιδα εκτός από τον φορμαρισμένο και με δυο πολύ καλά ματς στα πόδια του Σιμάνσκι, έχει ξανά ετοιμοπόλεμο και τον Γιόνσον. Και όταν λέμε πως είναι ετοιμοπόλεμος ο Γιόνσον, εννοούμε πως είναι ξανά διαθέσιμος ο καλύτερος και σίγουρα ο πιο σταθερός παίκτης της ΑΕΚ σ’ όλα τα ματς που έχει παίξει. Επομένως αυτή η παράμετρος, πρέπει σίγουρα να συνυπολογιστεί, στην προσέγγιση για τις αποφάσεις που θα πάρει ο Αλμέιδα.

Θαρρώ ωστόσο, πως το πιο καθοριστικό κριτήριο για τις αποφάσεις που θα πάρει ο προπονητής, ως προς τον σχηματισμό για το ματς στο Χαριλάου, είναι το ζύγισμα στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο Πινέδα, παίζοντας ουσιαστικά ως δεύτερο αμυντικό χαφ. Ο Αλμέιδα ξέρει καλά, πως απέναντι στον Άρη, ο Μεξικανός θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα, απ’ όσα στο ματς με τον Ιωνικό, που κυρίως χρειάστηκε να παίρνει πρώτες μπάλες στα πόδια του και να κτίζει επιθέσεις και να δίνει ρυθμό.

Βεβαίως υπάρχει και η εικόνα του παιχνιδιού στο Αγρίνιο, που ο Πινέδα έδειξε θαυμαστή συνέπεια σε ανασταλτικά καθήκοντα και ήταν πολλές οι φορές που έδωσε δυνατές μάχες στην μεσαία γραμμή, τις οποίες μάλιστα κέρδισε. Το λέγαμε άλλωστε και από το καλοκαίρι, πως ο Μεξικανός είναι ένα πολύ σύγχρονο οκτάρι, που σημαίνει πως τα ανασταλτικά καθήκοντα τα έχει μέσα στα skills του. Και σίγουρα δεν είναι καθόλου ένα σοφτ χαφ. Το ακριβώς αντίθετο είναι. Εξάλλου στην καριέρα του έχει παίξει εξάρι. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν συζητάμε καν περί αυτού.

Δύσκολη και περίπλοκη απόφαση

Έχει υποθέτω πρώτος ο Αλμέιδα τον προβληματισμό, αν συνιστά ρίσκο να πάει για ένα ματς στο Χαριλάου, που σίγουρα στην μεσαία γραμμή θα γίνει αίμα και άμμος, με ένα μόνο καθαρόαιμο εξάρι και δίπλα του τον Πινέδα. Και ακόμα αν υπό αυτές τις συνθήκες, ο Μεξικανός αναλωθεί σε ανασταλτικά καθήκοντα και η ομάδα στερηθεί την δημιουργικότητά του. Από την άλλη μεριά όμως, αν τελικά ο προπονητής αποφασίσει να επαναφέρει το δίδυμο Σιμάνσκι και Γιόνσον, ποιος μπορεί να «θυσιαστεί» και να μείνει στον πάγκο. Για κανέναν δεν το βλέπω απλό.

Επίσης για να μην ξεχνιόμαστε, σε κανένα από τα παιχνίδια που η ΑΕΚ έπαιξε επί της ουσίας με δυο «εξάρια», δεν είχε την ίδια καλή εικόνα, μ’ αυτή που έβγαλε στα δυο τελευταία ματς που είχε μόνο ένα «εξάρι». Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και πως αυτά τα δυο παιχνίδια ήταν με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και με τον Ιωνικό στη Φιλαδέλφεια. Μ’ ότι και αν αυτό σημαίνει.

Εν κατακλείδι, δεν είναι καθόλου εύκολη η απόφαση που καλείται να πάρει ο Αλμέιδα για τον σχηματισμό του κυριακάτικου ματς, το οποίο όλοι καταλαβαίνουμε πόσο κομβικό είναι για την ΑΕΚ χωρίς να απαιτείται επ’ αυτού ανάλυση. Θαρρώ όμως, πως το βασικό κριτήριο γι αυτή την απόφαση, θα είναι το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει και να δώσει ο Πινέδα, ως δεύτερο αμυντικό χαφ, σ’ ένα παιχνίδι όπως αυτό με τον Άρη. Ένα παιχνίδι πάντως, που για να μην ξεχνιόμαστε, η ΑΕΚ πάει για να το κερδίσει. Επομένως το πιο πιθανό είναι πως θα ισχύσει το ενδεκάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει, που πάντα οι προπονητές το έχουν στην άκρη του μυαλού τους και όχι άδικα.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X