ΑΕΚ: Να σκαρφαλώνεις στα κάγκελα της Σκεπαστής…

ΑΕΚ: Να σκαρφαλώνεις στα κάγκελα της Σκεπαστής…
Photo Credits: INTIME

H Νέα Φιλαδέλφεια είναι ταυτισμένη με ιστορίες της πρώτης διώροφης εξέδρας που υπήρξε ποτέ σε ελληνικό γήπεδο, χάρη στο πείσμα του Λουκά Μπάρλου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Χτυπούν απλώς διαφορετικά κάποιες καταστάσεις. Το παρελθόν παίζει ρόλο, αλλά ο χώρος που γίνονται και ο αντίπαλος μοιάζουν με το άπαν. Η ΑΕΚ επιστρέφει στον τόπο της, τη Νέα Φιλαδέλφεια. Συνέχισε να υπάρχει και μετά το πέρας της, όταν η «Ένωση» έπαιζε στο ΟΑΚΑ. Όταν έδινε παιχνίδια στη Ριζούπολη ή τη Νέα Σμύρνη.

Όμως τα στοιχειά στριφογύριζαν στο χώρο. Απαιτούσαν την επιστροφή, για να μοιάζουν όλα διπλάσια. Να τα κοιτάζεις μέσα από το καλειδοσκόπιο και να σου φαίνονται γιγάντια.

Φυσικά, οι στιγμές παρέμεναν μεγάλες. Ένας χώρος χωρίς ένα σύνολο ανθρώπων ώστε να τον οικειοποιηθούν, ένα άδειο μέρος. Το ζήτημα δεν είναι η Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά η ΑΕΚ. Δεν είναι οι άδειες κερκίδες, αλλά η παράκρουση στις γεμάτες, την ώρα που μπαίνουν τα γκολ.

Είναι η ειδωλολατρία, δεν γίνεται να κρυφτεί αυτό. Αλλά και η οικογένεια. Γενιές και γενιές ανθρώπων που παρακολούθησαν την ομάδα τους σε ασύλληπτους θριάμβους και αφόρητες λύπες, που μετέδωσαν αυτό το πάθος στους επιγόνους τους και το βασίλειο πήγαινε… σόι.

Λάτρεψαν ποδοσφαιριστές, τους έδωσαν παρατσούκλια και τους αγάπησαν με τόσο πάθος, που για μέρες μετά είχαν ένα χαμόγελο ευτυχίας στα πρόσωπά τους. Όπου κι αν βρίσκονταν.

Αυτή η κάψα δεν είχε ηλικία. Δεν έχει ιδιότητα. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου που παραλογίζεται το βράδυ της Κυριακής, δύο αδέλφια που αρπάζονται για το ποδόσφαιρο σε μια επίσημη εκδήλωση, ένα γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα και χωρίς αναστολές.

Η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν πάντα το «σπίτι» ανεξαρτήτως αν για 14 χρόνια αναγκάστηκε να ζει στο… ενοίκιο. Εκεί όλα μετρούσαν τελείως διαφορετικά. Ήταν όλα πιο προσωπικά. Εκεί οι ήρωες, όλοι οι ήρωες, ήταν κάποιοι σαν αυτούς που ανεξαρτήτως καιρού στριμώχνονταν για να παρακολουθήσουν την ΑΕΚάρα.

Κάποιοι ήρωες ήταν λίγο πιο ανδρειωμένοι από άλλους. Κάποιοι ανέβηκαν στα κάγκελα της Σκεπαστής, για να πανηγυρίσουν ένα σπουδαίο γκολ.

Ο μύθος της ΑΕΚ στη διώροφη εξέδρα

Η Σκεπαστή δεν ήταν μια απλή εξέδρα. Δεν ταυτίστηκε με τους φανατικούς της ΑΕΚ επειδή απλώς από εκεί έδιναν τον παλμό στα παιχνίδια της. Ήταν η πρώτη διώροφη εξέδρα στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που δημιουργήθηκε το 1979 επειδή ο αείμνηστος Λουκάς Μπάρλος δεν λογάριαζε έξωση μπροστά στην ομάδα της καρδιάς του.

Πράγματι, με το δάνειο που πήρε στο όνομά του στην «Ιονική και Λαϊκή», υπήρχε κίνδυνος να χάσει το σπίτι του, το οποίο ήταν υποθηκευμένο, αφού η διοίκηση Ζαφειρόπουλου δεν αποπλήρωνε τις δόσεις του δανείου. Ο Μπάρλος είχε άγνοια κινδύνου -σώθηκε τελικά από ένα… λαχείο– και έπειτα από μελέτη του πολιτικού μηχανικού Γεράσιμου Έρτσου, η εξέδρα λειτούργησε για πρώτη φορά σε ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.

Διαβάστε τη συνέχεια

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X