Ο προπονητής... μάγος και το επίπεδο των Ελλήνων της ΑΕΚ

Ο προπονητής... μάγος και το επίπεδο των Ελλήνων της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος εξηγεί γιατί χρειάζεται χρόνο η ΑΕΚ και πως πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους Έλληνες του ρόστερ

Η ΑΕΚ επέστρεψε στην Ελλάδα μετά και το Τουρνουά του Τέραμο που ήταν πολύ χρήσιμο για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα, απέναντι σε αντίπαλο που είναι πολύ παραπάνω από το επίπεδο της.

Συνήθως, σε τέτοιους αγώνες οι αδυναμίες μιας ομάδας φαίνονται παραπάνω, γιατί η πιο ποιοτική ομάδα είναι σαν τις βάζει σε μεγεθυντικό φακό. Αυτό έκανε και η Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι και σίγουρα μόνο καλό μπορεί να βγει αυτό για την Ένωση. Προφανώς δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζει το προπονητικό σταφ, αλλά μπορείς να βλέπεις αντιδράσεις, είτε ομαδικές, είτε ατομικές, όταν η πίεση αυξάνεται.

Ο προπονητής δεν είναι.. μάγος

Δυστυχώς για την ΑΕΚ, η ομάδα θα χρειαστεί χρόνο για να μπορέσει να ρολάρει και να έρθει στο 100% των δυνατοτήτων της. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Στο μπάσκετ η εξελικτική διαδικασία είναι στάνταρ και δεν μπορείς να κόψεις δρόμο. Κάνεις προετοιμασία, παίζεις φιλικά, διορθώνεις κάποια πράγματα για να μπορείς να είσαι στα επίσημα όσο το δυνατόν πιο έτοιμος. Η τριβή όμως που προκαλούν οι κανονικοί ανταγωνιστικοί αγώνες είναι αυτή που κάνει τις ομάδες μετά από κάποιο καιρό να βρίσκουν την συνοχή τους, να βρίσκουν ρόλους και να φορμάρονται. Αυτός είναι ο δρόμος και δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για κάτι τέτοιο εξαρτάται ακόμα και από την συνέχεια που έχει μια ομάδα από την μία χρονιά στην άλλη.

Η ΑΕΚ πέρσι έφτιαξε μια ομάδα από το μηδέν με τα οδυνηρά αποτελέσματα της Ευρώπης, αφού όταν μπόρεσε να βρει ένα λειτουργικό σχήμα, το BCL είχε κάνει φτερά, στον πιο εύκολο όμιλο της ιστορίας της. Φέτος δεν ξεκινάει εντελώς από το μηδέν, αλλά και πάλι δεν υπάρχει συνέχεια στην ομάδα και θα χρειαστεί χρόνο και «χτίσιμο» από την αρχή. Φυσικά, ο προπονητής δεν είναι.. μάγος, δεν μπορεί να συρρικνώσει αυτό το διάστημα και πάλι η ΑΕΚ θα ρισκάρει την Ευρωπαϊκή της πορεία. Οι εποχές που η Ένωση είχε τόσο ποιοτικό ρόστερ που την πρώτη φάση των ομίλων την περνούσε στο ρελαντί, έχουν περάσει, όχι μόνο γιατί η ομάδα δεν έχει τέτοια ποιότητα πια και δεν είναι στα φαβορί της διοργάνωσης, αλλά και γιατί οι αντίπαλοι έχουν αλλάξει και το επίπεδο έχει ανέβει.

Η φιλοσοφία του Ηλία Καντζούρη ξεκινάει από την άμυνα και αυτό είναι μια καλή συνταγή για να παρουσιάζεται μια ομάδα σοβαρή και ανταγωνιστική, κερδίζοντας χρόνο, μέχρι να βρει τους κώδικες της και τους αυτοματισμούς της, στην επίθεση. Μακάρι, στον πρώτο γύρο του BCL που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα και έχει 2 εκτός έδρας αγώνες, να υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα που να αφήνει ανοικτό το παράθυρο πρόκρισης για την ΑΕΚ, στον δεύτερο.

Περισσότερες απαιτήσεις από τους Έλληνες

Φέτος η ΑΕΚ απέκτησε Έλληνες παίκτες που μπορούν να σταθούν κανονικά και να είναι ανταγωνιστικοί. Ακόμα και οι παίκτες που υπάρχουν από πέρσι, όπως ο Πετρόπουλος και ο Φιλιππάκος, με εμπειρίες κυρίως από την Α2, πλέον θα έχουν 1 χρόνο στην πλάτη τους στην ΑΕΚ και την Basket League. Αυτοί που αποκτήθηκαν, δεν είναι απλά για να γεμίσουν το ρόστερ αλλά μπορούν να προσφέρουν σε πολλούς τομείς. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος, είναι γνωστός σε όλους, δεν έχει να αποδείξει κάτι και είναι βέβαιο ότι, είτε 1 είτε 20 λεπτά θα μπει στο γήπεδο και θα προσφέρει, ακόμα και αν δεν είναι στο 100% στο ξεκίνημα.

Ο Νίκος Περσίδης, έχει κάνει μια εξαιρετική προετοιμασία, ήταν από τους κορυφαίους στα φιλικά και αν ξεψαρώσει και άλλο θα είναι ένας πολύ χρήσιμος παίκτης που θα έρχεται από τον πάγκο για να δίνει ενέργεια και καλό περιφερειακό σουτ. Ο Κώστας Παπαδάκης, ήταν μια προφανής επιλογή για την Ένωση, εφόσον έψαχνε για γκαρντ και ήταν ελεύθερος. Διαθέτει το καλώς εννοούμενο μπασκετικό θράσος, δεν φοβάται να πάρει κρίσιμα σουτ και η ικανότητα του στο τρίποντο, μπορεί να προσφέρει πόντους από τον πάγκο.

Ο Κόνιαρης φέτος θα πρέπει να δείξει αυτά που περιμένουν όλοι στην ομάδα για αυτό τον έχουν περιβάλλει με τόση εμπιστοσύνη, καθώς μαζί με τον Φλιώνη, είναι παίκτες που μπορούν να της αλλάξουν την ζωή και στις 2 μεριές του παρκέ. Σίγουρα θα χρειαστεί ένας από τους 2 να βρίσκεται δίπλα στον Φρέιζιερ όταν αγωνίζεται για να δίνει μια αμυντική ασφάλεια, ενώ και στην επίθεση μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα του αγώνα. Από κοντά πάντα και ο αρχηγός Δημήτρης Μαυροειδής, που θα είναι πάντα εκεί για οτιδήποτε χρειαστεί, όπως κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, θα πρέπει η ΑΕΚ να ζητήσει περισσότερα πράγματα από τους Έλληνες παίκτες, αν θέλει συνολικά να ανέβει επίπεδο ως ομάδα, σε σχέση με πέρσι. Βοηθάει και ο τρόπος που παίζει ο Ηλίας Καντζούρης, ώστε όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες και να συμμετέχουν ενεργά στο παιχνίδι.

Ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η ΑΕΚ να γίνει ομάδα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να μπορέσει να κάνει ένα καλό ξεκίνημα, ειδικά στην Ευρώπη, που οι λίγοι αγώνες δεν επιτρέπουν λάθη και διορθώσεις μετά.

Μία τετραπλή προσφορά* χωρίς κατάθεση σε περιμένει στην Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Μια ενδεκάδα που χρειάζεται ψυχίατρο | ΑΕΚ Cult Stories #1
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X