Η ΑΕΚ επιχειρεί να πετύχει κάτι πολύ σπάνιο με τους ποδοσφαιριστές που απέκτησε

Η ΑΕΚ επιχειρεί να πετύχει κάτι πολύ σπάνιο με τους ποδοσφαιριστές που απέκτησε
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη σημασία της δημιουργίας ενός βασικού κορμού παικτών που δεν θα αλλάζει κάθε καλοκαίρι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ημέρες γηπέδου είναι αυτές που διανύουμε, δίχως αγωνιστικές υποχρεώσεις για την ομάδα, άρα και η θεματολογία παραμένει φτωχή. Την Παρασκευή και τη Δευτέρα, όσοι θα έχουμε την ευτυχία να βρεθούμε στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα νιώσουμε ξανά ως αληθινοί οικοδεσπότες, στο δικό μας σπίτι, όχι ως μουσαφίρηδες σε μια κατά συνθήκη έδρα της ΑΕΚ. Θα επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο αγωνιστικό σκέλος της πρεμιέρας, απέναντι στον Ιωνικό.

Στο χαλί του νέου γηπέδου, αναμένεται να παρουσιαστούν οι 6 από τους 8 ποδοσφαιριστές που η ΑΕΚ απέκτησε κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο. Ο Βίντα με τον Μουκουντί στο κέντρο της άμυνας, ο Γιόνσον, ο Πινέδα και ο Γκατσίνοβιτς στη μεσαία γραμμή, μαζί με τον Ελίασον στο ένα από τα δύο φτερά της επίθεσης. Αν ο Σιντιμπέ ήταν στο 100%, θα ήταν επίσης στο βασικό σχήμα, άλλωστε γι’ αυτό αποκτήθηκε. Μόνο ο άτυχος Φαν Βέερτ θα έμενε ούτως ή άλλως στον πάγκο, καθώς η απόκτησή του έχει -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- συμπληρωματικό χαρακτήρα. Είναι όμως ο πρώτος σκόρερ του περυσινού πρωταθλήματος και ουδείς μπορεί να προβλέψει το πως η δική του περίπτωση θα εξελιχθεί.

Η πρώτη φορά για την ΑΕΚ μετά από πολλά καλοκαίρια

Αυτή, ίσως να αποδειχθεί η πρώτη φορά μετά από πολλά καλοκαίρια, που η συντριπτική πλειοψηφία των μεταγραφών θα αφορά σε παίκτες οι οποίοι θα βγουν για την ΑΕΚ. Σε πρόσωπα για τα οποία δεν θα πρέπει η ομάδα να τρέχει κακήν κακώς, σε 8-9 μήνες από σήμερα να τα αλλάξει, όπως συνέβη για παράδειγμα με τους Λε Ταλέκ, Μισελέν, Νεντελτσιάρου, Χνιντ, Ινσούσα κι ένα σωρό άλλους, σε διαφορετικές σεζόν.

Ας δούμε τι έχουμε έως σήμερα:

– Ένα μικρό δείγμα γραφής, αλλά πολύ ικανοποιητικό κι ελπιδοφόρο από τον Αρόλντ Μουκουντί, ο οποίος μπήκε στα δύσκολα στο Αγρίνιο, στα μισά του παιχνιδιού από ανάγκη, δίχως λεπτό συμμετοχής έως τότε κι όχι απλώς ανταποκρίθηκε, αλλά πρωταγωνίστησε κιόλας. Ήταν δε φως-φανάρι ότι τα στοιχεία του δεν τα έχει άλλος στόπερ της ομάδας.

– Τη διαρκή βελτίωση του Ντομαγκόι Βίντα, ο οποίος εξελίσσεται σε ηγετική μορφή της αμυντικής γραμμής, κυριαρχεί στο χώρο του, βοηθά ακόμα και στο build up. Εντάξει, τον ξέραμε ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει, απλώς περιμέναμε την επιβεβαίωση ότι έχει ακόμα υψηλό κίνητρο για μπάλα. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πια αμφιβολίες γι’ αυτό…

– Τη χρησιμότητα του Γενς Γιόνσον, του ανασταλτικού γραναζιού στη μεσαία γραμμή της ομάδας που ταυτόχρονα γνωρίζει πως να παίζει γρήγορα κι έξυπνα με τη μπάλα στα πόδια, προσφέροντας ουσιαστική δουλειά και στην ανάπτυξη. Γρήγορα, μοιάζει να γίνεται αναντικατάστατος.

– Την επιβεβαίωση του Ματίας Αλμέιδα για όλα όσα περίμενε από τον Ορμπελίν Πινέδα να προσθέσει στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Νοικοκύρεμα, εξαιρετικό passing game, σκοράρισμα, ικανότητα να αποδίδει το ίδιο καλά σε διαφορετικούς ρόλους στη μεσαία γραμμή. Σπουδαία προσθήκη, δυστυχώς με μικρό χρονικό ορίζοντα.

– Την πιστοποίηση της χρησιμότητας του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ενός παίκτη πολυ-εργαλείου, ενός ποδοσφαιριστή του προπονητή που θα κάνει ότι του ζητηθεί και θα ανταποκριθεί όπου κληθεί να παίξει. Προσφέρει πολλά στο παιχνίδι της ομάδας, ειδικά για τον τρόπο που ο Αλμέιδα θέλει να παρουσιάζει τις ιδέες του.

– Τη διαφορετικότητα του Ελίασον εν συγκρίσει με όλους τους παίκτες που η ΑΕΚ διαθέτει στα άκρα της επίθεσης. Είναι ακόμα «κουμπωμένος», όμως την ποιότητά του στη σέντρα και τις πλαγιοκοπήσεις, όπως επίσης την άψογη τακτική προσαρμογή του όταν καλείται να αμυνθεί, εύκολα τις διακρίνεις.

Όπως ανέφερα αρχικά, ο Σιντιμπέ θα είναι βασικός όταν φτάσει έστω στο 80%, καθώς ακόμα απέχει αρκετά από αυτό. Δεν είναι να τον φοβάσαι αυτόν τον ποδοσφαιριστή, ξέρεις τι πήρες… Όσο για τον Φαν Βέερτ, συμφωνώ πολύ με τον Μπέο. Είναι ένας παίκτης που αν τον βάλεις σωστά στην εξίσωση, αν τον «ταΐσεις» όπως πρέπει, τα γκολ θα στα φέρει. Ίσως όμως, ταυτόχρονα, να είναι και το πιο μεγάλο μεταγραφικό ερωτηματικό, λόγω της μετάβασης στα 32 του από μικρομεσαία περιβάλλοντα στις ανάγκες μεγάλης ομάδας. Όλοι οι προηγούμενοι, έχουν πιο δυνατές παραστάσεις, είτε σε ανώτερους συλλόγους, είτε σε υψηλότερης ταχύτητας και δυσκολίας πρωταθλήματα.

Κοντολογίς, η ΑΕΚ πείθει περισσότερο από ποτέ ότι έκανε κινήσεις που λιγοστεύουν το ρίσκο και χαμηλώνουν την αμφιβολία. Θα είναι κάτι ασυνήθιστο το να πάρει και από τους 8 αυτό που περιμένει ξεχωριστά από τον κάθε έναν, αλλά υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να συμβεί με τους 6 ή 7 εξ αυτών. Και σίγουρα, το μεγαλύτερο αγκάθι θα είναι ο αντικαταστάτης του Πινέδα το ερχόμενο καλοκαίρι, αν ο Μεξικανός συνεχίσει όπως άρχισε.

Και ναι… Κάποια πράγματα έμειναν στη μέση: αριστερός μπακ, ακόμα ένας στόπερ υψηλού επιπέδου και μεσοεπιθετικός. Ο τελευταίος θα μπορούσε να είναι ο Φερνάντες, όμως πάμε για Γενάρη. Για τους άλλους, η προεργασία ήδη ξεκίνησε και η σωστή δουλειά που άρχισε να γίνεται το τρέχον καλοκαίρι, πρέπει να έχει συνέχεια το χειμώνα.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X