Αυτή είναι η ΑΕΚ της νέας σεζόν – Η αξιολόγηση του ρόστερ, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του

Αυτή είναι η ΑΕΚ της νέας σεζόν – Η αξιολόγηση του ρόστερ, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος κάνει φύλλο και φτερό την νέα ΑΕΚ και αναφέρει τα δυνατά και αδύνατα της σημεία

Έφτασε πάλι το σημείο αυτό της χρονιάς, που κάνουμε την ετήσια ανάλυση του ρόστερ της ΑΕΚ.

Πλέον έχει γίνει παράδοση, ώστε στο τέλος της χρονιάς να κοιτάμε πίσω να δούμε που πέσαμε μέσα και που έξω. Το ρόστερ έκλεισε, όπως δήλωσε με βεβαιότητα ο Ηλίας Καντζούρης, οπότε η ομάδα είναι συγκεκριμένη. Η ΑΕΚ αγωνίστηκε εχθές στην Ιταλία και κέρδισε την Βερόνα, ενώ σήμερα το βράδυ έχει το πιο δύσκολο τεστ από όλα μέχρι σήμερα, με την Μπάγερν Μονάχου. Αυτά όμως είναι φιλικά , λίγη σημασία έχει το αποτέλεσμα και προσωπικά έχοντας δει όλα σχεδόν τα παιχνίδια μέχρι τώρα και γνωρίζοντας κάποιες σκέψεις του προπονητή, μπορούμε να ψηλαφίσουμε το ρόστερ και το τι θέλει να κάνει φέτος, ενώ όπως πάντα θα αναφέρουμε τα δυνατά σημεία αλλά και τα μειονεκτήματα του ρόστερ.

Γεμάτη στα γκαρντ

Πριν ξεκινήσουμε να πούμε οτιδήποτε, να δούμε ποιο είναι το depth chart της ομάδας. Επειδή οι παίκτες που αποκτήθηκαν, συνειδητά όλοι παίζουν σε παραπάνω από μια θέσεις, παρακάτω θα δείτε την αρχική θέση που προορίζονται στο ρόστερ και όχι σε ποιες μπορούν να παίξουν γενικά.

  1. Φρέιζιερ, Κόνιαρης, Ξανθόπουλος
  2. Στρέλνιεκς, Φλιώνης, Παπαδάκης
  3. Γουίλιαμς, Πετρόπουλος
  4. ΜακΓκρίφ, Περσίδης, Φιλιππάκος
  5. Μίτσελ, Μάντσεν, Μαυροειδής

Βλέπετε ότι από την θέση ΄2΄ όλοι οι παίκτες μπορούν να περάσουν λεπτά στον άσο, ο Γουίλιαμς να κατέβει μια θέση, όπως και οι ΜακΓκρίφ-Περσίδης, αλλά και ο Μάντσεν. Άλλωστε το σχήμα με τον Φινλανδό και τον Μίτσελ δουλεύεται στην προπόνηση και το είδαμε και εχθές στον αγώνα για κάποια λεπτά.

Το ρόστερ λοιπόν αποτελείται από 14 παίκτες χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτούς έφηβους που απλά συμπληρώνουν. Ένα γεμάτο ρόστερ τουλάχιστον ποσοτικά, που κατά την διάρκεια της χρονιάς θα δούμε και πώς θα πάει ποιοτικά.

Αυτή είναι η ΑΕΚ της νέας σεζόν – Η αξιολόγηση του ρόστερ, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του

Ο Ηλίας Καντζούρης θεωρεί και σωστά κατά την γνώμη μου, ότι το μπάσκετ στην Ευρώπη παίζεται από τα γκαρντ, για αυτό έχει γεμίσει την συγκεκριμένη θέση με παίκτες όλων των ειδών, που μπορούν να κάνουν διαφορετικά πράγματα, ενώ και οι 2 πιο ακριβές μεταγραφές της ομάδας βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις. Αναμφίβολα, ο Φρέιζιερ θα είναι από τα πρώτα βιολιά, θα είναι αυτός που θα παίρνει τις περισσότερες επιθέσεις και η δική του απόδοση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία της ομάδας.

Το ίδιο ισχύει και με τον Γιάνις Στρέλνιεκς, έναν ποιοτικό παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει και να εκτελέσει σε υψηλό επίπεδο. Από πίσω τους υπάρχει ο Κόνιαρης, που όλοι φέτος στην ΑΕΚ περιμένουν να επιστρέψει στα φυσιολογικά του και τον περιβάλλουν με ατελείωτη εμπιστοσύνη, καθώς τον πιστεύουν ακράδαντα. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος, επέστρεψε στην ομάδα και πραγματικά δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος 5ος – 6ος γκαρντ στο πρωτάθλημα, που να μπορεί να μπαίνει λίγα λεπτά και να δίνει όσα δίνει ο «Ξανθό».

Ο Παπαδάκης είναι ένα παιδί που έχει άγνοια κινδύνου και μια ωραία τρέλα που βγαίνει και στο παιχνίδι του, έχει εξαιρετικό σουτ και αν αφήσει τις.. τρέλες και μείνει συγκεντρωμένος θα βοηθήσει πολύ την ομάδα αλλά και τον εαυτό του. Τέλος ο Φλιώνης, ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του ρόστερ, αναμένεται να μπει περίπου ένα μήνα αργότερα από την έναρξη της χρονιάς, αλλά επειδή είναι ο παίκτης-ισορροπία του ρόστερ, θα κρίνει πολλά η κατάσταση που θα επιστρέψει.

Στην θέση ‘3’  θα αγωνίζεται ο Κένι Γουίλιαμς, ο παίκτης που υπέγραψε πρώτος ο κόουτς Καντζούρης, αφού τον ξέρει πολύ καλά και γνωρίζει τι μπορεί να κάνει. Μπορεί να τον συνηθίσαμε στην θέση ΄2΄ αλλά φέτος πιο πολύ θα καλύψει την θέση του forward. Αρχικά είχα και εγώ τις επιφυλάξεις μου, αλλά βλέποντας τον τρόπο που παίζει άμυνα, ίσως τελικά να μην είναι τόσο περίεργο. Μπακ-απ υπάρχει ο Αντρέας Πετρόπουλος, που στον 2ο χρόνο του στην ομάδα, πρέπει να εμφανιστεί καλύτερος και βελτιωμένος ειδικά στο περιφερειακό σουτ, που είναι η αδυναμία του.

Τα «3Μ» της ρακέτας

Για τις 2 θέσεις της ρακέτας αποκτήθηκαν 4 νέοι παίκτες συν τον Φιλιππάκο και τον Μαυροειδή που υπάρχουν από πέρσι. Ξεκινώντας από τους forward, αποκτήθηκε για βασικός ο Κάμερον ΜακΓκρίφ. Μέχρι τώρα δεν έκανε κανονικές προπονήσεις και μόλις τις 3 τελευταίες μέρες μπήκε με την ομάδα, με αποτέλεσμα να έχει αυτήν την κακή εικόνα που είδαμε εχθές. Χρειάζεται χρόνο και μέχρι τότε αναμένεται να παίρνει περισσότερες ευκαιρίες ο Περσίδης που έχει κάνει μια εξαιρετική προετοιμασία και δείχνει έτοιμος για το step up στην καριέρα του.

Αυτή είναι η ΑΕΚ της νέας σεζόν – Η αξιολόγηση του ρόστερ, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του

Ο Φιλιππάκος και αυτός στην 2η του σεζόν, θα δίνει βάθος και ενέργεια όποτε χρειαστεί, αρκεί να αρχίσει να αντιλαμβάνεται το παιχνίδι λίγο καλύτερα. Στην θέση του σέντερ, η ΑΕΚ φέτος θα έχει 3 παίκτες που μπορούν και να παίξουν με πλάτη, και με πρόσωπο, ενώ ο Μάντσεν εκτελεί αρκετά αποτελεσματικά από την περιφέρεια. Ο Μίτσελ θα είναι ο παίκτης που θα τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι είτε με ποστ παιχνίδι, είτε μετά από πικ εν ρολ, ενώ ο Μαυροειδής θα είναι πάντα εκεί για ότι χρειαστεί όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Αθλητικότητα και πίεση

Ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχει η πλειοψηφία των παικτών του ρόστερ είναι ότι εκτός από πολυθεσίτες είναι και ιδιαίτερα αθλητικοί. Αυτό βοηθάει στο πλάνο που έχει ο Ηλίας Καντζούρης για πίεση και ένταση στην άμυνα, τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο και τρανζίσιον. Η άμυνα θα είναι το βασικό στοιχείο της ομάδας φέτος και από εκεί θα επιχειρεί να βρει ρυθμό και στο επιθετικό κομμάτι. Η σκέψη είναι να «πνίγει» στην πίεση τους αντιπάλους, να δημιουργεί λάθη και ευκαιρίες για εύκολους πόντους, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί έξτρα δουλειά στο 5 εναντίον 5. Μέχρι στιγμής πάντως στα φιλικά δείχνει να λειτουργεί η πίεση και οι παίκτες βγάζουν μια διάθεση αυτοθυσίας σε κάθε φάση.

Πλεονεκτήματα

  • Η ομάδα σε αντίθεση με πέρσι έχει γεμάτο ρόστερ, τουλάχιστον ποσοτικά και θα μπορέσει να ξεπεράσει τυχόν τραυματισμούς ή αρρώστιες.
  • Σε ομάδες με χαμηλότερα μπάτζετ, μια έξυπνη επιλογή είναι να γεμίζει το ρόστερ με παίκτες αθλητικούς που παίζουν περισσότερες από μία θέση, κάτι που έχει γίνει με το παραπάνω φέτος.
  • Οι παίκτες από το ‘1’ έως το ‘5’ έχουν την δυνατότητα να σουτάρουν από το τρίποντο, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό στο σύγχρονο μπάσκετ
  • Ο Γιάνις Στρέλνιεκς και ο Τιμ Φρέιζιερ, αν δέσουν μεταξύ τους μπορούν να κάνουν την διαφορά
  • Αν βρει χημεία η φετινή ΑΕΚ, θα είναι μια σκληροτράχηλη ομάδα που θα τα δίνει όλα σε κάθε αγώνα και για να την κερδίσεις θα πρέπει να «φτύσεις» αίμα.
  • Υπάρχουν καλοί ρολίστες που κάνουν συγκεκριμένα πράγματα και μπορούν να βοηθήσουν το σύνολο.

Μειονεκτήματα

  • Μπορεί οι πιο πολλοί παίκτες να είναι αθλητικοί, αλλά γενικά ως ομάδα η ΑΕΚ είναι σχετικά κοντή, ενώ στα γκαρντ υπάρχει έλλειψη μεγέθους αν εξαιρέσουμε τον Κόνιαρη και τον Στρέλνιεκς.
  • Πλην Στρέλνιεκς, Παπαδάκη και Γουίλιαμς, όλοι οι άλλοι παίκτες της ΑΕΚ είναι στο μεταίχμιο του μέτριου σουτέρ ή του σουτέρ ημέρας και κυμαίνονται γύρω στο 34%. Με βάση τον τρόπο παιχνιδιού του Ηλία Καντζούρη θα βρίσκουν ελεύθερα σουτ, το θέμα είναι να τα βάζουν κιόλας.
  • Ο Έλληνας τεχνικός να θέλει να υπάρχουν πολλές απειλές και να μην επικεντρώνεται η αντίπαλη ομάδα σε έναν παίκτη, κάτι που φαίνεται και από τα φιλικά αφού η ΑΕΚ έχει αρκετούς διψήφιους σε κάθε ματς. Αυτό έχει και άλλη ανάγνωση, καθώς δεν υπάρχει κάποιος που να χαρακτηρίζεται consistent σκόρερ στο ρόστερ, που να έχει σίγουρους πόντους κάθε βράδυ.
  • Ένα χαρακτηριστικό που λείπει σίγουρα από το ρόστερ και είναι σημαντικό, είναι το κάθετο παιχνίδι. Δεν βλέπω κάποιον παίκτη που θα βάλει την μπάλα στο παρκέ, θα παίξει ένας εναντίον ενός, θα ξεπεράσει τον αντίπαλο του και θα πάει μέχρι το καλάθι για να τελειώσει την φάση. Ίσως να το κάνει ο Φρέιζιερ, αλλά δεν είναι και το καλύτερο του.
  • Ο Κάμερον ΜακΓκρίφ είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της φετινής ΑΕΚ. Είναι ένας παίκτης με πολλά προσόντα, που δεν ξέρουμε όμως σε τι επίπεδο μπορεί να τα προσφέρει και αν μπορεί να «κολλήσει» στο μπάσκετ που θέλει η ΑΕΚ. Είναι και σε μια θέση πολύ κρίσιμη για μια ομάδα και δεδομένα αν δεν «βγει», θα υπάρχει πρόβλημα.
  • Ο Τιμ Φρέιζιερ έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και η προσαρμογή του θα είναι ένα στοίχημα. Θα χρειαστεί χρόνο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα ανταποκριθεί. Αν πιάσει τότε η Ένωση θα έχει πετύχει διάνα, αν όχι τότε θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα γκαρντ.

Θα είναι σημαντικό για την ΑΕΚ να ξεκινήσει καλά την χρονιά της, να πάρει ψυχολογία για να μπορέσει να καλύψει το χάντικαπ που δεδομένα έχει, φτιάχνοντας πάλι μια ομάδα σχεδόν από το μηδέν, που θα χρειαστεί χρόνο να μονταριστεί. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον φέτος να έχει περισσότερη τύχη από τα προηγούμενα χρόνια, να μην έχει απρόοπτα για να το καταφέρει μένοντας μέσα στους στόχους της.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X